Als Koning Willem Alexander jarig is, dan maken we er met zijn allen een feestje van! Dit jaar is alles even anders, maar volgend jaar halen we vast de schade in. Bij Koningsdag eten we traditioneel massaal tompoucen. Tompoucen vind je dan bij alle supermarkten en bakkers, maar er gaat niets boven homemade exemplaren. Daarbij, maak je zelf dit oranjegebak, dan kun je zelf de vulling bepalen. Jouw smaak bepaald. Wat is eigenlijk allemaal lekker om een tompouce mee te vullen? Oranje tompoucen met Koningsdag!
Die verrukkelijke tompouce, er zijn vele varianten.
Waarmee kun je jouw oranje tompoucen vullen? Combineren is mogelijk
Slagroom
Mascarpone
Botercreme, een luchtige versie die minder vet is waarin meer water is verwerkt.
Ieder smaakje behalve mascarpone kun je goed op zichzelf gebruiken, maar combineren is vaak ook een goed idee! Cees Holtkamp spuit een laag slagroom op een laag banketbakkersroom, zelf vind ik die twee door elkaar nog lekkerder. Slagroom met mascarpone combineert ook altijd erg lekker en is lekker stevig.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Voor dit recept gebruikte ik Chantillycreme met de mix voor botercreme. Deze had ik ook op voorraad en soms moet ik ook ” iets opmaken”. Dat was geen probleem hoor, want ik vond het resultaat erg goed gelukt, heel erg lekker.
Oranje fake
De foto hierboven is fake; ik heb het roze van de bovenkant omgetoverd in oranje met photoshop …, maar dat had je vast al in de gaten!
Gewone “tompoezen” maak je volgens dit recept, verander alleen de bovenkant in een ander kleurtje. Bij roze kun je normaal ook vruchtensap gebruiken, maar bij oranje gaat dit niet. Je hebt wat kleurstof nodig.
Gewone tompoucen
Dit is de gewone tompouce en misschien wel de meest makkelijke manier van tompoucen maken, maar soms wil ik eens wat anders en het leek me erg leuk om kleine ronde tompoucen te maken.
Oranje tompoucen
Benodigdheden
1 rol vers bladerdeeg (zelf heb ik een voorkeur voor Tante Fanny) of bladerdeeg uit de diepvries
Vulling naar keuze
Oranje kleurstof
Spuitzak met spuitmondje
Kies je voor een ronde uitsteker? Mijn uitsteker was 6,5 cm. Je kunt eventueel ook een glas gebruiken. Ik maakt ook nog kleinere tompoucen, maar deze mini’s zijn bijna niet bruikbaar zo klein en heb ik dan ook niet gefotografeerd.
100 gram poedersuiker
1 druppel oranje kleurstof
Oranje tompoucen maken
Maak eerst de vulling voor op je bladerdeeg. Sommige vullingen zijn direct klaar, maar bijvoorbeeld banketbakkersroom moeten afkoelen voor je het kunt gebruiken.
Rollen
Rol het verse bladerdeeg voorzichtig uit. Ik doe dit meestal in delen omdat het zo vanuit de koelkast anders kan scheuren. Het moet een klein beetje op temperatuur komen. Zodra het open gerold is, moet je de rondjes stansen. Wacht je tot het deeg helemaal warm is, dan kun je geen mooie rondjes meer stansen. Gebeurt dit toch, verplaats de plak dan kort weer terug naar de koelkast.
Je tompouce bakken
Stans de cirkels uit en leg ze op 1 of 2 bakplaten. Prik ze in met een vork en laat het deeg even op temperatuur komen. Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 180 graden met boven- en onderwarmte of op 160 graden met hete lucht en bak het ongeveer 25 minuten tot het lichtbruin begint te worden. Verlaag de temperatuur met 30 graden en bak het nogmaals 10 minuten om het deeg goed te drogen. Of controleer de bijsluiter van je bladerdeeg hoe hoog dit moet zijn.
Laat het bladerdeeg goed afkoelen. Maak het glazuur van 100 gram poedersuiker met 1 druppel (meer is vaak niet nodig) kleurstof en enkele druppels water tot de gewenste dikte is.
Tip: ik vulde de tompoucen, de het bovenste kapje bladerdeeg erop en bedekte vervolgens de topping met glazuur. Een volgende keer doe ik de glazuur op de afgekoelde bladerdeegcirkels. Plat om een vel bakpapier gaat dit makkelijker en mocht er wat glazuur druipen, dan drupt dit niet over je gebakje heen.
Je tompouce vullen
Vul je spuitzak en spuit roosjes op de helft van de bladerdeegrondjes. Leg op ieder gebakje een dakje met oranje glazuurlaag.
Tompoucen bewaren
Bewaar je oranje tompoucen in de koelkast tot gebruik. Gevuld bladerdeeg kun je het beste dezelfde dag eten. Wil je het dag liever een dag later eten; Bak dan het bladerdeeg en bewaar het goed afgesloten en maak je vulling, bewaar het in de koelkast. Spuit vlak voor het opdienen de toeven. Als je het voorbereid kost het je maar een paar minuten.
Opmerkingen