top of page

Zomerse Eton mess trifle


Zomerse Eton mess triffle
Zomerse Eton mess trifle
Eiwitten over? Bak er meringues van! Bak ze groot, klein, mooi of niet mooi. Het maakt niet altijd uit zelf verkruimel ik ze later toch vaak. Goed, droog gebakken meringues zijn heel lang houdbaar en dat is heel handig! Je kunt ze als koekje bij de koffie eten maar zelf gebruik ik ze graag als versiering bij desserts of ander gebak. Denk maar aan poedersuiker dat bijna ieder gebak in no time prachtig weet te versieren.

Meringues hebben deze kracht ook! In deze Zomerse Eton mess trifle versiert de meringue niet alleen de bovenkant, maar geeft het ook structuur aan dit super lekkere en heel makkelijke dessert!

Deze Eton mess is kidsproof en dus kunnen kleine handjes je goed meehelpen met de voorbereiding èn het opbouwen van dit heerlijke dessert.

Eton mess als dessert is waarschijnlijk ontstaan in Eton College in Engeland. Van oorsprong bestond het uit slagroom en aardbeien. Later zijn daar meringues aan toegevoegd en wat mij betreft hoort dit er absoluut bij om het toetje de lekker rommelige uitstraling te geven, waar de naam om vraagt.

Wat heb je in huis, wat vind je lekker?

Pas het zomers frisse dessert aan naar wat jij in huis hebt of lekker vindt. Ik koos als extra smaakmaker limoncello om de cake te besprenkelen en voegde lemoncurd toe aan de slagroom.


Ik twijfelde of ik een trifle zou maken of de originele Eton mess. Het werd toen een combinatie. Eigenlijk kun je dit recept helemaal maken zoals jij dat wilt of wat jij in huis hebt. Een laagje niet te dikke banketbakkersroom op de cake lijkt me ook heerlijk, of een laagje verse jam of de, verkruimelde bitterkoekjes in plaats van cake, een paar bolletjes ijs bovenop in plaats van slagroom of chantillycrème.


Zomerse Eton mess triffle
Zomerse Eton mess trifle

Zomerse Eton mess trifle

Benodigdheden voor een schaal/bord van 21 cm:

 1. Ongeveer 15 cm cake in plakjes

 2. 250 ml slagroom

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 75 gram meringue, te koop in supermarkt (AH verkoopt grote meringues per stuk verpakt of maak ze zelf met dit recept en voeg citroenrasp toe aan de meringue)

 5. 3 theelepels lemoncurd

 6. Limoncello

 7. 200 gram aardbeien

 8. Eventueel extra slagroom/chantilly creme of bolletjes vanille-ijs

 9. Poedersuiker

 10. Heb je sprinkles; gebruik ze!


Zomerse Eton mess triffle
Zomerse Eton mess trifle

Eton mess trifle maken

 1. Bak de meringue de dag ervoor of koop ze kant en klaar.

 2. Snij dunne plakjes cake en leg ze onderin de schaal of het diepe bord. Klop de slagroom lobbig, net niet stijf en voeg de lemoncurd en een zakje vanillesuiker toe.

 3. Normaal ben ik wel van een zoete slagroom, maar de verkruimelde meringue komt er zo bij en dan is de slagroom al snel erg zoet.

 4. Ontkroon de zomerkoninkjes en klop eventueel de slagroom of de chantillycreme voor bovenop en zet dit alvast klaar in de koelkast in een spuitzak.

 5. Alles klaar?

 6. Terwijl de ander de tafel afruimt, zorg jij supersnel voor het dessert. Bedek de bodem met dunne plakjes cake en druppel hier wat limoncello overheen.

 7. Verkruimel de meringue grof en voeg ongeveer 2/3e deel door de lobbige slagroom. Verdeel dit over de cake.

 8. Verdeel de aardbeien over de room, gevolgd door de meringuekruimels. Spuit toefjes en strooi nog wat poedersuiker en spinkles voor wat extra uitstraling.


Trifle maken? Een recept is handig maar sta open voor wat je in huis hebt en lekker vindt.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page