top of page

Aquafaba: vegan kerstboom meringues


Aquafaba: vegan kerstboom meringues
Zelf ben ik geen veganist, maar ik vind het leuk om grenzen te verkennen. Daarbij; sinds ik weet dat je van het vocht van kikkererwten meringues kunt bakken doet het bijna pijn om het vocht zomaar door de gootsteen weg te spoelen. Meringues bakken met kikkererwten? Ja, dat kan en het heet aquafaba!

Meringues bakken met kikkererwtenvocht? Ja, dat kan; dit heet aquafaba!

Meringues kun je op hogere temperaturen bakken, dat gaat lekker snel maar de meringue verkleurt dan en dat vind ik jammer. Zeker nu met Kerstmis wil ik mijn meringues graag wit hebben. Dat is mogelijk, als je ze maar niet te hoog bakt. Op 80 graden is hoog genoeg bij normale eiwitten. Je moet dan wel even geduld hebben om de meringues echt droog te bakken, maar je krijgt er prachtige meringues voor terug.Onlangs heb ik  een voedseldroger getest en ik wilde heel graag proberen of het ook mogelijk is om meringues in de voedelsdroger te maken. Omdat deze versie vegan is, dus zonder de risico’s die rauw eiwitten met zich meebrengen, leek me dat een geschikte test. De hoogste temperatuur van het apparaat is 85 graden. En wat denk je? Yes, dat is mogelijk. Je ziet het aan de foto’s op deze pagina.  Ik ga het je natuurlijk uitleggen, wat ik precies heb gedaan.


Vegan meringues? Ik “bakte” ze in de voedseldroger, maar de oven kan het vanzelfsprekend ook!


Het blijft een soort wonder: dat je van het vocht dat je overhoudt uit een pot of blik kikkererwten , dit prachtige schuim kunt maken.

Aquafaba: vegan kerstboom meringues

Aquafaba: vegan kerstboom meringues

Benodigdheden:

  1. 1 pot kikkererwten met mooie vloeibaar vocht

  2. Fijne suiker de verhouding is 1:1 dus 100 gram suiker op 100 gram sap

  3. Strooisel/discospikkels die niet smelten bij een temperatuur rond de 80-90 gradenAquafaba: vegan kerstboom meringues; zo maak je ze

Om mooie koekjes te bakken heb je goed vocht nodig. Dat is bijna altijd het geval. Onlangs ik echter eenmaal een pot kikkererwten waar bij het vocht lobbig was en dit liet zich minder goed mixen. Let dus op en kies voor een pot met mooi glanzend vloeibaar vocht.


Mix het kikkererwtenvocht ongeveer 9-13 minuten. Het vocht wordt, steeds mooier, witter en zachter. Wonderlijk! Voeg het suiker langzaam toe. Mix het geheel nog enkele minuten door. Het gaat nu prachtig glanzen.


Vegan meringues maken in de voedseldroger

Tijd om de oven voor te verwarmen op 80 graden of de voedseldroger tevoorschijn te halen.

In de oven kun je kerstbomen op een vel bakpapier spuiten. Dit past niet in de voedseldroger, dus maakte ik kleine velletjes papier waar ik de kerstbomen op spoot.


Vul je spuitzak. Spuit kerstboompjes op het bakpapier. Ik begon bovenin en eindig bij de stam.


Strooi eventueel wat kerstspikkels over de kerstboompjes. Deze spikkels worden vaak discospikkels genoemd, maar deze hebben kerstkleuren, wel zo leuk toch?


Bak de koekjes goed droog, dan zijn ze lang houdbaar. Niet schrikken; dat duurt al snel een uur of 4-6  op 80 graden. Dat lijkt lang, maar de temperatuur staat maar heel laag en kost daardoor vrij weinig stroom. Ik bak ook zoveel vegan meringues als past in de oven. Met 1 pot heb je trouwens al heel veel koekjes.


Aquafaba: vegan kerstboom meringues

Gewoon voor de lol, of omdat je veganistisch eet; meringues van het vocht van kikkererwten. Probeer het eens!Fijne feestdagen.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page