top of page

Vegan kersen yoghurttaart


Vegan kersen yoghurttaart
Onlangs zat ik voor het eerst in de tuin te genieten van een lentezonnetje met een bordje verse vegan kersen yoghurttaart. Dit genotsmomentje wilde ik even met jullie delen op Facebook en ook jullie genoten van de lente en de wachttijd op het recept.

Nu moet ik eerst bekennen dat ik eigenlijk een beetje een jokkebrok ben.


Het recept is bijna vegan, eigenlijk nèt niet. Om de soya-kersenyoghurt met soya-slagroom stijf te laten worden, heb ik gelatine gebruikt. Eigenlijk omdat ik dit zelf in huis heb en zelf geen vegan ben. Gelatine is echter gemaakt van botten van dieren. Ben je echt een veganist? Dan kun je dit vervangen door agar-agar. En verwerk je liever geen varken? Er is ook gelatine van runderen te koop.


Meer over de verschillende soorten gelatine en agar agar vind je in dit artikel.Ik ben gaan “knutselen” met verschillende recepten, ideeën en wensen en kwam tot een bodem met nougatine van hazelnoten, havermout en honing. Aan elkaar gekleefd met dadels en kokosolie, een romige yoghurtlaag en een laag met prachtig fruit bovenop. Voel je altijd vrij de ingrediënten naar eigen smaak aan te passen of naar de inhoud van je keukenkastjes of portemonnee te kijken.


Vegan kersen yoghurttaart

Vegan kersen yoghurttaart

Benodigdheden voor een 19 cm. springvorm:

Voor de yoghurtlaag:

 1. 500 ml (soya) kersenyoghurt of yoghurt naar keuze

 2. 1  verpakking alpro soya slagroom

 3. 7 blaadjes gelatine (liever rundergelatine of vegan agar agar?)

 4. eventueel 2-3 eetlepels rode (liefst kersen) jam om de yoghurtlaag wat te zoeten naar eigen smaak

Voor de bodem:

 1. 2-3  handjes havermout

 2. 1 handje hazelnoten

 3. 2 eetlepels honing (of dadelstroop indien je voor de vegan versie gaat)

 4. 1 eetlepel kokosolie

 5. 175-200 gram zachte mooie dadels als medjooldadels, eventueel zijn gedroogde pruimen ook een goede vervanger

Voor de topping:

 1. 1 diepvries verpakking ontdooide kersen, (kersen in pot zijn ook mogelijk maar bevatten meer vocht, hou hier rekening mee!)

 2. 2 blaadjes gelatine

 3. Eventueel 1-2 eetlepels cassis likeur of likeur naar keuze

 4. Eventueel 1-2 eetlepels honing of suiker naar keuze.


Vegan kersen yoghurttaart

Zo maak je Vegan kersen yoghurttaart

 1. Bedek de springvorm eventueel met bakpapier. 

 2. Maak de nougatine door de havermout, noten en honing door elkaar te roeren en ongeveer een kwartiertje in een oven van 160 graden (hete lucht oven) te roosteren. Roer eventueel halverwege de nougatine om. Proef de  nougatine eens, het is heerlijk. Straks zal je een subtiele smaak van honing terug proeven.

 3. Hak de nougatine een beetje fijner. Maal de dadels fijn in een keukenmachine met de kokosolie. Meng met de hand de nougatine hier doorheen en bedek de bodem van je springvorm. Zet de springvorm koud.

 4. Voor de yoghurtlaag laat je eerst de 7 blaadjes gelatine weken.

 5. Klop vervolgens de soya-slagroom bijna stijf. Je kunt eventueel op het laatst nog wat suiker of jam toevoegen. De kersenyoghurt is al zoet, ik vond het niet persé nodig, maar iedereen heeft een eigen smaakwens. Spatel de slagroom door de yoghurt.

 6. Kook 2 eetlepels water in een pan. Zodra het kookt mag het vuur uit en voeg je de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Het lost meteen op. Om de gelatine iets te laten wennen en afkoelen meng je een paar eetlepel van de yoghurtmix in een schaaltje samen met de opgeloste gelatine.

 7. Voeg nog wat yoghurt mix toe om de ingrediënten aan elkaar te laten wennen. Spatel het geheel vervolgens door de slagroom-yoghurtmix. Vul de laag op de taartbodem en laat de taart vervolgens afkoelen in de koelkast.

 8. Wacht ruim 2 uur met het maken van de fruittopping. Eventueel kun je met je vinger testen of de yoghurtlaag al lekker stevig aan het worden is. Je wilt tenslotte niet dat de kersen in je yoghurtmix naar beneden zakken.Laat 2 blaadjes gelatine een kleine 10 minuten weken in koud water. Verwarm in een steelpannetje 1 eetlepel water en 1-2 eetlepels cassislikeur. Liever geen likeur? Voeg dan een eetlepel water toe. Vervolgens kunnen de kersen met het bijhorende vocht erbij. Verwarm ze kort mee.

 9. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en roer ze door het vocht met kersen. De gelatine lost op en het vuur mag uit. Laat de kersengelei 5 minuten afkoelen. Na 5 minuten zul je zien dat de kersengelei lauw is geworden. Het mag nu bovenop de taart.

 10. Laat de yoghurttaart nog zo’n 3 uur goed koelen.


Vegan kersen yoghurttaart

Daar is hij dan

De bijna vegan kersen yoghurttaart en als je de gelatine vervangt door bijvoorbeeld agar-agar is hij zelfs volledig vegan. De kersen yoghurttaart is niet geheel vet- en suikervrij, maar er is duidelijk minder suiker en vet in verwerkt dan bij gebruikelijke taarten. Het is een iets gezondere keuze. De dadels in de bodem zijn vrij zoet en vormt lekkere combinatie met het fruit en de frisse romig yoghurt. En bij je echt een zoetekauw? Ik hou je niet tegen hoor als je wat meer zoet wilt toevoegen. Jij bent de bakker, jij mag proeven en de taart maken zoals jij hem graag hebt.


En je maakt hem heel erg lekker, want je neemt toch zelf ook een stukje?


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page