Je eigen likeur maken? Dat is echt heel leuk en gemakkelijk. Nee, ik ga niet aan de slag met zelf alcohol maken van gist met suiker. Eigenlijk pimp je een lekkere wodka of witte rum met een fruitige smaak. Zo kun je ook limoncello maken, maar ik koos voor deze lekkere bramenlikeur. Omdat het bijna herfst is en ik heel veel bramen heb in de diepvries. Lekker hoor; bramenlikeur maken.
Geen bramenstruik in je eigen tuin? Bramen zijn overal in de natuur te plukken. Plan dus eens een leuke wandeling in de herfst op zoek naar bramen. Gaan we daarna bramenlikeur maken.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Dronken voeren
De bramenstruik in de tuin geven ieder jaar een paar kilo bramen. Ik vind ze heerlijk van smaak, maar ben niet zo’n fan van de “dingetjes” in de bramen. Daarbij zitten er overal beestjes en spinnetjes tussen de bramenstruik. Daarom kook ik de normaal de bramen, maar ditmaal voerde ik ze dronken in de wodka.
Omdat bramen niet allemaal tegelijk rijp zijn, pluk ik ze in porties en vries ze in een Zipzakjes. Het voordeel van de bramen invriezen is dat je ze kunt gebruiken wanneer jij dat zelf prettig vind en dat de bramen na een goede koude vriesbeurt meer sap geven.
Recept om bramenlikeur te maken
Benodigdheden:
1 grote (weck) pot met deksel van 1 liter
300-350 gram bramen
700 ml wodka of witte rum
100 gram suiker
1 stamper
1 zeef
Trechter of koffiefilter
Flesjes die goed schoon en liefst uitgekookt zijn
Vroeger maakte ik zelf wijn, heel erg leuk om te doen overigens, daar heb ik een tik aan over gehouden. Nee, daarmee bedoel ik geen alcoholtik!
Zo maak je zelf bramenlikeur
Maak de weckpot goed schoon. Vul de bodem met bramen die je hebt schoongespoeld. Stamp de bramen fijn met een stamper en vul de pot met wodka. Roer nu iedere dag 1-2 keer de pot goed door. Je kunt het ook schudden als je zeker weet dat de pot goed dicht zit. Bramen geven echter veel kleur af, daarom kies ik uit veiligheidsredenen voor goed roeren. Dan weet ik zeker dat het aanrecht, de vloer en mijn kleren niet ineens rood zijn van de bramen.
Eerder maakte ik wijn. Bij het maken van wijn bubbelt het flink omdat het gist de suiker omzet in alcohol. Daarom ben ik gewend om de pot ruimte te geven om eventuele gassen te laten ontsnappen. Je hebt gelijk, bij dit proces is helemaal niet nodig. Toch doe ik het, tja ik zei toch dat ik een tik had?
Na zo’n 5-7 dagen roeren is de smaak van de bramen goed opgenomen in de wodka en worden de bramen uit de drank gehaald.
Zeef de bramenlikeur eerst door een grove zeef.
Zeef vervolgens de likeur door een koffiefilter of trechter met een koffiefilter, keukenpapier of een servet. Dit vergt wat geduld, maar de drank wordt hierdoor mooi helder.
Je kunt de drank zo puur drinken als borrel met een fruitige smaak. Zelf wilde ik het iets zoeter maken, maar niet zo zoet als ik eerder aardbeienlikeur maakte. Daarom bracht ik 150 ml water aan de kook en voegde 100 gram suiker hierbij. Roer het goed door. Zodra de suiker is opgelost mag het vuur uit. Laat de siroop afkoelen en voeg het bij de bramendrank.
Ook als je zelf niet zo van een alcoholisch drankje houdt is het toch leuk om deze bramen likeur te maken. Met een prachtig etiket, is het een erg leuk cadeau om weg te geven.
In Italië dronk ik dit jaar regelmatig: 3 delen prosecco, 2 delen Aperol spritz of Campari met 1 deel spa rood en ijsblokjes.
ความคิดเห็น