top of page

Zelf pizzadeeg maken

  • 8 mei
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 10 mei

Zelf pizzadeeg maken
Er gaat iets rustgevends uit van zelf pizzadeeg maken. Het kneden van het deeg, het geduld tijdens het rijzen en het bakken van de lekkerste pizza. In mijn keuken is dit vaak het begin van de voorpret omdat ik weet dat we aan het eind van de dag of pas de volgende dag pizza gaan bakken. Dit kan binnen in de oven van de keuken, maar nog leuker vind ik het om pizza's in onze kleine pizzaoven buiten in de tuin te bakken. De Italiaanse geuren verspreiden zich in onze tuin en we genieten enorm van onze homemade pizza. Het is niet alleen lekkerder, maar zo mogelijk ook gezonder omdat jij de baas bent over de ingrediënten die je gebruikt.

Goed pizzadeeg begint bij de juiste bloem. Zelf gebruik ik het liefst Italiaanse tipo 00-bloem. Dit is fijn gemalen, met een hoger eiwitgehalte voor een stevig maar luchtig resultaat. In dit artikel kun je meer lezen over het gebruik van de verschillende soorten bloem, het kneden, de rijstijd. Binnenkort kun je meer lezen over vormen, het beleggen en bakken van de lekkerste pizza.


Waarom tipo 00-bloem uit Italië het meest geschikt is voor pizza

Vooral het Italiaanse tipo 00 bloem is heel geschikt voor het maken van pizzadeeg. Dit heeft te maken met de structuur, een zeer fijne maling en het eiwitgehalte van deze bloem. Het fijne bloem geef een zijdezacht deeg dat soepel kneedt en zich makkelijk laat vormen zonder te scheuren.

00 bloem heeft meestal een hoger eiwitgehalte (rond de 11-13%). Dit zorgt ervoor dat de gluten goed kunnen werken en voor een stevig netwerk in het deeg zorgt. Dat is belangrijk want elastisch deeg houdt tijdens het rijzen lucht vast. Het brood gaat rijzen en geeft bij het bakken een mooie open structuur.

Vooral bij hoge temperaturen, zoals in een kleine buitenoven zoals een Ooni of op een pizzasteen in een keukenoven presteert 00-bloem beter dan gewone tarwebloem. Het deeg verbrandt minder snel en bakt egaler.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Pizzadeeg in bolletjes in de koelkast landurig laten rijzen

Waar kun je tipo 00 bloem kopen?

  1. Supermarkten zoals AH en de Jumbo verkopen Pizzameel met 00-bloem.

  2. In Italiaanse speciaal/delicatesse winkels.

  3. Makro of Hanos.

  4. Webwinkels.

  5. Bij diverse molenwinkels, vaak ook online.

  6. Op vakantie naar Italië met de auto? Vul je auto met meel en andere goede producten voor een schijntje van de prijs in Nederland.


Welk meel kun je gebruiken om een pizza te bakken als je geen 00-bloem kunt kopen?

Heb je geen Italiaanse 00-bloem in huis, dan kun je een bloem voor patentbloem met hoog eiwitgehalte (11-13%) gebruiken. In Nederland komt patentbloem het dichtst in de buurt van type 00 bloem. Voeg een klein beetje olijfolie en/of water toe voor wat extra soepelheid en laat het wat langer rijzen voor een goede glutenvorming.


Opbollen van brood? Op die manier breng je spanning op het deeg. In deze video kun je zien hoe je dat kunt doen.

Pizza's vormen met een of zonder rand

Basisrecept voor zelf pizzadeeg maken met een lange rijstijd

Een lange rijs, soms zelfs een nacht in de koelkast, maakt het deeg lichter verteerbaar en geeft het meer smaak. Daarnaast geeft het je veel meer vrijheid want het deeg is al gereed en je kunt het gebruiken na 18 uur maar ook na 25 uur of zelfs nog later.

