top of page

Rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk


Rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk
Onlangs hebben we heerlijk bij vrienden gegeten toen het nagerecht op tafel verscheen.  Het dessert was gemaakt door de gastvrouw die van oorsprong uit Peru komt. “Wow, wat is dat lekker!”  Is de rijst gekookt in melk en gecondenseerde melk? Het verbaasde me niet, want de gastvrouw was ook degene die me jaren geleden kennis liet maken met gecondenseerde melk. Toen aten we pannenkoeken met gecondenseerde melk op de pannenkoek en dat sloeg enorm aan bij mijn kinderen.

Ze vragen er nog steeds wel eens om als we pannenkoeken eten. Inmiddels gebruik ik regelmatig gecondenseerde melk om te bakken, om dulce de leche te maken, of ijs. Je kunt het vrijwel in iedere supermarkt kopen.


De originele naam van het dessert is Arroz con Leche Peruano en ik ben het dessert snel gaan maken.


Bij de boekpresentatie van Menno de Koning (Menno’s superheroes) had Menno een melk gemaakt die mij direct aan dit dessert deed denken. Het is zijn recept voor Harchata, een Spaanse drank die je vrijwel overal in Zuid Amerika kunt vinden.

Ik vond het dessert er wel een beetje kleur verdiende, dus heb ik me gewaagd het één en ander te veranderen. Zo voegde ik er blauwe bessen toe. Ze zijn heerlijk, niet te dominant aanwezig en ze geven een prachtig kleur aan het dessert.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk

Rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk

Benodigdheden voor 6-8 glazen:

  1. 1 liter melk

  2. 1 blikje gecondenseerde melk van 400 gram

  3. 200 gram dessertrijst

  4. Merg van een halve vanille-peul of 1 theelepel vanille extract

  5. 200 gram (diepvries) blauwe bessen

  6. Eventueel extra suiker naar smaak (proeven!)Rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk

Zo maak je dit rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk

  1. Verwarm de melk in een pan en voeg de dessertrijst en de merg van de vanillestok erbij. Je kunt de stok die overblijft meekoken voor wat extra smaak. Zelf voegde ik de uitgeschraapte peul bij mijn fles met vanillestokjes in wodka. Zo blijft mijn homemade vanille-extract goed op smaak. Kook de rijst ongeveer 20-25 minuten.

  2. Voeg het blikje gecondenseerde melk toe en kook de rijst opnieuw zo’n 20 minuten. Blijf een beetje in de buurt want zowel de gecondenseerde melk als de rijst kunnen aanbranden. Voeg de blauwe bessen toe. Zijn je bessen vers, verwarm het gerecht dan nog zo’n 2-3 minuten. Komen je bessen uit de diepvries, verwarm ze dan iets langer; zo’n 5-6 minuten. Blijf regelmatig doorroeren. Ben je een zoetekauw, voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe. Na het afkoelen smaakt de Arroz con Leche Peruanor iets minder zoet, dus hou hier iets rekening mee.

  3. Verdeel je Arroz con Leche Peruano in glazen of kommen en bewaar het in de koelkast om het aan tafel in een mooie schaal te serveren.

  4. De rijstepap is nog vrij dun na het koken maar zal in de koelkast indikken en de rijst zal nog wat vocht opnemen.
Ik vond rijstdessert overigens zowel warm direct na het koken als koud een dag later erg lekker. Het is net waar je voorkeur naar uitgaat of misschien in welk jaargetijde je het wilt eten. In de zomer fris, in de winter als warm comfortfood.

Nederlandse rijstepap vs Zuid Amerikaanse rijstepap met gecondenseerde melk.

Vroeger aten wij als toetjes soms rijstepap. Dan kookte mijn moeder wat rijst in een pan en deed er dan een klontje boter, kaneel en wat suiker bij. Dit heb ik al heel erg lang niet gegeten maar is eigenlijk best heel lekker en voedzaam. De Zuid Amerikaanse versie wordt ook wel gemaakt met geëvaporeerde melk koffiemelk. Gecondenseerde melk is een eenvoudige en lekkere vervanger; daarbij is geëvaporeerde melk niet overal verkrijgbaar in Nederland.Geëvaporeerde melk lijkt een beetje op koffiemelk. Koffiemelk is melk die is ingedikt. Als je gewone melk toevoegt bij koffie, dan wordt de koffie slap van smaak en koelt het ook erg af. Als je koffiemelk in de koffie doet, heb je maar weinig nodig voor een romige melksmaak.


Na een aantal uren koelkast dikt het rijstdessert met blauwe bessen en gecondenseerde melk nog wat in en toen ontstond er een nieuw idee waar ik hopelijk nog tijd voor heb deze week: Ik wil er graag een rijstevlaai van maken met een Zuid Amerikaans tintje. Het lijkt me heerlijk!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page