Af en toe maak ik een taart met een voortreffelijke vulling. De taart is heerlijk maar de vulling krijgt dan eigenlijk te weinig aandacht. Bijvoorbeeld deze lekkere hazelnoot mokka vulling.
Deze vulling verdiend het echt om even in de spotlights te staan als fijne basic voor taartvulling, cupcaketoeven, als macaronvulling, een mokkaschnitt en om een taart glad mee af te smeren.
En mocht je plots wat over hebben? Wat dacht je ervan om een boterham hiermee te verwennen? En anders heb je misschien wat aan de volgende tip:
De vulling blijft wel zeker een maand goed in de diepvries.
De vulling is een combi van banketbakkersroom en mokkabotercrème. Samen met de gemalen hazelnoten heb je een rijke, romige crème.
Hazelnoot mokka vulling
Benodigdheden voor 2 stevige taartlagen van 20 cm of 3 van 16 cm
250 ml (volle) melk
1/2 vanillestokje
25 gram custardpoeder
80 gram fijne kristalsuiker
2 eidooiers
50 gram fijne hazelnoten
1 stuk espresso of 2 eetlepels zeer sterke espresso
250 gram boter op kamertemperatuur
75 gram witte basterdsuiker (eventueel 75 gram poedersuiker)
Zo maak je deze hazelnoot mokka vulling
Eerst gaan we aan de slag en maken de banketbakkersroom. Klop hiervoor de eidooiers met 25 gram suiker schuimig. Roer het custardpoeder met ongeveer 50 ml. melk los. Breng de rest van de melk, het merg van het vanillestokje en de rest van de suiker tegen de kook aan. Schenk beetje voor beetje de warme melk door de eidooiers. Blijf goed kloppen. Je zou dit kunnen zeven om klontjes te voorkomen, maar bij mij was dit niet nodig. Goed blijven kloppen.
Voeg een beetje bij het custard mengsel. Roer dit goed door. Voeg het custardmengsel nu bij de rest.
Verwarm het geheel langzaam en klop het goed door. Zodra het een dikke vla is mag het vuur uit.
Schenk de banketbakkersroom in een diep bord of een schaal en dek het af met plastic folie. Dit voorkomt dat er een dikke vel op je vla ontstaat.
Los de koffie op in 2 eetlepels heet water en zet het apart.
Klop met een elektrische mixer de boter met de basterdsuiker tot het romig en zacht is. Dit duurt al snel zo’n 6-8 minuten. Als de boter niet goed op kamertemperatuur is kun je de boter niet goed romig kloppen. Belangrijk dus om de boter op tijd uit de koeling te halen.
Klop hier de banketbakkersroom, de koffie en de gemalen hazelnoten door elkaar.
Leuk! Het is tijd om je spuitzak te vullen. Wat ga je maken?
Het recept voor de hazelnoten schuimtaart zul je binnenkort voorbij zien komen. Overigens met wat meer versiering hoewel ik de taart er basic al mag zijn.
Comments