Heb je al eens soezen gebakken? Dat is eigenlijk best gemakkelijk. Met een kleine aanpassing op de basis soezen, maak je een deze prachtige tijgersoezen met een krokant laagje. Omdat het momenteel bijna Koningsdag is heb ik het tijgersoezen recept een klein beetje aangepast en het craquelin (het tijgerpatroon) bovenop een oranje kleurtje gegeven. Met koningsdag worden er vaak tompoucen gemaakt, maar deze goedgevulde tijgersoezen is weer eens wat anders. Zelf vul ik soezen en soesjes altijd met slagroom, maar je zou ook heel goed voor banketbakkersroom kunnen kiezen of een combinatie van allebei. Dat jij dit gevaarlijk lekkere gebakje met oranje tijgerlaag zelf ook kunt maken laat ik je zien.
Craquelin of tijgerlaag op soezen
Naast dat het er mooi uit ziet, vind ik persoonlijk het krokante laagje boven op het gebakje ook erg lekker. Het geeft het korstje wat meer structuur en een bite. Het vocht uit de slagroom trekt in de soezen; hierdoor wordt de krokante laag langzaam iets zachter. Het beste kun je het gebakje vers of in ieder geval dezelfde dag opeten. Eventueel kun je de soezen een dag eerder bakken. Vul ze dan op de dag van serveren.
Liever tijgersoezen zonder kleurstof in de craquelinlaag?
Normaal bak je tijgersoezen zonder kleurstof. Eerder bakte ik Roosendaalertjes met een laagje. Hoe dit eruit ziet vind kun je hier vinden; wat een geweldig lekker recept overigens als je van dit type gebak houdt!
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Tijgersoezen recept
Benodigdheden voor 5-7 stuks:
Craquelin, tijgerlaag oftewel harde wenerdeeg bovenop
13 gram geklust ei
25 gram zachte boter
25 gram witte basterdsuiker
75 gram gezeefde bloem
Snuf zout
Eventueel kleurstof
Voor de soezen
150 gram water
75 gram boter
75 gram bloem
Snuf zout
3 medium eieren
Ook nodig
400 gram slagroom
Suiker naar smaak, eventueel deels vervangen door een zakje vanillesuiker
2 zakjes slagroomversteviger
Spuitzak met rond spuitmondje van ongeveer 7 mm doorsnede of een soezenvulspuit
Tijgersoezen recept
Kneed van de ingrediënten voor de bovenlaag een soepel deeg. Bewaar het minimaal een half uur in de koelkast.
Rol na een half uur het deeg uit tot 2-3 mm dikte en steek rondjes uit die ongeveer net zo groot zijn als de soezen die je gaat spuiten. Laat de rondjes rusten in de koelkast tot gebruik.
Maak het soezendeeg door het water met de boter en het zout aan de kook te brengen. Zodra de boter gesmolten is mag de gezeefde bloem erbij. Roer het goed door met een houten spatel. De bloem zal nu gaar worden. Als er een kleine vetfilm op de bodem achterblijft is het klaar. Laat de pan heel kort even afkoelen.
Voeg een ei toe en roer net zo lang tot het ei is opgenomen. Roer zo ei voor ei door het deeg heen.
Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Vul de spuitzak met het soezendeeg en spuit toeven zo groot als je soezen wilt maken op een bakvel of siliconen bakmat. Leg een plakje tijgerdeeg over de cirkels en bak de soezen in ongeveer 25-30 minuten goed gaar, droog en lichtbruin.
OPGELET: Laat de laatste 10 minuten de ovendeur op een kier staan door de pollepel tussen de deur te plaatsen. Zo kan het vocht weg en bakken de soezen nog wat steviger. Bak eventueel de soezen vlak voordat ze klaar zijn nog los op een rooster in de oven zodat de onderkant ook goed gebakken wordt. Laat de soezen afkoelen.
Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en suiker naar smaak. Vul de spuitzak met een rond mondje of speciale spuitmond om soezen te vullen gevolgd door de slagroom.
Snij aan de zijkant van de soes een kleine opening; vul de soezen goed vol met de slagroom.
Bewaar de soezen tot serveren in de koelkast.
Tijgersoezen bewaren
Bewaar de tijgersoezen in de koelkast. Serveer ze liefst zo snel mogelijk na het serveren omdat dat het krokante laagje het lekkerst is, maar later op de dag of de volgende dag is het nog steeds smullen geblazen.
Toch liever tompoucen maken?
Ben je niet overtuigt en wil je toch liever tompoucen maken? Het recept vind je hier.
Comments