Zak van Sinterklaas van bladerdeeg
top of page

Zak van Sinterklaas van bladerdeeg


Zak van Sinterklaas met amandelspijs en speculaas, lemoncurd
Rond Sinterklaas heeft de bakpiet het zo druk, dat het erg moeilijk wordt om iedereen een zoete versnapering te verzorgen. Geen probleem toch, we schieten Piet te hulp en gaan gewoon zelf aan de slag. Met 1 vel bladerdeeg kun je deze zak van Sinterklaas van bladerdeeg maken. Ik heb hem zoet gevuld met amandelspijs, lemoncurd (om het zoet een beetje in evenwicht te krijgen) en wat verkruimelde speculaasjes.


Tip: Wat dacht je van appeltaartzakjes van Sinterklaas? Vul je zakjes met kleine stukjes appel, rozijnen, geraspte sinaasappelschil en kaneel.

Zak van Sinterklaas met amandelspijs en speculaas, lemoncurd

Zak van Sinterklaas van bladerdeeg gebakje

Benodigdheden per Zak van Sinterklaas:

  1. 1 vel bladerdeeg

  2. 1/2 speculaaskoekje

  3. 1 ei om over de zakjes te strijken voor het de oven in gaat

  4. Een zo groot mogelijke uitsteker, glas, potje, schaaltje dat op je bladerdeeglapje past


Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het bladerdeeg kort ontdooien, niet te lang anders wordt bladerdeeg te zacht en laat het zich niet meer goed vormen.


Schep op iedere cirkel amandelspijs. De lemoncurd op het amandelspijs geeft wat meer evenwicht in het zoete van het spijs en koek. Verkruimel hier overheen een half speculaasje.


Zak van Sinterklaas met amandelspijs en speculaas, lemoncurd

Haal de uiteinden van de cirkels naar elkaar toe. Knijp het ietsje dicht, maar niet plat. Hou structuur in het bladerdeeg. Plaat de zak van Sinterklaas meteen op je bakvel. Wacht je hiermee tot het bladerdeeg zacht wordt, dat vallen de zakjes slap uit elkaar.

Snij dunne reepjes van het bladerdeeg dat nog over is. Rol deze reepjes op  tot bladerdeegtouwen. Maak de zakken van Sinterklaas dicht met het touw. Probeer voorzichtig een knoopje te maken.

Roer met een vork een ei door elkaar en smeer je zakken van de Sint in met ei. Ze gaan hier straks in de oven prachtig van glanzen.


Bak de zak van Sinterklaas van bladerdeeg in ongeveer 16-20 minuten gaar.

Bladerdeeg gebakjes zijn het lekkerst als je ze vrij snel op eet.


Tip: maak je zakken klaar en bewaar ze afgedekt in de koelkast tot je ze wilt afbakken.

Zak van Sinterklaas met amandelspijs en speculaas, lemoncurd

Gerelateerde posts

bottom of page