top of page

Speculaas eierkoeken


Speculaas eierenkoeken met ammoniumbicarbonaat
Speculaas eierkoeken

Onlangs deed ik een bestelling bij een online bakwinkel en ik bedacht me dat ik weer eens zin had in verse eierkoeken. Niet van die slappe koeken in een zakje maar vers gebakken bakkers eierkoeken met een heel klein korstje. Het leuke is dat als je ze zelf bakt,  je kunt experimenteren. Nu Sinterklaas weer deze kant op komt, leek het me heerlijk om speculaas eierkoeken te bakken. Zelf heb ik een eierkoek graag naturel, maar voor de kinderen; bakte ik er ook een aantal met een schuddebuikjes, lief toch? Hoewel schuddebuikjes eigenlijk broodbeleg is, vind ik het zelf altijd vooral kleine kruidnootjes? Help de bakpiet een handje en bak deze kruidige Sinterklaas bakkers eierkoeken zelf.

Zelf eierkoeken bakken als bij de bakker maar dan met smaakjes? Dat gaat prima met ammoniumbicarbonaat.


Online zie je recepten van eierkoeken met bakpoeder of zelfrijzend bakmeel. Deze luchtige koeken zijn meer een soort biscuitkoeken, lekker maar anders dan de echte eierkoeken OudHollandse exemplaren met ammoniumbicarbonaat. Ammoniumbicarbonaat, een bijzonder rijsmiddel dat je kunt kopen in online bakwinkels, bij sommige molens en bakkers. Wil je heeeel graag eierkoeken bakken; vraag dan aan de bakker een klein beetje; met 7 gram per recept heb je niet veel nodig.


Bestel je wel eens bij een online winkel met bakproducten of doet iemand die je kent dit; bestel dan eens een kleine verpakking ammoniumbicarbonaat mee en bak echte bakkers eierkoeken. Deze kruidige, maar ik bakte eerder ook met volkorenmeel en chocolade (lekker!!)


Beslag voor eierkoeken maken is heel eenvoudig

Speculaas eierkoeken

Benodigdheden:

  1. 300 gram bloem

  2. 2 eieren

  3. 100 gram donkerbruine basterdsuiker

  4. 100 gram witte suiker

  5. 7 gram bakammomium (ammoniumbicarbonaat)

  6. 60 gram melk en later in het recept opnieuw melk; ongeveer 50-75 gram

  7. 10 gram speculaaskruiden

  8. Snufje zout

  9. Eventueel schuddebuikjes als versiering


Schep hoopjes beslag op een vel bakpapier

Speculaas eierkoeken met Sinterklaas maken

Klop de eieren luchtig met de 2 soorten suiker. Roer de ammoniumbicarbonaat los in 60 ml melk en voeg dit samen met de bloem, de speculaaskruiden en het zout bij de mix met eieren. Spatel dit door elkaar.

Laat de mix minimaal een uur afgedekt rusten buiten de koelkast.Een luchtige echte eierkoek
Speculaas eierkoeken

Verwarm de oven voor op 200 graden bij een hete lucht oven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Bedek je bakplaat met bakpapier. Bakpapier vind ik bij eierkoeken beter werken dan een dik siliconen vel.

De mix is na een uur een beetje dik geworden. Voeg een scheutje melk bij en roer het door. Herhaal dit tot je een beslag hebt dat tussen dik en dun is. Het valt dan langzaam van je spatel af.

Schep met een lepel ronde hoopjes op het bakpapier. Ik maak ze zelf nooit heel groot; jij bent de bakker dus jij beslist hoe groot je ze wilt hebben. Het beslag zal nog een beetje platter uitzakken. Dat is geen probleem, het rijzen begint zodra ze in de oven gaan.


Strooi eventueel de schuddebuikjes over de bovenkant en bak de eierkoeken met speculaaskruiden in ongeveer 10-12 minuten gaar,  tot de randje een kleurtje gaan krijgen.


Speculaas eierkoeken
Speculaas eierkoeken

Eierkoeken bewaren:

Eierkoeken vind ik vers het lekkerst, maar ook na dagen kun jij mij er nog steeds blij maken hoor! Bewaar eierkoeken goed afgekoeld in een plastic zakje.


Met dit recept bakte ik een stuk of 11 medium-grote eierkoeken, waarvan ik een deel in de diepvries bewaarde. Uitgesteld genot!


Gerelateerde posts

コメント


bottom of page