top of page

Zelf vlechtbrood maken


Zelf vlechtbrood maken
Vlechtbroden; je hebt ze in vele soorten en wat zien vlechtbroden er prachtig uit! Vroeger kon je het bij de bakker kopen, maar ik kom het al een tijd niet meer tegen, zelfs niet met de feestdagen. Maar dat is nu zo leuk van huisbakken; dan doen we het toch gewoon zelf? Het is ook wel iets bewerkelijker dan bij standaard brood waarbij het deeg zo in de vorm gaat, maar dat wil niet zeggen dat het moeilijk is om vlechtbrood te maken. Het ene recept is natuurlijk wel gemakkelijker dan de andere, maar als je eenmaal doorhebt hoe je de strengen legt is het goed te doen. Zeker met het boek van Levine van Doorne Vlechtbrood uit eigen oven waar alles stap voor stap met heel veel foto's wordt uitgelegd. Net als bij een gewoon klein vlechtje is het een herhaling van strengen brooddeeg. Nieuwsgierig naar het boek? Het review kun je hier lezen. Zin om aan de slag te gaan? Zelf vlechtbrood maken lukt jou ook met dit recept.

Strengen van brooddeeg maken om te vlechten

Vroeger deelde ik het brooddeeg door het aantal strengen die ik wilde vlechten en rolde deze steeds langer uit tot de gewenste lengte. Dit gaat in stappen want gluten moeten soms even op adem komen voor je de broodsliert verder kunt uitrollen. Levine werkt op een andere manier en haar strengen worden hierdoor iets steviger. Met een deegroller rol je een lapje tot een dunne, wat lange rechthoek uit. Vervolgens rol de deze op en maak je de rol dicht door met je vingers het deeg vast te knijpen. Vervolgens rol je de rol met je handen iets langer. Ook nu moet je dit soms in delen doen, om gluten wat tijd geven om zich uit te rekken. Deze manier geeft een iets meer stevige strengen van brooddeeg die zich goed laten vlechten.


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Strengen maken voor een vlechtbrood

Zelf vlechtbrood maken

Benodigdheden voor een klein brood:

 1. 375 gram bloem

 2. 5 gram gist

 3. 6 gram zout

 4. 7,5 gram suiker

 5. 245 gram volle melk van 20-25 graden

 6. 38 gram niet te zachte blokjes roomboter

 7. 50 gram (geroosterde) sesamzaad

Ook nodig:

 1. Boter om werkblad met in te vetten

 2. Bakplaat met bakpapier

 3. Roomboter om na het bakken het brood mee in te smeren

Stap voor stap vlechtbrood maken

Zelf vlechtbrood maken, een recept van Levine van Doorne

 1. Kneed van alle ingrediënten in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Als je deeg goed is kun je er een klein vliesje trekken van het deeg. Bol het deeg iets op en laat het in een licht ingevette kom afgedekt ongeveer een uur rijzen.

 2. Verdeel het deeg in 4 stukken. Dit kan op het oog of netjes afgewogen met de weegschaal. Bol de stukken deeg op en laat het afgedekt ongeveer 20 minuten rusten.

 3. Smeer je handen iets in met olie en rol van de eerste bol een langwerpig lapje. Probeer het overal even dik uit te rollen. Rol het lapje in de lengte op en knijp het naadje dicht met je vingers. Leg de streng opzij, dek het af en herhaal dit tot je 4 strengen hebt.

 4. Rol de eerste streng iets uit tot de gewenste lengte, misschien dat je dit niet in 1x makkelijk gaat, herhaal dit nog een (paar) keer. Mijn strengen zijn ongeveer 40 cm. Levine rolt de uiteinden van de strengen iets dunner uit, dan geeft een wat puntiger brood die ik eigenlijk iets mooier vind. Puntje voor mezelf de volgende keer om de strengen aan de eind iets smaller uit te rollen.

 5. Wil je 2 strengen bedekken met sesamzaad? Maak de strengen ietsjes vochtig en rol ze door het sesamzaad.

 6. Strooi eventueel iets bloem over de strengen, zo kun je ze straks goed vlechten. Leg de vier strengen naast elkaar zoals op de foto. De twee stengen met sesamzaad in het midden. Nu ga je strengen volgens de volgende formule verleggen. De formulier herhaal je tot het deeg op is.

 7. 3 over 1 (leg steng 3 over streng 1)

 8. 4 over 3 (leg steng 4 over streng 3)

 9. 2 over 4 (leg steng 2 over streng 4)

 10. 1 over 2 (leg steng 1 over streng 2)

 11. Herhaal deze volgorde tot je de strengen niet meer kunt verleggen. Duw de strengen tegen elkaar en verleg ze onder het brood. Legt het brood op een vel bakpapier en dek het brood af. Zelf gebruik ik hiervoor een opengeknipte pedaalemmerzak die ik licht insmeer met wat zonnebloemolie.

 12. Laat het vlechtbrood nogmaals ongeveer 60 minuten rijzen tot het bijna verdubbeld is.

 13. Verwarm de oven voor op 220 graden bij een boven- en onderkant en bak het brood in ongeveer 35 minuten gaar. Word het brood te donker na 20-25 minuten; dek het dan af met wat aluminiumfolie. Bij mij was dit niet nodig.

 14. Smeer het brood zodra het uit de oven komt in met boter voor een mooie glans.

Maak van iedere bol een streng maar bewaar de bollen brood en later de stengen goed afgedekt zodat ze niet uitdrogen
Zelf vlechtbrood maken

Start met een goede basis en verleg vervolgens je grenzen

Sinds ik het boek van Levine van Doorne vol recepten om vlechtbrood te maken in mijn handen heb gehad, ben ik online op zoek gegaan naar meer voorbeelden. Ongelofelijk wat je allemaal kunt maken met vlechten. Het maken van vlechtbroden start met een goede basis en daar is dit boek van Levine heel geschikt voor; net als haar andere boeken trouwens. De uitleg van brood bakken in de boeken van Levine is duidelijk uitgelegd en kloppen ook altijd.

Doorsnede 4 vlechtbrood hoog met sesamzaad

Vlechtbrood uit eigen oven van Levine van Doorne is verkrijgbaar in de boekenhandel. EAN 9789000383719


Gerelateerde posts

댓글


bottom of page