top of page

Saucijzenstaaf zelf maken


Saucijzenstaaf zelf maken
Sommige recepten bakken lekkerder en mooier dan ik durfde te dromen. Deze saucijzenstaaf is er één van. Ik ben zelf niet zo’n vleeseter en had verwachtte niet veel van deze hartige staaf. Maar hij bleek bijzonder lekker en heel mooi om te zien. Echt een recept om vaker te maken en zeker niet alleen met Sinterklaas. Ik heb de saucijzenstaaf recht gemaakt, maar ook in de vorm van een S. Dat leek me een leuk idee voor Sinterklaasavond. Een saucijzenstaaf zelf maken is vreselijk lekker en eigenlijk heel gemakkelijk.

Waarom is de saucijs lekkerder geworden dan verwacht? Dat komt door het gebruik van goede ingrediënten en kwalitatief bladerdeeg en een geheim ingrediënt. Welk? Lees even verder..

Waarom doe je soezendeeg in deze saucijzenstaaf?

Tijdens het bakken rijst het bladerdeeg. Het soezendeeg in het gehakt rijst iets mee en geeft een heerlijke structuur aan de saucijs, het wordt iets zachter. Ook past de saucijs na het bakken beter in zijn jasje.


De grote en kleine mannen in huis lusten graag zoet en proeven maar al te graag mee. Toch was de sfeer rondom het bakken van deze saucijlzenstaaf anders dan zoet.  Ik weet niet, is het de power van vlees?


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Tip: proeven is weten. Bak een klein stukje van je gehakt kort in een koekenpan. Is je gehakt genoeg gekruid? Prima, aan de slag dan!
Saucijzenstaaf zelf maken

Saucijzenstaaf zelf maken

Benodigdheden per 2 staven:

 1. 1 verpakking tante Fanny bladerdeeg (of diepvriesverpakking maar deze is echt minder lekker)

 2. 250 gram rundergehakt

 3. 250 gram half om half gehakt

 4. 100 gram groente: fijngesneden prei, stengelui, beetje geraspte wortel en paprika

 5. 100 gram soezendeeg (meng door het gehakt. Klinkt raar, maar probeer het uit!)

 6. 75 gram paneermeel

 7. 2 medium eieren voor in de saucijs

 8. 2 eetlepels ketjap

 9. 1/2 theelepel chilipoeder

 10. 2 eetlepels mosterd

 11. 1 afgestreken theelepel zout

 12. 1 ei om de bovenkant van de staven in te smeren

Met dit recept en 1 verpakking tante Fanny bladerdeeg maak je 2 flinke saucijzen.

Een saucijzenstaaf vullen en oprollen

Saucijzenstaaf zelf maken

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak het soezendeeg (1/3 deel van dit recept) en laat het afkoelen. Bladerdeeg van tante Fanny is 40 x 24 cm. Snij het in de lengte in twee delen. Hiervan kun je 2 lange gehakt-staven maken. Je kunt natuurlijk met diepvries bladerdeeg dit ook namaken.

 2. Meng de ingrediënten voor het gehakt in een kom. Rol het gehakt tot een rolletje. Dit gaat niet goed in één keer, dus rolde ik per staaf 3 kleine rollen gehakt en legde ze tegen elkaar aan.

 3. Leg een kant van het bladerdeeg over de vulling. Smeer wat geklutst ei over de rand. Rol de andere kant van het bladerdeeg over het gehakt over het uiteinde van het bladerdeeg. Het ei zal straks de staaf mooi dicht houden.

 4. Draai de staaf om. De bovenkant wordt nu de onderkant. Vouw de uiteinden netjes naar binnen en vouw het weg onder de staaf. Smeer de bovenkant van de saucijzenstaaf in met wat ei.

 5. Maak op dezelfde manier de tweede gehaktstaaf.

 6. Om het vet uit het gehakt en de stoom kans te geven te ontsnappen prikte ik aan de onderkant bijna onzichtbaar per saucijzenstaaf 4 gaatjes.

 7. Bak de saucijzenstaaf in 22-27 minuten mooi goudbruin in de oven.


Wat ziet hij er prachtig uit! Het deeg van tante Fanny is echt heel prettig om te gebruiken en bakt zo prachtig uit. Het deeg bewaar je in de koelkast en kun je direct gebruiken. Handig dat het een grote lap is, op die manier krijg je geen naden. Ik heb thuis altijd een pakje bladerdeeg in de diepvries omdat het handig is om op voorraad te hebben, maar eigenlijk vind ik dit bladerdeeg veel smakelijker en bakt het veel mooier.

Recept voor saucijzenstaaf

Krijg je al trek?

Het is met gelukt: één staaf heb ik netjes in kunnen pakken om in de diepvries te bewaren voor vrienden die dit weekend langskomen. Zij lusten vast ook wat lekkers.  Maar ik heb wel moeten praten als brugman om het voor elkaar te krijgen. Je kunt de staaf bewaren in de diepvries en nog kort opwarmen in de oven, maar vers heeft de voorkeur!


Het leek net of er in weken geen lekkers thuis was geserveerd. Rustig jongens, niet zo aanvallen
Saucijzenstaaf zelf maken

Eerlijk is eerlijk: de S is net zo lekker, maar de staaf lijkt kleiner en de gewone saucijzenstaaf is bijzonder mooi gebakken. Je zou van twee lange staven natuurlijk zelf een mooie grote S saucijzenstaaf kunnen maken.

Oeps, ik had nog wat gehakt over en bakte 2 lekkere burgers om om een bolletje te eten. Niet erg, lekker me een likje mosterd!


P.s. Dit is geen gesponsorde blog. Ik ben gewoon heel enthousiast over sommige producten en daar zijn dit bladerdeeg en het vlees van de Keurslager voorbeelden van.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page