Ik hou van hazelnoten en wat zijn ze heerlijk als ze geroosterd zijn in de oven. Van de week ontdekte ik bij de Lidl zakjes met 200 gram gehakte en geroosterde hazelnoten voor 1.99. Dat is een hele goede prijs voor hazelnoten, dus ik wilde het graag proberen. Gehakt en geroosterde hazelnoten….., heel fijn om op voorraad te hebben. En niet alleen om mee te bakken, gehakte hazelnoten mogen wat mij betreft ook door een pasta, een salade of gebruik ze eens bij het maken van pesto in plaats van pijnboompitten.
Het is altijd tijd om koekjes te bakken dus laat ik beginnen om de nootjes te gebruiken bij een lekker koekjes-recept. Hazelnoten combineren heel goed met chocolade, denk maar aan Nutella; maar door er koffie aan toen te voegen en donkerbruine basterdsuiker, beloofd het een echt smaakbom te worden. Daarbij is zo’n knappertje in koekjes tijdens het eten erg lekker.
Koffie versterkt de smaak van chocolade in gebak.
Met dit recept bak je een trommel vol koekjes, ik bakte er maar liefst 30 stuks. Het is natuurlijk ook afhankelijk van hoe groot je de koekjes bakt.
Gehakte hazelnoten? Je kunt ze natuurlijk ook zelf hazelnoten roosteren en in stukjes hakken.
Chocolade mokka koekjes met stukjes hazelnoot
Benodigdheden:
- 200 gram (plantaardige) boter op kamertemperatuur
- 180 gram donkerbruine basterdsuiker
- 225 gram bloem
- 75 gram cacaopoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 zakjes goede espresso-poeder (3-4 afgestreken theelepels)
- snuf zout
- 130-150 gram gehakte geroosterde en gehakte hazelnoten
Bereiding Chocolade mokka koekjes met stukjes hazelnoot
Heb je geen gehakte hazelnoten? Rooster dan hele hazelnoten in de oven en hakt ze met de hand.
Kneed de ingrediënten, behalve de hazelnoten met de hand door elkaar tot een egaal deeg. Voeg 50 gram gehakte hazelnoten toe. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol beide stukken tot een rol en verpak beide ze in plastic folie. Laat de rollen deeg stevig worden in de koelkast, dit duurt ongeveer een uur.
Ik gebruik normaal graag roomboter, maar roomboter is op dit moment zo prijzig dat ik af en toe terug grijp naar plantaardige boter. Tenslotte heb ik het grootste deel van mijn leven altijd plantaardige boter gegeten. Bij dit koekje zul je het wat betreft smaak nauwelijks merken, omdat de ingrediënten heel veel smaak geven.
Rol beide rollen zo perfect mogelijk met het folie er nog omheen. Dan lukt dit iets makkelijker. Haal de folie eraf en rol het door de gehakte hazelnoten. Snij er kleine plakjes van en leg de koekjes op een vel bakpapier. Laat de koekjes nog kort afkoelen in de koelkast. Omdat de koekjes goed koud zijn, zakken ze niet uit en blijven ze strak van vorm.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden en bak de chocolade mokka koekjes met stukjes hazelnoot in ongeveer 13-14 minuten gaar. Bak koekjes met chocolade liever niet te lang, anders loop je kans dat de chocolade verbrand.
Oeps, de trommel zit best wel vol! Met wie ga je ze delen? Eet smakelijk.
Ik mag dan enthousiast zijn over de gehakte hazelnoten van de Lidl en ik hoop dat ze blijvend te koop zijn, dit is géén gesponsord blog.
Wat een heerlijk koekje lijkt me dat! Dat wordt in het week-end gebakken.
Ja,de boter is prijzig,maar in koekjes vind ik het toch wel erg lekker,hoor.
IK foetel wel eens door half-half te doen,of ik maak zelf roomboter door de slagroom gewoon door te kloppen tot boter{ maar de slagroom is ook duur tegenwoordig) en ik heb de mazzel dicht tegen de Duitse grens aan te wonen,daar haal ik Butter-Aroma. Twee druppeltjes in de margarine en je denkt dat het roomboter is….:-)
Hoi Niqui, lijkt me heerlijk om zo dicht bij Duitsland te wonen, alleen al die tijdschriften….. Bedankt voor de tip van het butter aroma, als ik nog eens in Duitsland kom wil ik het graag een keer meenemen om eens uit te proberen. Maar bij dit koekje denk ik toch dat je het niet mist. Succes met bakken, groetjes Carola