Een tijdje geleden schreef ik een artikel over zanddeeg en hierbij plaatste ik een foto van een appelkruimeltaartje dat nog niet online was gezet. Inderdaad, sommige recepten verschijnen snel online, andere later of ze zitten een beetje in een “vergeten hoekje” in mijn hoofd. Gelukkig herinnerde Marjolein mij aan dit taartje en daarom hierbij het recept. Bij ons thuis is het altijd tijd voor appeltaart. Zelfs als ik dit schrijf, weet ik al dat ik dit weekend ook een bijzonder appeltaartje ga bakken. Appeltaarten zijn vrijwel altijd een groot succes.
Deze week kreeg ik een berichtje van Marjolein: Hoi, je hebt het recept voor het appelkruimeltaartje nooit meer gepost zie ik? Zou je het alsnog willen posten? Ziet er erg lekker uit!
Dit appeltaartje heeft een bodem die blind gebakken is, een zandtaartbodem. Ik vind ze heerlijk, ze hebben zo’n lekkere bite! Je kunt het taartje in de basis natuurlijk vullen zoals je zelf lekker vindt, maar appels heb je vaak op voorraad, dus dat is geen probleem. De rijke kruimels aan de bovenkant maken het taartje extra lekker.
De kruimels van dit appeltaartje zijn wat aan de grote kant. Wil je kleine kruimels; zorg er dan voor dat de boter goed koud is, en kruimel het deeg kort door elkaar met je (liefst koude) vingers. Hoe korter je hier over doet, hoe minder kans de boter heeft er echt een deeg van te maken. Bij warm weer is dit soms iets moeilijker.
Appelkruimeltaartje
Benodigdheden voor en vorm van 13 x 32:
2/3e recept van zanddeeg; het recept vind je hier
2 flinke eetlepels lemoncurd
ongeveer 30 gram amandelmeel of paneermeel om het vocht van de appels op te kunnen nemen
2 flinke appels of 3 medium appels
1 theelepel kaneel
1 theelepel maïzena
40 gram rozijnen
30 gram suiker (eventueel deels vanillesuiker)
Voor de kruimellaag:
30 gram koude boter
40 gram bloem
30 gram suiker
rasp van een halve citroen of 1 theelepel lemoncurd (rasp is net iets frisser als je een keuze hebt)
snuf zout
eventueel wat poedersuiker voor de sier bovenop
Appelkruimeltaartje maken
Vet je bakvorm in en strooi hier licht wat bloem overheen. Verwarm je oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.
Maak het deeg volgens het recept in de link van ingrediënten en laat het minimaal een half uur rusten in de koelkast. Rol het deeg 3 mm dik uit, net iets ruimer is dan je bakvorm.
Bekleed je vorm met het deeg en haal het overtollige deeg weg. Wat over is kun je bewaren in de diepvries.
Prik het deeg in met een vorm en doe een stuk bakpapier op het deeg. Vul het bakpapier met droge peulvruchten of een andere steunvulling.
Bak de bodem in ongeveer 10-12 minuten half gaar.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier en laat de taart iets afkoelen.
Smeer vervolgens de bodem in met lemoncurd en bedek de curd met amandelmeel of paneermeel. Schil de appeltjes en snij ze in kleine stukjes. Voeg rozijnen, de kaneel, de maïzena en de suiker toe en vul de taartvorm met de appeltjes.
Voor het kruimeldeeg snij je de boter in blokjes; voeg de overige ingrediënten toe en wrijf het liefst met koude handen kort het deeg in kruimels. Bedek de appeltjes en doe de taart weer terug in de oven.
Bak het appelkruimeltaartje in ongeveer 17-20 minuten goudbruin.
Laat de taart afkoelen en versier vlak voor het opdienen de taart met wat poedersuiker.
Voor deze taart gebruikte ik deze rechthoekige vorm, maar natuurlijk kun je hem ook in een andere vorm bakken.
Comentários