top of page

Verjaardagstaart


Verjaardagstaart
Het cijfer 50 verschijnt de laatste jaren steeds vaker om me heen. Opnieuw was het tijd voor taart, een verjaardagstaart. Esther werd 50 jaar en haar man wilde haar verrassen. Een verrassing…… dat werd het. Ik ging de taart bij haar bezorgen, ze wist nog van niets.

“Wat kom jij hier doen?” vroeg ze (hi, hi, ik zie veel familieleden niet zo vaak, maar het zijn er ook zooooooo veel).

Ik hoefde niets te zeggen en haalde de taartdoos uit de tas. En toen wist ze het. Haar gezicht stond op totaal verrast, even in de war en ook heel blij. De taart mag dan een cadeau voor haar zijn. Haar reactie was een cadeautje voor mij.

3D vormen onder fondant maken? Je doet het zo!

De taart is gebakken, afgesmeerd met botercreme. Hierop kwamen wat vormen van fondant welke je later terug ziet als het fondant dat hierover heen gaat.  Natuurlijk kun je jouw fantasie de vrije loop geven wat betreft wat je onder het fondant verstopt.

Verjaardagstaart

De bloemen zijn gemaakt met deze uitsteker. Soms werd er een enkel vormpje een bloemetje gemaakt, soms verschillende vormen in elkaar om de bloem voller te maken.

Ik maakte het fondant wat platter met de balltool of met mijn handen. Hierna frilde ik de bloem het met een coctailprikker. Duw het bloementje in elkaar, bevestig hier eventueel grotere bloembladeren over heen.

Verjaardagstaart

Onder het fondant kun je de cijfers en de bloemen goed zien.

De taart is geschilderd met cacaoboter. Ik leerde hierbij weer een les: Cacaoboter maak je eerst warm voordat je gaat schilderen. Haal je een taart uit de koelkast, laat deze dan eerst op temperatuur komen voordat je gaat schilderen.

Zo zie je dat de cijfer 50 werd geschilderd meteen nadat de taart uit de koelkast kwam. De verf stolde meteen op de taart en op het cijfer 50 verschenen lelijke lijnen. Enkele lagen hierover heen konden dit probleem niet meer verhelpen.

De taart werd verder geschilderd met eetbare verf en eetbaar goud.

Verjaardagstaart

De taart ben ik redelijk blanco begonnen. Ik had wel een beetje een idee wat ik zou gaan doen, maar het ontwerp ontstaat toch grotendeels tijdens het versieren. Helaas was de kleur keuze van het onderbord niet echt goed gekozen.

Eigenlijk lijkt het me handiger als je nog geen idee hebt wat je gaat maken een zwarte ondergrond te kiezen. Ik wist tenslotte van tevoren al dat de taart felle kleuren zou krijgen. De ondergrond doet de taart fletser overkomen dan nodig.

Niet getreurd, het was een klein privé-feestje voor de jarige. Hiep hiep hoera.

Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page