top of page

Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool


Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool

Onlangs vroeg een lezer mij hoe een koekjespistool werkt. Het lukt haar niet om er koekjes mee te maken.  Die vraag werd dankbaar aanvaard door mijn jongste zoon. Surnaamse Custardkoekjes “schieten” met de koekjespistool  is een van zijn favorieten. Samen hebben we de koekjes gemaakt, de koekjes en de foto’s “geschoten”.

Dit heerlijke recept heb ik lang geleden van een Surinaamse collega gekregen. Eigenlijk worden deze koekjes gemaakt met maïzena, maar persoonlijk hou ik van de zoete smaak en de kleur van custard. Ik maak de koekjes dan ook altijd met custard.

Het koekjespistool


Het koekjespistool

Dit is hem. Jaren geleden bij AH gekocht; correctie, voor de 2e maal want ik heb eerder een koekjespistool gekocht, ook bij AH maar die is helaas kapot gegaan. En dat deze kapot ging, heeft altijd invloed op mij, want hij ging kapot omdat het deeg te dik was. De zwarte ring aan de onderkant brak en hij was niet meer te gebruiken.Vandaar dat ik altijd erg oplet, dat het deeg niet te dik is. Met het koekjespistool “schiet” je koekjes. Je maakt deeg, stopt het in de ronde metalen koker.De ringen met patronen bepalen hoe je koekje er straks uit gaat zien.

De mogelijkheden

Er zijn vele mogelijkheden met het koekjespistool, het heeft vele opzetstukjes.

Met het koekjespistool “schiet” je koekjes. Je maakt deeg, stopt het in de ronde metalen koker. Op de onderkant van die koker bevestig je een opzetring die bepaald hoe je koekje eruit gaat zien. Aan de bovenkant zit een hendel, die trek je samen om de koekjes te schieten. “Klik”.  Het koekje zit op je bakpapier. Klaar. Het klinkt heel eenvoudig en hoewel dat ook zo is, zijn er nog wel wat tips om bloopers te voorkomen.


 1. Maak je deeg niet te dik, anders gaat je koekjes pistool stuk.

 2. Maak je deeg niet te dun anders verliest het zijn vorm.

 3. Probeer een mooie platte onderplaat te zoeken en zorg ervoor dat je bakpapier mooi strak ligt. Liefst zelfs vast want de kleffe mix trekt soms het bakpapier mee naar boven.

 4. Bij een bepaalde substantie lukt soms het ene koekje beter dan de andere. Probeer dan een andere vorm.

Surinaamse custard koekjes

Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool

Benodigdheden:

 1. 100 gram vloeibare boter (of bij lekker warm weer zou ik echte boter wel durven, maar de boter moet boterzacht zijn)

 2. 100 basterdsuiker

 3. 1 ei

 4. 2 zakjes vanille suiker. Gebruik je vloeibare vanille essence, let op dat je deeg niet te vloeibaar wordt, dan verlies je vorm van je koekje, voeg dan wat custard extra toe.

 5. 200 gram custard, beetje voor beetje toevoegen

 6. kleine garneersnoepjes voor op het koekje

 7. snufje zout


Recept Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).

Mix de benodigdheden goed door elkaar. Mix op het laatst de custard er beetje voor beetje door.

Bereid je koekjes met het koekjespistool of maak hoopjes met 2 lepels.


Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool

Kleurstof hebben we dit keer niet nodig. Je krijgt gele koekjes door het custardpoeder.


Surinaamse koekjes spuiten met koekjespistool

Klik, klik, klik. Je kunt overigens het apparaat ook gebruiken om slagroom mee te spuiten. Er zitten ook allerlei spuitmondjes bij maar dat is toch heel anders (lees minder prettig)  dan met een spuitzak. Daarmee kan je zelf de druk bepalen, de hoeveelheid die je spuit.


Een kort filmpje over het schieten van de koekjes.

Surinaamse custard koekjes

Je kunt de koekjes na het bakken natuurlijk versieren met fondant bloementjes, gouden geverfde randjes, royal icing, maar dan is het geen Surinaams koekje meer. Op Surinaamse koekjes horen spikkels, disco spikkels.


Laat je koekjes goed afkoelen in de koelkast, een klein half uurtje. Schuif ze dan de oven in.  Bak ze 10-15 min. in de oven. Hou ze goed in de gaten, anders bak je ze te lang. Ze moeten niet bruin zijn maar geel van kleur.

Surinaamse custard koekjes

Voila.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page