top of page

Aardbeien curd of strawberry curd


Aardbeien curd of strawberry curd
Aardbeien curd of strawberry curd
Het is alweer een tijdje geleden dat ik lemoncurd heb gemaakt. De laatste tijd verschijnen er vele andere soort fruit-curd op het web. Tijd om hier zelf eens mee aan de slag te gaan. In het najaar wil ik ook aan de slag met bramen curd; dat lijkt me heerlijk en is bovendien bijzonder van kleur.  Waarom zou je aardbeien curd of andere curd maken? Het is een snelle manier om een frisse smaak aan je gerechten te geven. Door de eidooiers en de boter in de curd, smaakt het behalve fris ook lekker romig. Dat geldt ook voor deze aardbeien curd of strawberry curd op zijn Engels.

Je kent lemoncurd, maar ken je ook aardbeiencurd? Dat kun je zelf heel gemakkelijk maken.


Stap eens uit je comfortzone, oftewel de supermarkt

Rond mei en juni koop ik graag goedkoop fruit in grotere hoeveelheden. Voor echte goede deals moet je toch een beetje buiten die comfortzone kijken, dus niet in de supermarkt. De aardbeien die ik dan koop, zijn vaak goedkoop maar zien er minder mooi uit. Mooie aardbeien zijn leuk om naar te kijken, maar de smaak is belangrijker. Daarbij; ook buitenbeentjes moeten gegeten worden en een aardbeien curd, aardbeienjam of aardbeienlikeur is niet kieskeurig, die vragen om vooral om de smaak van de vruchten.


Wist je dat je aardbeien curd ook in kunt vriezen. Handig om in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Zo kun je de benodigde hoeveelheid uit de diepvries halen.

Ik heb inmiddels een hele verzameling potten in diverse maten. Ik vind het het leuk om mooie of fotogenieke exemplaren te scoren. Daarbij zijn diverse maten heel handig, ook voor de thuisbakker. Bewaar mooie exemplaren potten en potjes van jam, olijven, kappertjes.  Voor deze curd heb ik kleine potjes van 150 ml goed heet gevuld en luchtdicht afgesloten. Omdat je eieren gebruikt in de curd, is maar 2 weken houdbaar. Heb je curd over? Vries het dan in!


Aardbeien curd of strawberry curd

Aardbeien curd of strawberry curd

Benodigdheden voor 30o ml

 1. 300 gram verse aardbeien

 2. 2 zakjes vanille suiker (of merg van 1/2 vanillepeul)

 3. 150 gram suiker

 4. 3 eidooiers

 5. 70 gram boter

 6. sap van 1/2 citroen

 7. 1 theelepel maizena opgelost in 2 theelepels water

Aardbeien curd of strawberry curd
Aardbeien curd of strawberry curd

Aardbeien curd of strawberry curd recept

 1. Zet een grote pan op met water op een medium vuur. Hierin kook je straks je potjes steriel.

 2. Snij de aardbeien in kleine stukjes, kook het in een pan met het sap van een halve citroen zo’n 7-10 minuten. Pureer de aardbeien met een staafmixer zo fijn mogelijk en haal de puree vervolgens door een zeef. Nu mag het weer terug in de pan. Verwarm het opnieuw en voeg de suiker en vanillesuiker (of merg van 1/2 vanille) toe.

 3. Roer de eidooiers in een schaaltje glad en voeg er een eetlepel van de warme aardbeiensaus toe. Roer goed door en voeg nog een paar keer een eetlepel toe om familie te maken. Op die manier schiften de eidooiers niet. Voeg het geheel nu bij de aardbeien. Klopt het geheel goed door en voeg nu ook de boter toe.

 4. Inmiddels wordt het tijd om je potjes in het kokende water een aantal minuten steriel te koken.

 5. Ik heb aardbeien curd of strawberry curd graag iets dikker. Dun kun je behalen door of na het zeven je aardbeien iets in te koken, maar je kunt het ook nog iets binden op het laatst. Roer een theelepel maizena door 2 theelepels water. Roer het goed door en ga opnieuw familie maken. Voeg het bij de curd en breng het geheel opnieuw aan de kook.

 6. De saus is nu iets ingedikt, maar zal straks als het koud wordt zal nog verder indikken.

 7. Vul je pot of potjes. Ik vulde zelf 2 potjes van 150 ml. Je ziet op de foto hierboven dat de curd dan nog mooi rood van kleur is. Na een nacht afkoelen in de koelkast verliest de saus iets van zijn kleur, maar gelukkig niet van zijn smaak.


Je kunt de Aardbeien curd of strawberry curd ook maken van fruit uit de diepvries.

Uit de diepvries met kleine aanpassingen

Deze is vaak iets zuurder en zal meer vocht afgeven. Hou hier rekening mee en zoet je curd iets meer en/of gebruik iets meer maizena om te  binden.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page