top of page

Zoete anijsbroodjes


Zoete anijsbroodjes
Je kunt onderweg een krentenbol of mueslibol eten, maar er zijn meer soorten bollen die lekker zijn voor onderweg. Deze zoete anijsbroodjes bijvoorbeeld zijn heerlijk zacht gebakken van een soort brioche. De smakelijke bollen zijn geïnspireerd door de Marokkaanse krachel, anijsbroodjes met anijs en oranjebloesemwater. Je kunt de laatste smaakmaker weglaten maar bescheiden aanwezig is het echt geweldig lekker en een aanrader. Om het broodje wat aantrekkelijker te maken is een techniek gebruikt van het insnijden van het deeg en daarna oprollen. Maar ben jij niet zo'n knutselaar, je kunt de broodjes prima afbakken als ronde bollen.

Het recept heb ik, net als bij veel recepten, een beetje aangepast naar eigen inzicht. Vaak is het net wat ik in huis heb of waar ik zin in heb. Zo heb ik het eigeel voor de bovenkant geklutst met een beetje honing voor een zoete nasmaak en prachtige kleur.


Waar kun je anijszaad kopen

Voor deze zoete anijsbroodjes heb je anijszaad nodig, niet de gemalen versie. Je vindt het vaak in Marokkaanse/Turkse supermarkten, toko's, Ekoplaza, sommige grote supermarkten, Dille en kamille, online bakwinkels en sommige molens.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Insnijden van brooddeeg en oprollen tot sierlijk broodje

Zoete anijsbroodjes

Benodigdheden voor 8 stuks:

 1. 500 gram bloem

 2. 7 gram bakpoeder

 3. 1 zakje gist van 7 gram

 4. 1 medium ei

 5. 190-200 gram melk lauw, niet koud uit de koelkast

 6. 50 gram neutrale olie zoals zonnebloemolie

 7. 60 gram suiker

 8. 1 zakje vanillesuiker

 9. 4-5 gram anijszaad (niet de gemalen versie)

 10. 1 eetlepel oranjebloesemwater

 11. 10 gram zout

Voor bovenop:

 1. 1 eigeel

 2. 1 theelepel honing

 3. Een paar eetlepels (geroosterde) sesamzaad

 4. Italiaanse deegroller of mesje


Waarom gebruik ik grammen in plaats van milliliters bij vloeistof

Vooral vanwege gemak. Je kunt de schaal op de weegschaal laten staan en verder afwegen. Het verschil in grammen en milliliters is bij dit recept zeer weinig en wat mij betreft te verwaarlozen.Smeer de broodjes in met een mengsel van eigeel en honing

Zoete anijsbroodjes

 1. Kneed de bloem, bakpoeder èn gist ruim 15 minuten met de lauwe melk, oranjebloesemwater, het ei, de olie, suikers en zout. Voeg op het laatste moment het anijszaad toe.

 2. Laat het deeg een uur rijzen.

 3. Verdeel het deeg in 8 delen. Rol het deeg lang uit tot het op rechthoek lijkt. Snij strepen met de roller of een mesje. Op de foto is de middelste streng wat kort maar dat kwam omdat ik een foto moest nemen en de broodstreng trok een beetje terug. Trek en twist het deeg iets langer en draai het tegen elkaar in tot een streng. Rol de streng op en duw het uiteinde onder het broodje.

 4. Laat de anijsbroodjes nogmaals een klein uur rijzen.

 5. Verwarm de oven voor op 190 graden bij een heteluchtoven of op 210 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 6. Kluts ondertussen een eigeel met een theelepel honing door elkaar en smeer hier de broodjes mee in.

 7. Strooi sesamzaadjes over de broodjes en bak ze in ongeveer 10-13 minuten gaar in de oven.

Zoete anijsbroodjes

Broodjes bewaren of invriezen

De anijsbroodjes zijn vers het allerlekkerste. Vries je ze in voor later; dan kun je het beste de broodjes nog 3-5 minuten bakken in de oven. Dan smaken ze weer alsof ze vers gebakken zijn.
Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page