Als snuffelend kwam ik dit smakelijke notentaartje tegen. Het is een taart met een lekkere zanddeegkorst en een vulling welke vooral bestaat uit walnoten, crème fraîche, kaneel en suiker. Een combinatie die ik eigenlijk helemaal niet ken.
Doe eens gek, bak eens iets dat je niet kent.
Recept Franse walnotentaart
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 250 gram bloem
- 1 ei
- snufje zout
- 1-2 theelepels vanille extract
- 125 gram koude boter in blokjes gesneden
- 250 gram crème fraîche
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 100 gram gemalen walnoten
- 2 theelepels kaneel
- poedersuiker
- 8-10 halve walnoten als versiering
- boter en bloem om de vorm in te vetten
- ronde bakvorm van 23 cm
Voor het zanddeeg meng je de suiker, het ei in een kom met een beetje zout. Roer hier de bloem en het vanille-extract door heen. Als het mengsel een korrelige en een zanderige structuur krijgt mag de boter erbij. Snij de koude boterblokjes door de andere ingrediënten. Als het een samenhangend mengsel wordt moet het deeg nog licht gekneed worden tot het glad en soepel is. Dit kan op een werkblad of in en grote mengkom.
Ik haalde een van mijn favoriete vormen tevoorschijn van Emile Henry. Helaas bleek de vorm te hoog en groot te zijn en moest ik de afwerking met het deeg later deels verwijderen en platter maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Het is alsof je langs een Franse patisserie bent gewandeld en hier een Franse notentaart kocht.
Geef een reactie