top of page

Basisrecept chocolade cupcakes


Basisrecept chocolade cupcakes
Af en toe vind ik het leuk om kleine cakejes te bakken. Het zijn van die leuke éénpersoonstaartjes. Chocolade cupcakes zijn fijn als basic, maar ook heel leuk om te versieren. Met een smakelijke toef ganache of andere topping. Cupcakes zijn ook ideaal om te versieren met marsepein of bladerdeeg. Kinderen vinden ze geweldig! Regent het in de vakantie? Laat kinderen met dit basisrecept chocolade cupcakes bakken!

Zo worden je cupcakes iets platter. Handig als je hem wilt versieren met een prachtige toef, fondant of marsepein!

Als je de chocolade cupcakes volgens dit basisrecept bakt, moet je na het bakken ze meteen uit de cupcakevorm halen. Doe je dat niet, dan laten de bakpapiertjes rondom het cakeje makkelijk los.  Haal daarom na het bakken de cakejes meteen uit de vorm.


Wil je de cakejes iets platter, haal dan de cakejes uit de vorm en zet ze kort op zijn kop. Of laat even een niet te zwaar serveerblad op je cupcakesvorm vol cakejes staan. Zelf heb ik naast een zware houten snijplank, ook een dunne glazen plaat die ik hiervoor gebruik. Of misschien heb je een snijplank van kunststof, of en niet te zware bakvorm die je kort op je cupcakes kunt zetten.


Het nut van koffie in deze chocolade cupcakes is vooral om de smaak van chocolade te versterken
Basisrecept chocolade cupcakes

Basisrecept chocolade cupcakes

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 150 gram zelfrijzend bakmeel

 2. mespuntje bakpoeder

 3. 50 gram cacaopoeder

 4. 225 gram lichtbruine basterdsuiker of gewone fijne suiker

 5. 110 ml melk

 6. 60 ml neutrale olie (zonnebloemolie of arachideolie)

 7. 100 ml sterke koffie

 8. 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract

 9. 1 ei

 10. Snufje zout

 11. Een cupcake bakvorm

Basisrecept chocolade cupcakes

Basisrecept chocolade cupcakes

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). Plaats in ieder cupcakevorm een cupcakepapiertje.

 2. Zet 120 gram sterke koffie en laat het afkoelen. Mix de natte ingrediënten door elkaar.  Zeef de droge onderdelen boven de kom en mix ze eerst op de lage stand om stofwolken te voorkomen, en vervolgens 20-30 seconden om de hoogste stand. Als alles goed gemengd is hoef je  niet langer te kloppen.

 3. Vul 3/4e deel van de cupcakevormpjes met het beslag. Dit gaat het handigst  met een ijslepel, maar een gewone lepel voldoet ook.

 4. Bak de chocolade cupcakes in 22-25 minuten gaar. Bak ze niet te lang, anders verbrandt het cacaopoeder.


Tip: ik vind het persoonlijk heerlijk om wat Chilipoeder toe te voegen aan chocoladecake. Niet zoveel, maar net genoeg dat 10 seconden na een hap je tong een beetje gaat kietelen. Bijvoorbeeld een halve theelepel voor de beginner een een goede theelepel vol voor de liefhebber.

Dit basisrecept chocolade cupcakes gebruik ik zelf vaak.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page