top of page

Taartbijbel van Hans Spitsbaard


Taartenbijbel van Hans Spitsbaard
Taartbijbel van Hans Spitsbaard
De originele encyclopedie mag dan inmiddels behoorlijk vintage zijn, de hedendaagse food-encyclopedie in de vorm van de bijbelreeks van Carrera Culinair, is dat zeker niet. Ieder deel vind ik behoorlijk compleet en zit bomvol inspiratie.

Hoewel ik de pizza, soep, groente of pasta ook geweldig vind, word ik toch net wat enthousiaster bij de zoete reeks zoals de bakbijbel of de bijbel voor koekjes, brood of chocolade. Deze reeks is recent perfect aangevuld met de Taartbijbel van Hans Spitsbaard.Eindelijk krijgen we meer te zien van Hans, want zijn bakboek na het winnen van Heel Holland Bakt was nogal dun. De Taartbijbel van Hans Spitsbaard laat hem lekker shinen en zien wat hij allemaal kan: Een maar liefst 500 pagina dik boek met alleen maar prachtig afgewerkte taarten. Op de netwerken liet Hans ons de afgelopen tijd al mee genieten met veel foto’s en hij kletst online wat af!


Hans in de Taartbijbel: “Per dag tien perfect uitgevoerde taarten op de foto zetten, bleek zo nu en dan een logistieke nachtmerrie. De koelkast en de vriezer puilden uit en het huis werd omgetoverd tot een ware bakkerij. Werkdagen van viertien tot zestien uur waren twee maanden lang eerder regel dan uitzondering. Tegelijkertijd waren de shootdagen ook het leukste. Het boek kwam eindelijk tot leven. “

Taartenbijbel van Hans Spitsbaard

De inhoud in negen hoofdstukken; eigenlijk zeven want how to’s en basisrecepten komen veelal terug bij de foodbijbels.


We gaan van klassiekers naar Holland en Frans waarbij de Franse patisserie volgens mij een vonk is overgesprongen. Is dat wat we van Hans later veel meer zullen zien? Echte Franse patissier?

Dan volgen taarten met vruchten, feest, werelds en niet te vergeten maar o zo lekker: hartige taarten.


Passievrucht banaantaartje met kokos

Ik weet niet hoe jij een bakboek doorbladert, maar zelf begin ik meestal achterin. Dit bladert vaak gewoon een stuk makkelijker en het zal vast ook komen omdat ik gewoon ongeduldig ben en snel even alles wil zien. Daarna begin ik bij het begin: de eerste bladzijde.


Mijn ogen zoeken naar mooie foto’s en bij een paar maal doorbladeren blijven mijn ogen vaak bij een paar recepten steeds weer hangen. Ik kan niet altijd zeggen waarom, iets trekt me. Soms is het de kleur, maar ook het gebruik van ingrediënten, en chocolade… dat verveelt nooit.Prachtig van kleur, strak, mooie robuuste bodem, less is more versiering: Passievrucht banaantaartje met kokos. 


veel how to's

Niet bewust gekozen, maar daar is de chocolade weer. Een hoofdstuk dat ik echt nog eens door moet gaan nemen: hoe maak je een spiegelglazuur van pure chocolade. Het is een van de vele how to’s die stap voor stap uitgelegd wordt.


Bokkepootjes of gezouten karamel met pinda's

Klassiekers als de Fraisier, croquembouche, appeltaart van Cédric Grolet (plakjes appel in de vorm van een enorme roos op een bodem) en de opera, maar ook iets eenvoudigere taarten als chocoladetaart met zoute karamel, Victoria spongecake, sticky toffeecake, Linzertorte, Duitse cheesecake met kwark, slagroomtaart en de Hollandse gevulde speculaastaart.

Van klassiekers, ingenieuze taarten tot alledaagse taarten

Links: Als je dan toch een feestje wilt geven; is deze Bokkenpootjestaart met advocaat echt een traktatie. En de bokkenpootjes? Ook die maakt Hans zelf; ze zijn er ook een stuk mooier uit dan de exemplaren die je koopt in de supermarkt of bij de bakker.


Rechts: Ook dit is een foto waar ik steeds even bij stopte. Ik wilde hem je graag laten zien. De Pinda-Karameltaart. Wat een combi en door de ganache en chocolade-slagroom extra mooi om te zien.


taart met vruchten, slagroom of chocolade

Foto links boven: Tres leches-taart. Deze taart staat al een tijdje op mij to do list maar Hans heeft hem veel mooier versierd dan veel recepten die ik van online ken. Bij deze taart gebruik je drie soorten melk; gecondenseerde melk die verdund wordt met koffieroom én slagroom. De cake is lekker plakkerig omdat het volgezogen is door dit mengsel.Foto rechts boven: Vacherin glacé ijstaart. Een slagroomtaart? Jazeker, maar wel een hele verrassende. De binnenkant bestaat uit een paar lagen schuimtaart, gevuld met frambozensorbet- en vanilleroomijs. De taart is opgespoten met het spuitmondje St.-Honoré en vers fruit.


Foto onder: Irish coffeetaart uit het hoofdstuk: Werelds. Denk ik aan Ierland, dan denk ik aan robuuste recepten. Deze prachtig strakke taart door eenvoud chique versierd en gevuld met Irish coffeemousse lijkt zo uit Ierse patisserie te komen.


geboortetaart en veel meer

Twee taarten uit het hoofdstuk: Feest. Hierin staan taarten als de ultieme chocolademoussetaart, driekoningentaart maar ook een chique bruidstaart. Ook vind je er deze twee:


Foto links: Een geboortetaart; een goed gevulde biscuit met gekleurde muisjes en een rand van marsepein.Foto rechts: Campagnetaart met champagnemousse en zelfgemaakte schuimstaafjes. Chique en eenvoudig. Hans leert je bij het hoofdstuk how to hoe je een chocolade rand kunt maken. Bij het recept voor deze champagnetaart leer je hoe je zelf schuimtstaafjes kunt maken.


Taartenbijbel van Hans Spitsbaard
Taartbijbel van Hans Spitsbaard

Taarten, taarten en taarten

Zoveel soorten thuisbakkers dat je hebt, zoveel verschillende recepten ook. Zoveel keus, ik kan ze je helaas niet allemaal laten zien. Een deel van de taarten zijn snel klaar en goed te doen voor iedereen. Een ander deel kost wat meer tijd en inzet, maar omdat Hans geen onmogelijke technieken gebruikt, kunnen de meeste thuisbakkers hier goed mee uit de voeten.


Net als andere bijbels is ook deze bijbel een zeer (bijna) compleet boek. Hier zul je jaren, vele jaren uit bakken.


Respect! Wow, wat een werk! Een bijbel vol taarten bak je niet zomaar. Je hebt er echt heel veel kennis voor nodig en taarten bakken kost een stuk meer tijd en energie dan veel ander gebak. Sommige recepten moesten ook een paar maal gebakken worden vertelde Hans online. Maar liefst 160 taarten in een dik boek; een echte bijbel dus.

Taartbijbel van Hans Spitsbaard

is te koop bij de boekenhandel

ISBN: 9789048847266

-- DANK --
Graag wil ik Uitgeverij Carrera culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van De taartbijbel van Hans Spitsbaard. De fotografie is van Saskia Lelieveld.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page