Sommige taarten zijn magisch. Ze zijn heerlijk maar de naam van een ingrediënt is op zich al voldoende verleiding op zich. Neem nu het woord Toblerone taart……
Toblerone of Toblerone taart! Voel je het? Bij het woord alleen al gaan de genotstofjes in je lichaam aan het werk. De genotstofjes werken omdat je weet dat Toblerone smaakt naar lekkere chocolade met stukjes nougat, amandel en honing en dat in de Tobleronetaart.
Toblerone taart
Benodigdheden:
Voor de chocoladetaart verwijs ik je naar het recept uit Bakken met Menno.
Vulling tussen de taart-helften
1/2 potje lekkere aardbeien of kersenjam, eventueel met wat verse stukjes fruit
Voor de frosting/bovenkant
250 gram slagroom
250 gram pure chocolade
30 gram boter
snufje zout
1,5-2 kleine repen Toblerone in kleine stukjes
Een halve reep Toblerone geraspt als versiering bovenop
Eventueel als je dat lekker vindt
Crème de cassis
Verse of diepvriesvruchten als versiering bovenop
Recept toblerone taart
De chocoladetaart, het recept van Menno de Koning is één van de smeuïgste chocoladetaarten die ik ken. Ik bakte in plaats van drie delen taart dezelfde hoeveelheid maar dan in 2 delen. Bak de taart zo’n 45 minuten. Voor de zekerheid deed ik zilverfolie over de bovenkant om te zorgen dat deze laag niet te donker zou bakken. Als je satéstokje droog uit de cake komt is hij gaar.
Bloopertje 1: Ik gebruikte paneermeel om te zorgen dat de cake niet vast bakte, maar ik vind het resultaat minder mooi (zeg maar: gewoon lelijk) om naar te kijken. Gebruik liever bakpapier.
Blooper 2: Laat de cake zo’n 20 minuten afkoelen in zijn vorm. De cake is zo smeuïg dat hij anders uit elkaar valt (helaas uit ervaring uit eerder baksel)
De bovenkant mag wat mij betreft bol blijven van het bakken, maar de onderste laag kan geen bolling gebruiken. Snij deze helft glad.
Niet perse nodig maar wel lekker. Tremper de taart: besprenkel wat crème de cassis over beide taarthelften. Niet te veel, net een beetje om je smaakpapillen te verrassen.
Je kunt de taart natuurlijk vullen met iedere laag die je lekker vindt. Van botercrème tot slagroom met banketbakkersroom. Maar de taart is met de topping bovenop al best zwaar en om dit een beetje te beperken heb ik het op jam gehouden.
Begin een halve dag of de avond ervoor. Breng de room zachtjes aan de kook. Zet het vuur uit en doe de kleine stukjes gewone pure chocolade door de room. Roer zachtjes. De chocolade gaat smelten en het wordt een gladde saus. Voeg het snufje zout en de boter toe. Als het bijna afgekoeld is moet het minimaal 2 uur in de koelkast. Roer als de ganache niet meer warm is, de kleine in stukje gesneden 1,5 reep Toblerone door de ganache heen. De stukjes zullen nu niet meer smelten en hun bite behouden.
Bestrijk je taart met een ruime laag Toblerone ganache.
Hou je teveel topping over?
Tip: Lekker op de boterham!
Tip: Maak van de ganache balletjes en rol ze door de cacao: je krijgt een lekkere bonbon!
Rasp Toblerone over de bovenkant van je taart. Versier je taart eventueel met wat vers fruit of fruit uit de diepvries. Een paar blokjes Toblerone zijn natuurlijk ook een heerlijke versiering.
De Toblerone taart….Eet smakelijk!
Opmerkingen