Sinterklaas chocolade maken
top of page

Sinterklaas chocolade maken


Sinterklaas chocolade maken
Sinterklaas chocolade maken
Oei, oei, wist je dat de klunspiet dit jaar per ongeluk struikelde over de voeten van de chocoladepiet en dat al dat lekkere strooigoed toen zomaar in de chocolade viel?
Resultaat: deze gezellig Sinterklaas chocolade.  Goed idee klunspiet, Sinterklaas chocolade maken we voortaan lekker thuis. Op die manier kun je de Sint ook een handje helpen!  Leuk om te maken, maar ook heel gezellig om te presenteren of  trakteren met Sinterklaas.

Sinterklaas heeft het best druk, waarom help je de Sint niet mee?

Sinterklaas chocolade versieren met lekkers

Wat vind jij lekker in de chocolade? Zoek je een bepaalde kleur, of smaak? Verzamel wat strooigoed.

Een tijdje geleden maakte ik drollenkoekjes en deze zijn enorm populair. Komt dat om het “vieze” onderwerp? Of zijn het de schattige oogjes?


Ik had nog wat oogjes over en heb ze in de chocolade verwerkt. Oogjes kun je maken van royal icing met een zwart pareltje of stipje. Je kunt oogjes zijn ook kopen van het merk Wilton bij een winkel met taartingrediënten of bij de Action.


Sinterklaas chocolade maken
Een plak pure chocolade. met oogjes die je aankijken

Sinterklaas chocolade maken

Benodigdheden:

  1. 400 gram pure chocolade in stukjes

  2. Enkele handjes snoepgoed naar eigen smaak


Sinterklaas chocolade met pepernoten en ander snoepgoed

Sinterklaas chocolade maken doe je zo:

  1. Smelt 2/3 van de chocolade au bain marie om de chocolade te tempereren.

  2. Zodra de temperatuur 47-48 graden is, mag het vuur uit en voeg je de 1/3 chocolade die nog over is toe. Roer goed door. Blijf of langdurig roeren tot de temperatuur is gedaald tot 31-31 graden. Of je tableert de chocolade. Meer over tempereertechnieken lees je hier.

  3. In de winter is je marmeren plaat of aanrecht om te tableren een stuk kouder. Dan maak ik hem kort even warm onder de kraan. Doe ik dit niet, dan is goed getemperde chocolade te snel afgekoeld en wordt het hard voordat ik het van het marmer kan afhalen.

  4. Zodra de chocolade 31-32 graden is of je merkt tijdens het tableren dat de chocolade steviger wordt, mag de chocolade op een vel bakpapier. Omdat je het dun uitsmeert, wordt het vrij snel hard. Dit is eigenlijk een compliment, de chocolade is dus goed getemperd.

  5. Zorg er dus voor dat je bakpapier en je snoepgoed klaar staat.

  6. Pure chocolade is niet mijn lievelings-chocola. Een klein stukje pure chocolade is overigens niet ongezond en voor mij  beter omdat ik dan eerder stop met snoepen.



Pure chocolade wordt met al die lekkere zoete snoepjes, kruidnootjes en marsepein een beetje zoeter van smaak. Lekker!


Wat een leuk feest is Sinterklaas toch. En Sinterklaas chocolade maken, dat kun je zelf.


Bedankt klunspiet voor het struikelen!

Gerelateerde posts

bottom of page