In het voorjaar zie je de vlierbessenstruik vol prachtige gebroken witte bloesems en ruik je de struik vaak al van een afstand. De bloesems groeien uit tot besjes en vullen de struik vol prachtige trosjes.Ik vind ze prachtig om te zien, maar mijn ogen gaan ook op zoek naar de trosjes om sap van vlierbessen te maken. Vlierbessen hebben een diepe warme smaak; ik vind het heerlijk. Vlierbessensap maken is heel gemakkelijk en lijkt erg op het maken van bramensap.
Waarom moet je vlierbessensap koken?
Vlierbessen kun je niet rauw eten omdat ze cyanide bevatten waardoor je misselijke kunt worden of diarree kunt krijgen. Na zo'n 20 minuten koken kun je de bessen verwerken naar eigen keuze; als sap, siroop, jam of zelfs wijn.
Vroeger maakte ik wijn van vlierbessen met bramen; dat smaakte als een mooie port.
Is vlierbessensap gezond?
Vlierbessen bevatten veel antioxidanten, geven je immuunsysteem een boost en gaan virale infecties tegen. Ook verzacht vlierbessensap je keel bij keelpijn.
Vlierbes als smaakmaker en natuurlijke kleurstof
De vlierbes heeft een diepe warme smaak die goed past stoofschotels, stoofpeertjes of sauzen. Ook kun je met een scheutje vlierbessensap zoete baksels, crèmes en glazuur eenvoudig kleuren en smaak geven.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Vlierbessensap maken
Benodigdheden:
Rijpe zwarte vlierbessen
Eventueel suiker of enkele zakjes vanillesuiker
Fijne zeef of kaasdoek/theedoek (goed uitgespoeld en zeepvrij)
Staafmixer of stamper
Glazen flesjes of potjes die je kunt uitkoken
Vlierbessensap maken
Verzamel rijpe vlierbessen. Zet de vlierbessen onder water zodat eventuele insecten nog kunnen ontsnappen.
Rits de rijpe vlierbessen met een vork van de steeltjes en laat ze in een pan met water. Eventuele groene bessen blijven vaak drijven en kun je op die manier eenvoudig verwijderen.
Je kunt de vlierbessen direct tot sap verwerken maar je kunt ze ook invriezen. Op die manier laten de celwanden iets meer sap los. Daarbij kun je later nog een portie vlierbessen toevoegen en ze samen in één keer verwerken tot vlierbessensap.
Breng de bessen zachtjes aan de kook met een klein scheutje water zodat de bessen niet tegen de pan vastkleven of met meer water als je de sap minder sterk wilt maken. Kook de vlierbessen in 20 minuten gaar.
Breng in tussentijd potjes of flesjes in een andere pan aan de kook. Heb je een metalen trechter, kook deze dan ook mee. Laat de flesjes in het water 5 minuten koken. Haal de potten of flesjes uit het water en zet ze op de kop op een schone theedoek tot je ze gaat vullen.
Pureer de bessen met een staafmixer fijner.
Zet een zeef op een nieuwe pan of kom en schep de gekookte vlierbessen hierin. Duw met een lepel het sap door de zeef in de pan.
Ook kun je de bessen door een kaasdoek of theedoek persen. Het sap bevat hierdoor vrijwel geen restjes maar het kost wel wat meer werk.
Verwarm de sap opnieuw en voeg eventueel suiker naar smaak. Zelf voegde ik alleen een paar zakjes vanillesuiker toe op ongeveer 600 ml vlierbessensap.
Vul de uitgekookte flesjes op potjes direct en zet ze op de kop zodat ze vacuüm sluiten. Laat de vlierbessensap afkoelen.
Pure vlierbessensap, verdunde sap, vlierbessenjam of vierbessensiroop maken
Vlierbessensap maken hoe ik zelf graag puur en onverdund. Ik gebruik het sap om toe te voegen bij yoghurt en kwark. Wil je vlierbessensap graag drinken dan kun je de sap naar smaak ook verdunnen met water waardoor het milder van smaak wordt.
Tevens kun je vlierbessensiroop maken door op iedere 2 delen sap 1 deel suiker mee te koken (2:1).
Tot slot kun je jam maken, eventueel in combinatie met bramen; die twee zijn een goede match. Gebruik hiervoor de aanwijzingen van de verpakking met geleisuiker.
Vlierbessensap bewaren
Is de vlierbessensap goed vacuüm verpakt in schone flesjes, dan blijft de sap minimaal een paar manden goed. Eenmaal open moet de fles in de koelkast bewaard worden en binnen 3-4 dagen worden genuttigd. Gebruik je graag kleine hoeveelheden sap? Het kan handig zijn om meerdere kleine potjes te vullen in plaats van grote potten.
Bronnen:
Comments