Gecondenseerde melk is in opmars. Het stille potje stond al jaren in de supermarkt tussen de toko-artikelen verstopt, maar tegenwoordig weten we het goed te vinden. Mocht het van oorsprong veel in tropische oorden gebruikt worden om zijn houdbaarheid, vandaag de dag gebruiken we het maar al te graag om gebak en andere zoetigheden van een intense smaak te voorzien. De gecondenseerde melk heeft een zusje gekregen op basis van kokosmelk en is daarmee lactosevrij. Tijd dus voor een test: Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk!
Normaal gebruik ik regelmatig gecondenseerde melk. Lekker om karamel-achtige recepten te maken. Zelf heb ik ook niets tegen het (matig) gebruik van melk. Maar misschien wil jij geen melk gebruiken of je hebt een lactose intolerantie. Een alternatief is dan heel erg welkom.
Fudge, karamel of dulce de leche, je pannenkoek versieren kun je ook maken zonder melkproducten met een lacose- en koemelkvrije versie: gecondenseerde kokosmelk.
Gecondenseerde melk vs gecondenseerde kokosmelk
Ze staan naast elkaar in de supermarkt tussen de zoete ketjap, gebakken uitjes en sambal goreng. Of iedere supermarkt ze verkoopt weet ik eigenlijk niet, maar de Albert Heijn verkoopt ze in ieder geval. Vraag het zo nodig na bij jou supermarkt.
Bij het openen van de blikken zien beide melk er anders uit. De melk versie is wat dunner en wat karamel-achtig zoet. De versie van kokosmelk is wat doffer, dikker en oogt als cremig, boterachtig. In eerste instantie trok mij dit minder aan. Totdat ik proefde: wat is de kokosversie lekker en ook heel zoet met op de achtergrond een toon van kokos. Het is geen opdringerige kokossmaak. Dit zul je later in je gebak ook niet expliciet terug vinden, tenzij je nog meer kokosaccenten toevoegt.
- De blikken wegen van Friesche vlag 397 gram vs Nature’s Charm 320 gram
- Gecondenseerde melk is gemaakt van ingedikte koemelk met suiker vs gecondenseerde kokosmelk is gemaakt van kokosmelk, rietsuiker en een snufje zout.
- Gecondenseerde melk wordt gefabriceerd in Nederland vs gecondenseerde kokosmelk wordt gefabriceerd in Thailand.
- De Kcal van Friesche vlag 320 Kcal/100 gram vs C 386 Kcal /100 gram in de kokosmelk waarvan grotendeels uit suikers (bijna 60%)
- Het blikje Friesche vlag kost 1,29 en het blikje van Nature’s Charm kost 1,69.
- En het belangrijkste: De mogelijkheden zijn vrijwel hetzelfde. Oftewel: je kunt beide mogelijkheden gebruiken!
Waarom zou je kiezen voor de melkversie en waarom voor de kokosmelk versie? Beide blikken smaken toch net anders. Het kan een persoonlijke voorkeur zijn. Vaak worden producten als kokosmelk, sojamelk en amandelmelk echter bewust gekozen vanwege de afwezigheid van lactose. Dat kan zijn vanwege een lactose-intolerantie, maar ook een keuze om geen of minder melkproducten te gebruiken.
Lactosevrij en koemelkvrij eten en drinken, of niet?
Het is een keuze die we allemaal zelf maken. Het is heel fijn dat er naast de gebruikelijke gecondenseerde melk ook een kokosmelk-versie is waarmee je praktisch dezelfde recepten kunt maken als de gebruikelijke versie. Denk hierbij aan als stroop direct uit je blik op je pannenkoeken, zoete smaak-verrijker in koffie, verwerkt in cakes, als het goddelijke dulce de leche ,heerlijke fudges.
Links onder: fudge met gecondenseerde kokosmelk, rechts: hoe maak je dulce de leche?
Oh wat goed! Ik zoek altijd naar lactose vrije ingrediënten en deze kende ik nog niet!
Kan je deze ook met blik en al in de pan verwarmen (dicht) tot het caramel is? En duurt dit dan even lang als met de melk versie?
Ben erg benieuwd…
Hoi Rozemarijn, het klopt, ik heb vaker gehoord dat je er dulce de leche van kunt maken, maar het is wel anders dan de gebruikelijke. Ik begrijp dat het iets dunner blijft. Mocht je het een keer gaan maken, wil je me laten weten wat je er van vond en of het gelukt is? Veel succes! Groetjes Carola
Oh je hebt het dus nog niet zelf getest, jammer!
Mocht ik t in de winkel aantreffen ga ik t zeker proberen en laat t hier nog even weten 🙂
Lees even de Wikipedia definitie van gecondenseerde melk en u kan daar lezen dat deze melk altijd lactosevrij is omdat de lactose tijdens het condensatieproces omgezet wordt in suikers.
Zelf gebruik ik Wikipedia ook graag om snel iets te checken, maar het is geen wetenschappelijke pagina, ik zou niet iemand die geen lactose mag gebruiken niet durven aanraden gewone gecondenseerde melk te gebruiken. Dan zou ik toch de vegan versie van gecondenseerde kokosmelk aanraden. Hiervan weet ik het zeker en het is nog lekker ook. Maar bedankt voor je informatie!
Als je het met blikje en al wil doen, dan moet het ongveer 1,5 tot 2x zo lang om het even stevig te krijgen als reguliere gecondenseerde melk.
Ik vond het heerlijk maak er graag banoffee pie mee (ben vegan).
Hoi Ramona, bedoel je dat het dan als snel zo’n 3,5-4 uur op moet staan? Ik heb het zelf wel vaker gebruikt maar het nog niet zolang gekookt, maar het is dus wel goed te doen. Krijgt het dan ook ongeveer die diep beige kleur? Groetjes Carola
De gecondenseerde kokosmelk wordt echt veel dunner, misschien heb ik het niet lang genoeg laten karamelliseren (ruim 2 uur) maar het nog veel te dun om te gebruiken als dulce di lege.
Hey Hazel, bedankt, heb je het al geprobeerd? Echt iets voor jou thuis. Zeker niet dominant. Groetjes Carola