top of page

Hoe kun je citroenrasp en sap bewaren?

Hoe kun je citroenrasp en sap bewaren?

Hoe kun je citroenrasp en sap bewaren?

Je kent dat vast; je hebt citroenen gehaald en je hebt er een paar over. Of misschien heb je een netje citroenen gekocht en blijven er enkele over. Oud laten worden of weggooien is zonde. De smaak bewaren voor later is ideaal. Ook als je citroenen hebt gekocht voor het sap laat ik je zien wat te doen met de schil (die ik stiekem eigenlijk nog lekkerder vind van smaak). Vanaf nu hoef je de schil van een citroen niet meer weg te gooien. Citroenrasp en sap bewaren en invriezen; wat zijn de mogelijkheden?


Citroenen, ze verfrissen je baksels, geven evenwicht in smaak bij het koken. Ik krijg er een heerlijk zomers gevoel van de kleur en geur.

Wil je de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Doorsnede van citroen

Het beste kun je biologische citroenen gebruiken. Ik probeer als het even kan ook voor deze variant te kiezen. De bio-variant is onbewerkt en niet voorzien van een beschermende waslaag. De waslaag op gewone citroen doet zijn werk om de citroen te beschermen en kun je dan ook niet zomaar wegwassen.


Hoewel ik liever voor bio-citroenen ga, zijn ze niet altijd even mooi of soms buitensporig geprijsd en dan kies ik voor gewone exemplaren. En vallen de citroenen zo wie zo een beetje tegen, dan ga ik ook nog wel eens voor een andere snelle smaakmaker: lemoncurd. Je kunt dit zelf maken, maar ik heb ook altijd een pot uit de supermarkt in de koelkast; deze is lang houdbaar.

Zowel citroenrasp als citroensap kun je goed bewaren. Rasp altijd eerst de citroen om hem vervolgens uit te persen.
verse citroenrasp

Hoe kun je citroenrasp en sap bewaren? En kun je dit ook met andere smaken in de familie als limoen, grapefruit en sinaasappel?

Citroenrasp maken

Citroenrasp en suiker zijn samen heel erg lang houdbaar in de koelkast. Het dikt wat in en geeft een intense smaak aan al je baksels. Persoonlijk vind ik het een diepere smaak geven dan citroensap.

limoen rasp
Citroenrasp? Zeker, maar met limoen kun je dezelfde procedure doen en kijk eens wat een mooie kleur!

Zorg voor een schoon klein potje, bijvoorbeeld een klein potje waar kappertjes in hebben gezeten. Was je citroen en droog hem af. Rasp de schil met een fijne rasp. Probeer het wit van de citroen niet mee te raspen, want deze smaakt bitter. Niet iedere citroen is even groot maar ik ga ervan uit dat 1 normale citroen ongeveer 1 eetlepel luchtig geschepte rasp geeft.


Voeg hier dan ook 1 afgestreken eetlepel suiker bij in het potje. Roer het goed door en duw het een beetje aan. Het vocht en de olie uit de schil maken de rasp na ruim een dag een stuk steviger maken. Als je schoon werkt is deze citroenrasp bijna oneindig houdbaar; ideaal dus om op voorraad te hebben en een theelepel in je baksel doet wonderen.

Hoe kun je citroenrasp en sap bewaren?

Wil je geen citroenrasp op suiker maken maar de rasp toch bewaren?

Je kunt citroenrasp ook goed invriezen. Probeer het zo luchtig mogelijk in te vriezen, dan kun je makkelijker een schepje uit een bakje halen of vries het in een doosje met ijsblokjes zodat je een blokje kunt gebruiken indien nodig, dat is nog makkelijker.


Nu hebben de we houdbare citroenrasp, tijd om met het sap aan de slag te gaan!


Citroensap invriezen in ijsblokjes doosjes

Pers het citroensap uit. Haal het sap eventueel door een zeef als je liever volledig egaal wilt hebben en bewaar het maximaal 4-6 dagen in de koelkast. Je kunt citroensap ook heel goed invriezen. Zelf vind ik de ijsblokjeshouder ook voor deze klus ideaal.

Vries het sap in en haal zoveel citroenblokjes uit de diepvries als je nodig hebt.
gesuikerde sinaasappel schil

Citroen en sinaasappel konfijten

Overigens zijn er nog meer mogelijkheden om de schil van citroen en ook andere citrusvruchten te bewaren, je kunt ze kofijten. Fijn gesneden vind ik dat het lekkerst om te snoepen, in je vullingen te verwerken of bovenop gebak als versiering.


En tot slot kreeg ik een tip van een lezer. Zij snijdt het wit van citroen in stukjes en legt steeds een stukje in het bestekbakje van de vaatwasser. Hierdoor spoelt je vaat extra mooi schoon.

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Oct 25, 2023

Weer een goeie uitleg en uitstekend tip. Dank!

Like
Unknown member
Oct 25, 2023
Replying to

Dank je wel; altijd handig toch. Groetjes Carola

Like
bottom of page