top of page

Pizza al taglio


Pizza al taglio
Pizza? Ik lust het als ontbijt, lunch, diner of als tussendoortje op ieder moment van de dag. Pizza al taglio is een pizza die op een grote plaat gebakken is en in vaak rechthoekige stukken wordt verkocht. Soms per stuk, maar het kan ook op gewicht verkocht worden. De pizza komt uit Rome maar is uiteindelijk in heel Italië verkrijgbaar en voorbij de grenzen. Een stuk pizza al taglio is geen maaltijd. Zie het meer als een lekker tussendoortje, een snelle lunch. Heerlijk voor een lunch met gasten of voor bij een zomerse BBQ.

Pizza al Taglio of gesneden pizza; een plaatpizza

In Rotterdam is een Italiaanse winkel Little Italy. Hier verkopen ze heerlijke Italiaans delicatessen. Bij de uitgang verkopen ze vers gebakken pizza en stukken pizza al taglio. Hier heb ik leren smullen van deze pizza-variant. Het is best een flink stuk, maar geen maaltijd. Net waar je trek in hebt als je net over de Rotterdamse markt geslenterd hebt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Pizza al taglio oftewel gesneden pizza

Pizza al taglio

Benodigdheden voor 1 bakblik:

 1. 500 gram Italiaanse 00 bloem, maar gewone bloem werkt ook

 2. 300 ml lauw water

 3. 7 gram gedroogde gist (1 zakje)

 4. 10 gram zout

 5. 35 ml olijfolie


Voor de topping:

 1. 1 blik stukjes tomaten in blik (zelf vind ik Mutti het lekkerste)

 2. Peper/zout

 3. Olijven/kappertjes

 4. Kleine tomaatjes

 5. Zongedroogde tomaten

 6. Stengelui

 7. 300 gram mozzarella

 8. Italiaanse kruiden

 9. Eventueel ingrediënten naar eigen smaak

 10. Eventueel rucola na het bakken bovenop


Het pizzadeeg bedekken

Pizza al taglio recept

 1. Kneed alle ingrediënten voor het deeg behalve de olijfolie. Voeg de olijfolie na zo'n 10 minuten kneden toe. Kneed nog een kleine 5 minuten. Heb je machine? Dit scheelt je een hoop kneedwerk.

 2. Laat het deeg een goed uur rijzen.

 3. Intussen kun je de pizzasaus maken. Verwarm de tomatenstukjes uit blik en laat het op het laagste pitje en laat het een klein half uur iets inkoken. Tomatensaus dikt niet alleen in, de tomaten worden zoeter en smakelijker naarmate je ze langer verwarmt.

 4. Rol het deeg uit, zo groot als jouw bakplaat is en leg het op een vel bakpapier. Laat het deeg opnieuw rijzen, ditmaal is een half uur voldoende. Bescherm het deeg met plastic (folie of een plastic pedaalemmerzak open geknipt) die je insmeert met weinig olie. Zo blijft het niet op het deeg plakken.

 5. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of op 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 6. Smeer de pizzabodem in met de saus. Bedek de bovenkant tot aan de randen zodat deze niet uitdrogen in de oven.

 7. Versier de pizzabodem naar smaak, strooi wat Italiaanse kruiden hier overheen en bedek het met stukken mozzarella. Naast bovenstaande ingrediënten kun je ook eigen ingrediënten kiezen en gebruiken als ham, zalm of salami, maar bedek de pizza niet overvol.

 8. Bak de pizza al taglio ongeveer in 12-15 minuten gaar.


Pizza al taglio of gesneden pizza

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page