Franse walnotentaart
top of page

Franse walnotentaart

Franse walnotentaart

Deze Franse walnotentaart is afkomstig uit het bakboek vol klassieke Franse recepten: Tarte Tatin van Ginette Mathiot. Af en toe vind ik het leuk om iets te bakken dat ik helemaal niet ken. Ik wil gewoon blind vertrouwen op de kwaliteit van een boek, tijdschrift of webpagina. Als snuffelend kwam ik dit smakelijke notentaartje tegen. Het is een taart met een lekkere zanddeegkorst en een vulling welke vooral bestaat uit walnoten, crème fraîche, kaneel en suiker. Een combinatie die ik eigenlijk helemaal niet ken.

Doe eens gek, bak eens iets dat je niet kent

De recepten uit dit Franse bakboek zijn vaak al heel erg oud, eenvoudig maar goed in evenwicht en dus ging de oven aan om het recept uit te proberen.

Franse walnotentaart

Franse walnotentaart

Benodigdheden (tarte au noix) 6-8 personen:

Voor het zanddeeg:

Zelf hield ik ongeveer 1/4 deel van het zanddeeg over, dus het is een wat ruim recept. 

  1. 125 gram fijne kristalsuiker

  2. 250 gram bloem

  3. 1 ei

  4. snufje zout

  5. 1-2 theelepels vanille extract

  6. 125 gram koude boter in blokjes gesneden

Voor de walnotenlaag:

  1. 250 gram crème fraîche

  2. 100 gram fijne kristalsuiker

  3. 1 ei

  4. 100 gram gemalen walnoten

  5. 2 theelepels kaneel

  6. poedersuiker

  7. 8-10 halve walnoten als versiering

  8. boter en bloem om de vorm in te vetten

  9. ronde bakvorm van 23 cm

Franse walnotentaart

Zo maak je deze Franse walnotentaart

  1. Voor het zanddeeg meng je de suiker, het ei in een kom met een beetje zout. Roer hier de bloem en het vanille-extract door heen. Als het mengsel een korrelige en een zanderige structuur krijgt mag de boter erbij. Snij de koude boterblokjes door de andere ingrediënten. Als het een samenhangend mengsel wordt moet het deeg nog licht gekneed worden tot het glad en soepel is. Dit kan op een werkblad of in en grote mengkom.

  2. Bedek het deeg met plastic en laat het minimaal een uur rusten in de koeling.

  3. Ik haalde een van mijn favoriete vormen tevoorschijn van Emile Henry. Helaas bleek de vorm te hoog en groot te zijn en moest ik de afwerking met het deeg later deels verwijderen en platter maken.

  4. De ideale vorm is maximaal 23 cm in doorsnede. Je hebt genoeg deeg maar niet genoeg vulling met dit recept. Natuurlijk kun je wel een grotere vorm maken, maar verhoog de receptuur van de vulling dan ook.

  5. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).

  6. Voor de vulling werden de walnoten gemalen met de keukenmachine. Meng de gemalen noten samen met  het ei, de crème fraîche, de suiker en het kaneel door elkaar en schep de vulling op de taartbodem.

  7. Had ik de mooie vorm sierlijk versierd, bleek de vulling een stuk minder te zijn dan ik hoopte en dus duwde ik de bodem wat naar beneden en haalde het overtollige zanddeeg weg.

  8. De taart is na ongeveer 45 minuten in de oven gaar.

Franse walnotentaart

Het is alsof je langs een Franse patisserie bent gewandeld en hier een Franse notentaart kocht.

Laat de taart goed afkoelen en versier de taart met poedersuiker en de halve walnoten die nog over zijn.

De taart is koud het lekkerst en kun je zo’n 3-4 dagen koel bewaren.

Deze dikke patisseriebijbel vindt zijn oorsprong zo’n 70 jaar geleden. Het boek is prachtig herzien en heeft toch zijn authentieke uitstraling behouden. Tarte Tatin zit vol technieken en is een heerlijk naslagwerk voor de thuisbakker die graag een uitdaging aangaat in het klassieke bakken.

Tarte Tatin van Ginette Mathiot





Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Gerelateerde posts

bottom of page