top of page

Vegan tosti maken met vegan kaas getest


Vegan tosti maken met vegan kaas getest
Vegan tosti maken met vegan kaas getest
Al jaren geleden hoorde ik dat er vegan kaas bestaat. Hoewel ik zelf maar weinig vlees eet, laat ik mezelf flexitariër noemen, ben ik geen veganist. Nooit meer kaas eten zou voor mij best een opgave zijn. Toen ik hoorde dat Albert Heijn en overigens ook de Jumbo, vegan kaas in de schappen heeft liggen, was het tijd voor de ultieme test.

Vegan kaas, hoe ziet dat eruit, hoe smaakt het, smelt het goed en geeft het een echte kaaservaring maar dan zonder dierlijke ingrediënten? Daarom een test met een easy klassiek recept: vegan tosti maken met vegan kaas getest!


Waarom zou je vegan kaas eten?

Waarom zou je een plantaardige kaas willen eten? Bijvoorbeeld omdat je geen dierlijke producten wilt of kunt eten omdat je een vegan dieet volgt of omdat je een intolerantie hebt voor melkproducten. Maar je kunt ook vanuit een milieu-oogpunt de keuze maken, want koeien gebruiken veel land voor hun voeding en dan heb ik het nog niet over het mestprobleem. Minder runderen, varkens is beter voor het milieu.


Alles klaar; haal dat tosti-ijzer tevoorschijn dan maar.

De makkelijkste en van de lekkerste opties voor een test is de klassieker: Tosti met ham en kaas. Oei, geen vegan ham te vinden in de schappen en daarom koos ik voor de vegan grillworst. Lekker dungesneden met een kruidig randje langs de zijkant die ik overigens bijzonder lekker vond smaken.

Een vegan tosti maken; is dat lekker?

Hoe ziet vegan kaas eruit?

Als je de verpakking ziet liggen en je kunt niet lezen; dan zie je kaas toch? Visueel prima, wel een beetje als een kaas uit een grote fabriek in hele strakke plakjes, maar originele kaas heeft dit soms ook. De plakjes zien eruit wat je van kaas verwacht; de dikte, de kleur, de structuur; het ruikt zelfs een beetje naar kaas.


Wat zit er precies in vegan kaas

Is vegan kaas voedzaam, wat voor ingrediënten bevat het?

Jammer, hier ben ik zelf niet helemaal enthousiast over. Gewone kaas bevat best veel vet, maar ook een flinke portie eiwitten en calcium en daar kan je lichaam iets mee. De vegan versie bevat naast kokosolie (23%), zetmeel zout, aroma’s, natuurlijke kleurstoffen. Ook bevat het vitamine B12, maar als je geen dierlijke producten eet, dan is het zo wie zo handig om deze vitamine als supplement in te nemen.


Vegan kaas wat kun je hiervan verwachten?

Ik rits de verpakking open…  Het lijkt toch best veel op klassieke kaas!

Hoe ruikt en smaakt vegan kaas?

Violife kaas; het is geen kaas maar ik ervaar het eten alsof ik jonge kaas eet. Bij kaas van de koe is de ene lekkerder dan de andere en ook jonger of ouder. De vegan kaas is voor mij geen favoriet maar ik kan de smaak, textuur best waarderen. Ook mijn neus is wel tevreden.

Je verwachtingspatroon en open staan voor verandering

Bij het proeven van producten is je verwachtingspatroon belangrijk. Natuurlijk is minder zout, minder vet en minder suiker, van vegan kaas of vlees even wennen en niet zo lekker als je gewend bent. Maar hoe je hiernaar kijkt en open voor staat bepaalt mede je waardering van de mogelijkheden. Deze kaas geeft je een mogelijkheid om kaas te eten die geen dierlijke oorsprong hebben.


Oude kaas liefhebbers moeten deze kaas maar links laten liggen, maar dat spreekt vanzelf. De smaak is niet te vergelijken met oude kaas.


Een vegan tosti maken; is dat lekker?
Vegan tosti maken met vegan kaas getest

Tijd voor het echte werk; smelt vegan kaas net als gewone kaas? Want ja wat is een tosti als de kaas niet smelt


Vegan tosti maken

Tja, dat heb je met een foodie; ik sneed lekkere dikke plakken brood. Daar hou ik van en ziet er vaak zo mooi uit. Op de foto lijkt het minder goed te smelten, maar dat is zeker niet waar. Door de dikke boterhammen een ook nog de plakjes tomaat, kan de warmte van het tosti-ijzer niet goed bij de kaas, de kaas smolt licht.

Hou je van gesmolten kaas; gebruik dan niet te dikke boterhammen of bak je tosti in een koekenpan met deksel of in de oven.

Vegan tosti maken met vegan kaas getest
Vegan tosti maken met vegan kaas getest

The vegan tosti!

Klaar is Kees. Ik ben er echt voor gaan zitten en heb heerlijk genoten van de tosti met kaas, grillworst, tomaat ingesmeerd met plantaardige boter. Beetje ketchup erover voor een extra pitje hoort bij ons in de familie. Visueel ook aantrekkelijk.


Vegan tosti maken met vegan kaas getest
Vegan tosti maken met vegan kaas getest

Wat vind ik van Violife vegan kaas?

Als je veganistisch eet of lactosevrij en je wilt af en toe lekker “kaas” eten, dan vind ik deze plakken kaas ideaal. Het is geen echte kaas, maar zeker een kaaservaring en een goed alternatief. Jammer dat de kaas geen voedzame eigenschappen bevat. Deed hij dit wel dan zou ik hem als flexitariër vaker gaan eten.

Een plakje van 20 gram bevat dus bijna 4 gram vet. Ik ken mensen die meer roomboter op hun brood smeren en daar bovenop komt dan nog beleg …


Eet deze kaas, maar overdrijf niet. Maar geldt dat niet voor alles eigenlijk?

Waar kun je vegan kaas kopen?

Voor nu weet ik alleen dat Albert Heijn veganistische kaas verkoopt van het merk Violife (3,19 voor 200 gram), maar ook het eigen huismerk (2,79 voor 200 gram). (2021)

De kaas bij Jumbo is van het merk Wilmersburger (2,45 voor 150 gram).

Als er een schaap over de dam is… er zullen vast snel meer supermarkten volgen.


Dit is geen gesponsord artikel. Ik heb de ingrediënten zelf gekocht omdat ik nieuwsgierig ben naar de smaak van kaas dat geen kaas is. Een vegan variant. Zo kan ik eerlijk mijn mening en ervaring geven over de veganistische variant van de “tosti met ham en kaas”.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page