Benodigdheden voor 6-7 pizza's:

  1. 1000 gram Italiaanse 00 bloem

  2. 530 ml koud water

  3. 20 ml olijfolie

  4. 5 gram gist

  5. 18-20 gram zout


Bereiding pizzadeeg met een lange rijstijd

  1. Kneed het deeg 6-8 minuten door met een broodmachine, keukenmachine of met de hand.

  2. Laat het deeg 15 minuten rusten, verdeel het en bol de stukken deeg op om ze op spanning te krijgen.

  3. Bewaar iedere bol apart en een ingevet bakje met deksel.

  4. Laat het deeg 30 minuten rijzen en bewaar de bakjes met pizzadeeg 18-25 uur in de koelkast.

  5. Haal het deeg zo'n 2 uur voor gebruik uit de koelkast. Het deeg komt op temperatuur en zal nog iets rijzen.

  6. Vorm het deeg naar eigen inzicht.

Een lange rijs, soms zelfs een nacht in de koelkast, maakt het deeg lichter verteerbaar en geeft het meer smaak
Pizza bakken in de oven in huis of in de buitenoven

Basisrecept voor zelf pizzadeeg maken met een korte rijstijd

Hoewel een lange rijstijd mijn voorkeur heeft, wil je soms last minute pizza's gaan bakken. Het recept is ongeveer hetzelfde, maar omdat het deeg sneller moet rijzen heb je meer gist en iets meer vocht nodig. Tevens voeg je lauw water toe in plaats van koud water waardoor het gist sneller gaat werken en het deeg eerder klaar is.


Bereiding pizzadeeg met een korte rijstijd

Benodigdheden voor 6-7 pizza's: 

  1. 1000 gram Italiaanse 00 bloem

  2. 540 ml lauw water

  3. 20 ml olijfolie

  4. 20 gram gist

  5. 18-20 gram zout


Bereiding pizzadeeg met een korte rijstijd

  1. Kneed het deeg 6-8 minuten door met een broodmachine, keukenmachine of met de hand.

  2. Laat het deeg 15 minuten rusten, verdeel het in stukken en bol de stukken deeg op.

  3. Laat de bollen pizzadeeg afgedekt 2 uur rijzen op kamertemperatuur.

  4. Vorm het deeg naar eigen inzicht.


Beleg je pizza naar eigen smaak op een goed deeg

Pizzadeeg bewaren in de diepvries

Heb je pizzadeeg over? Bewaar dat voor later in de diepvries!

  1. Maak het deeg, vorm porties en bol het deeg op.

  2. Leg iedere bol op een stukje bakpapier. Dit maakt het straks makkelijker om het te verplaatsen en verpakken om in te vriezen.

  3. Laat het deeg afgedekt volledig rijzen zoals je het normaal doet tot gebruik.

  4. Wrijf de bollen licht in om uitdrogen tegen te gaan.

  5. Verpak de bollen goed in met plasticfolie en doe ze in een diepvrieszak.

  6. Het deeg is tot 3 maanden houdbaar in de diepvries.

  7. Laat het pizzadeeg bij voorkeur 8-12 uur ontdooien in de diepvries.


Ben jij niet zo'n broodbakker maar wil je wel zelf pizza's maken?

is Zelf pizzadeeg maken ziet niet iedereen zitten. Je kunt ook allerlei pizza-pakketten in supermarkt kopen, maar persoonlijk vind ik deze niet echt op pizza lijken. Vergelijk het met de blikjes om croissants te bakken; ze zijn best lekker maar lijken eigenlijk niet op een echte croissants.

Gelukkig kun je pizzadeeg ook kopen! Bij AH vind je in de diepvries kant en klaar pizzadeeg die je na ontdooien gemakkelijk kunt vormen, bakken én ook erg lekker is.

Comments


Logo Carola Bakt Zoethoudertjes

ZOET vs HARTIG

RECEPT vs EIGEN WEG GAAN

GEZOND vs ZONDIG 

SNEL KLAAR vs TIKKIE INGEWIKKELD

... maar altijd lekker creatief bezig in de keuken én meestal gaat de oven aan.

Ontvang al dat lekkers zo in je mailbox!

Bedankt voor je aanmelding

Carola van CarolaBaktZoethoudertjes
CarolaBaktZoethoudertjes
CAROLA BAKT ZOETHOUDERTJES

©2025 Carola Bakt Zoethoudertjes 

Carola Bakt Zoethoudertjes is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 64248224.

bottom of page