top of page

Zwanen cupcakes met slagroom en fondant


Zwanen cupcakes met slagroom en fondant
Onlangs zat ik het boodschappenmagazine door te bladeren en daar stonden fleurige flamingo cupcakes in. En ineens wilde ik een eigen variant met zwanen maken, zwanen zijn zulke prachtige dieren. De cupcakes waren snel gebakken en de fondant had ik ditmaal zelf gemaakt. Tijd om de zwanen cupcakes met slagroom en fondant in elkaar te zetten.

Cupcakes bakken met kinderen; eetbaar knutselen over dieren geeft extra plezier


Het was alweer een tijdje geleden dat ik zelf fondant maakte. Het is heel makkelijk om zelf te maken en ook veel lekkerder dan de kleine pakjes keiharde fondant die je in de winkels kunt kopen.


Zwanencupcakes? Waarom maak je ze niet samen met je kind. Cakejes bakken, slagroom kloppen, zwanenhalzen en vleugeltjes maken; heel gezellig!
Zwanen cupcakes met slagroom en fondant

Zwanen cupcakes met slagroom en fondant

Benodigdheden voor 12 cupcakes:

  1. 12 cupcakes volgens het basisrecept; 1 flinke ijslepel per vorm is voldoende; het cakeje hoeft niet heel hoog te worden

  2. 400 ml slagroom

  3. 2 zakjes slagroomversteviger

  4. suiker naar smaak

  5. 1/2 portie fondant volgens dit recept of een pakje fondant van 200 gram


Kies een veilige optie voor de nek van de zwaan!

Kleine cocktailprikkers, spaghetti voor de nek van de zwaan, om de nek stevig in de slagroom te drukken. Of nog beter: laat de fondant een dag of een paar dagen drogen tot de fondant uitgehard is.


Traktatie-stress? Gebruik dan kant en klare cupcakes. Soms moet je keuzes maken en je traktatie zal net zo mooi worden. Relax!
Zwanen cupcakes met slagroom en fondant

Zwanen cupcakes met slagroom en fondant maken

Of je de cupcakes nu voor thuis maakt of als traktatie op school. plannen en voorbereiden is het belangrijkste. Als je een aantal onderdelen voorbereid, dan is de zwaan echt supersnel klaar. Cakejes kun je 1-2 dagen eerder bakken, of nog eerder en bewaren in de diepvries. Ik koos voor donkere cupcakepapiertjes, zodat de zwaan extra goed in beeld komt.


Maak meer dan 12 zwanenhalzen, op die manier bouw je voor jezelf zekerheid dat mocht er iets mis gaan, breken of wat dan ook dat je reserve halzen hebt. Dat zelfde geldt voor de vleugels. De zwanenhalzen maak je door het fondant op te rollen. Vorm hierna de vorm van de hals en de het kopje met snavel. Zelf gebruikte ik cocktailprikkers om de hals stevig te houden, maar dat had ook met mijn ongeduld te maken.


Trakteer je in de klas, dan kan een prikker gevaarlijk zijn

Kies dan liever een stevige spaghetti die je in de hals steekt of maak de halzen een paar dagen tot een week eerder. De fondant zal keihard worden en dan is een stokje niet nodig als je de zwaan maar op het laatst in elkaar zet. Vlak voordat je de traktatie trakteert. Eenmaal in de slagroom zal de fondant langzaam zachter worden.

Zwanen cupcakes met slagroom en fondant

Vorm van kleine bolletjes, eivormige blaadjes die best een beetje onregelmatig mogen zijn, dat zijn echte vleugels ook. Een van mijn spuitmondjes had kleine nerven, hiermee versierde ik de vleugels. Wees creatief, wat heb jij in huis? Of hou je de vleugels strak?

Wil je stevige room?

Klop dan 1:1 mascarpone door de slagroom. De room zal een stuk steviger worden.

Klop de slagroom met de versteviger en de suiker stijf en doe het in een spuitzak met een mooi spuitmondje. Bedek de cupcakes met slagroom volgens bovenstaande foto’s. Een gewone toef zal zeker ook werken als je dat liever hebt! Bewaar de cupcakes in de koelkast.


Versier de zwaan vlak voor het trakteren met de hals en de vleugels. Het vocht van de slagroom kan de fondant zachter maken als je het te vroeg in de slagroom plaatst.


Tip: je cupcakes vervoeren gaat het best als je ze in de cupcake-bakvorm plaatst na het versieren. Hier staan ze lekker stevig in. Heb je niet genoeg bakvormen? Misschien heeft je buurvrouw er nog één of een vader van school?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page