top of page

Hazelnoot schuimtaart


Hazelnoot schuimtaart
Het was de opdracht om een hazelnoot schuimtaart te bakken.  Het is zelfs de favoriete taart van Martine Bijl. Na het bakken schijnt er behoorlijk geproefd te zijn door alle aanwezigen.

In het recent verschenen Het nieuwe grote bakboek van Heel Holland bakt stond een prachtig hazelnoten schuimtaartje die ik erg graag wilde bakken. Het is een recept van deelnemer Farida in het seizoen van 2015.  In december zijn er een paar jarigen hier in huis. Ik bakte met dezelfde ingrediënten van een paar jaar geleden, een totaal andere taart. Grappig, het is een recept toen ik nu begon met bloggen. Het is door de jaren heen behoorlijk populair geweest.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Wat was een van de meest geliefde opdrachten van de deelnemers in Heel Holland Bakt 2015? Juist de hazelnoot schuimtaart!


Dit taartje is best makkelijk te bakken. Heb je minder tijd? Wil je geen gedoe, dan zou ik de versiering van hazelnoten in karamel gedoopt achterwege laten. Je kunt ook kiezen voor een heel lekker alternatief met dezelfde ingrediënten: nougatine. Maal de nougatine fijn om hak de gestolde stukken karamel met noten in grove stukken als versiering.


Hazelnoot schuimtaart

Recept hazelnoot schuimtaart

Benodigdheden voor een taart met doorsnede 16 cm:

Voor het hazelnootschuim:

 1. 90 gram hazelnoten

 2. 240 gram fijne kristalsuiker

 3. 4 eiwitten

Voor de vulling:

 1. 250 ml. (volle) melk

 2. 25 gram custardpoeder

 3. 1/2 vanillestokje

 4. 2 eidooiers

 5. 80 gram fijne kristalsuiker

 6. 50 gram hazelnoten

 7. 1 stick espressokoffie of 2 eetlepels zeer sterke goede espressokoffie

 8. 250 gram boter

 9. 75 gram witte basterdsuiker (of eventueel poedersuiker als je geen basterdsuiker hebt)

Voor de garnering:

 1. 16 hazelnoten (of een paar meer voor de zekerheid)

 2. 16 paperclips

 3. 125 gram fijne kristalsuiker


Spatel het amandelmeel door de meringue

Zo maak je deze Hazelnoot schuimtaart

Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht oven). Teken 3 cirkels van 16 cm. op bakpapier. Ik heb een deksel van een pan die precies 16 cm. doorsnede heeft, dus dat ging makkelijk. Rooster alle hazelnoten in de oven in ongeveer 12 minuten en laat ze afkoelen.


Zodra ze afgekoeld zijn kun je voor de schuimbodem 90 gram van de noten met 1 schep suiker fijn malen. Dit vind ik zelf fijn in een koffiemolen. Je kunt ze ook redelijk goed kapot slaan mocht je geen apparatuur hebben om te malen.


Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom met vetvrije kloppers. Als de eiwitten stijf worden schep dan lepel voor lepel de kristalsuiker door het eiwit. Als je stijve pieken kunt maken is het klaar. Spatel nu voorzichtig de gemalen hazelnoten door de eiwitten. Vul de spuitzak en spuit 3 cirkels. Ik had nog wat eitwit over en spoot hier wat kleine toefjes van. Ongeveer zo groot als een macaron. Hier maakte ik een paar kleine taartjes van. Ik zal ze je straks laten zien.


Bak de cirkels 60 minuten in een oven van 140 graden. Na een uur mag de oven uit maar blijft het hazelnoot schuim nog een half uur in de oven om nog wat na te drogen. De hazelnootschuimcirkels zou je eventueel een dag eerder kunnen bakken.


Hazelnoot schuimtaart

Tijd om de hazelnoot mokka vulling te maken

Je vindt het in Hoe? Dat lees je hier.

Vul je spuitzak met een mooie spuitmondje en bewaar hem in de koelkast. Is de vulling te stevig geworden, laat het dan op weer wat op kamertemperatuur komen.


Spuit op je taartstandaard of bord een toefje mokkacrème. Hierop komt de eerste schuimlaag. De crème houdt de taart vast want anders glijdt het razend snel van je schaal af. Maak kleine toefjes op de het eerste hazelnoot schuimlaag. Herhaal deze lagen 3 maal.


Ik vind het taartje nu eigenlijk al mooi. Een soort less is more effect. Toch ga ik het versieren met hazelnoten gedoopt in karamel. Het maken van deze garnering kost wel wat tijd en werkt niet zo makkelijk als het boek doet lijken. Maar heb je tijd en voldoende hazelnoten, het effect is natuurlijk wel bijzonder.Tip uit ervaring: zorg ervoor dat je er niet langs loopt, anders kleeft er straks karamel in je haar en op je kleren

Verwarm hiervoor de kristalsuiker met 2 eetlepels water in een pan met een dikke bodem op een matig vuur. Prik intussen de hazelnoten op een paperclip en buig de paperclip een beetje opzij zodat het straks aan de draad kan hangen. Het is handig om wat meer hazelnoten te hebben omdat er toch af en toe eentje door de midden breekt. Zodra de karamel diep donkerbruin is en je draden kunt trekken moet je aan het werk. Doop de hazelnoot in de karamel en probeer de hazelnoot totaal onder te dompelen. Dit klinkt overigens makkelijker dan het is. De karamel is eigenwijs en je hazelnoot wil dolgraag van je paperclip af.


Hazelnoot schuimtaart

Toch lukt het na wat oefenen redelijk. Hang de hazelnoot met paperclip over het touw.

De karamel wordt snel hard en na een stuk of 3 hazelnoten moet ik de karamel weer verwarmen.  Na het opwarmen zette ik de pan op een warmtehouder. Dit helpt een klein beetje maar de pan moet toch nog enkele malen terug om opgewarmd te worden.


De miniversie van de hazelnoot schuimtaart zijn ook heel schattig. Ook zij werden verwend met een hazelnoot karamel garnering.


Hazelnoot schuimtaart

Het is winter en avond, dus de foto is wat minder representatief, maar je kunt heel goed de lagen met hazelnotenschuim zien en de mokkavulling. Een geslaagde combi.


Tip: Wil je het hazelnotenschuim wat langer beschermen tegen het vocht uit de vulling? Smeer de schuimlagen dan heel dun in met gesmolten (witte) chocolade. Als je de chocolade tempert zal het lekker snel hard worden.

het grote bakboek heel holland bakt 2015

Deze heerlijke Hazelnoot schuimtaart met mokkavulling is één van vele recepten uit Het nieuwe grote bakboek Heel Holland Bakt.

Gerelateerde posts

Σχόλια