Amerikaans koken, zo doe je dat. Dit boek bladerde ik bijna 20 jaar geleden door bij mijn zwager en ik was helemaal weg van de indeling naar streek, wat plaatselijke anekdotes, heerlijke recepten en mooie foto’s. Ik probeerde het boek te bestellen maar het was nergens te krijgen. Uiteindelijk bleek de Slegte het te verkopen en nu haal ik er nog steeds af en toe een recept uit. Zoals ook dit recept, bananenbrood of zal ik het toch maar bananencake noemen? Het is TE lekker voor zomaar bananenbrood. Bananenbrood de enige echte bak je zo!
Als ik teveel bananen heb en ik bang ben dat ze niet op tijd opgegeten worden bak ik vaak dit recept. Het is eigenlijk geen brood maar meer een vochtige cake.
Bananencake de enige echte
Wat heb je nodig?
100 gram boter
200 gram suiker
2 eieren
1 theelepel citroensap als evt. een flinke theelepel lemoncurd
3-4middelgrote bananen, rijp maar niet bruin
100 gram zelfrijzend bakmeel
Halve theelepel zout
Eventueel 50-75 gram walnoten
Recept Bananencake de enige echte
Stap één de eieren
De eieren werden flink gemixt in de keukenmachine.
Stap 2: Voeg toe, behalve
De overige ingrediënten worden toegevoegd behalve het meel en de bananen. Â
Mix de inhoud
Bananen en de rest
Pureer de bananen met een vork en voeg ze toe. Voeg dan evt. geplette walnoten toe en stap voor stap het gezeefde zelfrijzend bakmeel.
Niet langdurig mixen
De mixer mixt zachtjes tot het meel volledig is opgenomen en stopt dan meteen.
In vorm
Bananencake maak ik meestal gewoon in een cakevorm. Dit maal koos ik een 15 cm taartvorm.
De oven
De cake wordt gebakken in een oven van 150 graden bij een heteluchtoven of op 170 graden bij een oven met boven en onderwarmte. Â
Na 70-75 minuten is de cake klaar.
Voor het oog
De taart werd bekleed met zelfgemaakte fondant omdat ik dan de meeste kans heb dat de huisgenoten het opeten.
De bovenkant werd strak bekleed. Voor de versiering aan de zijkanten ging ik bladeren maken maar toen kreeg ik gezelschap dat weigerde te vertrekken en perse mee wilde helpen. Wel gezellig en de taart kreeg een andere wending.
De wensen van een jongen van 10. Het fondant werd gerold en de bladplungers maakten de bladeren. Met plungers kan iedereen bladeren maken. Ideaal voor beginners of als je gewoon niet zo veel tijd hebt.
Ik hou het zoveel mogelijk wit, we krijgen al genoeg kleur naar binnen. Â Door de bladeren te dusten krijgt alleen de buitenkant wat kleur. Dustpoeder vind ik het prettigst aanbrengen met een kwast als de fondant nog niet droog is.
Samen dusten we herfstkleuren op de bladeren en plakten ze op de taart. Oeps, allemaal vingers bovenop de taart. Nou ja, daar doen we dan ook maar bladeren op. Koen wilde graag nog een topper bovenop de taart zetten (2 bladeren tegen elkaar met een cocktailprikker ertussen en toen was hij klaar.
Comments