top of page

Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken?


Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken?
Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken? Jazeker! Het vocht van kikkererwten lijkt dezelfde eigenschappen te bezitten als eiwit. Wat interessant en zeker voor  personen die vegan eten! Voor veganisten biedt dit nieuwe mogelijkheden. Het gebruik van vocht van kikkererwten als vervanging voor eiwit heet aquafaba. Is het geen wonder, je klopt een wat saai vocht romig en zoet en bakt er meringues mee. Met het vocht van een pot kikkererwten maak je in korte tijd 2 grote bladen vol meringues!

Aquafaba; wat werkt beter, kikkererwtenvocht uit blik of uit een pot?

Hoe dikker het vocht hoe beter het werkt. Vocht uit een glazen pot lijkt beter te werken dan uit blik.


Gisteren begon dit leuke project: Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken? Eigenlijk was ik gewoon nieuwsgierig of dit echt mogelijk was. En ik was niet de enige aan de reacties op Instagram en Facebook te merken.

Kon dit beetje muffe goedje zich tot een romige zachte massa laten kloppen dat zou eindigen als delicaat krakend krokante zoete verwennerij?
Een pot kikkerererwten

Waarom eigenlijk niet. Heb je al eens goed naar eiwit gekeken en eraan geroken. Hoe kan glibberig eiwit veranderen in prachtige meringue?

Aquafaba; de vegan versie voor eiwit

De zoete metamorfose van het vocht van kikkererwten naar meringue heeft een naam: aquafaba. Aqua betekent water en faba betekent bonen in het Latijns. Er is zelfs een aquafaba website waar je veel informatie kunt vinden over de vele mogelijkheden van aquafaba.


Ik vond het dus helemaal niet erg dat er die avond kikkererwten in de maaltijd verwerkt zou worden, nu had ik een goede reden om dit wonder te gaan testen.


kikkererwtenvocht veranderd in schuim

Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken?

Benodigdheden:

  1. Vocht van kikkererwten, bij mijn pot was dit ongeveer 175 gram

  2. Ongeveer 200 gram fijne suiker, was vrij zoet. Wat mij betreft is 1:1 een prima. Proeven mag altijd, het is tenslotte geen rauw ei.

  3. Ik gebruikte 2 zakjes goede espresso-poeder. Ik had echter het idee dat dit poeder bitterder werd namate het langer in de oven bakte. Daarom zou ik een andere keer denk ik vanillesuiker gebruiken. Vocht toevoegen zal de consistentie niet ten goede komen dus vanille extract of een scheutje azijn wilde ik liever niet toevoegen maar ik lees het op internet dat het vaker wel dan niet gebruikt wordt.

spuiten van rozen

Zo bak je Vegan meringue van kikkererwtenvocht

  1. Verwarm de oven voor op 110-115 graden( hete lucht). Mix het kikkererwtenvocht ongeveer 10-12 minuten. Het vocht wordt, steeds mooier, witter en zachter.

  2. Voeg het suiker langzaam toe en mix nog enkele minuten door. Het gaat prachtig glanzen.

  3. Ik vulde een enorme spuitzak en had zoveel schuim dat ik ruim 2 volle bladen met meringues kon spuiten. Het was eigenlijk teveel! Dit ga ik binnenkort zeker een keer uitproberen met angelcake. Een witte cake waar je normaal maar liefst 12 eiwitten voor nodig hebt.

  4. Je kunt de meringues natuurlijk zo bakken of met discospikkels versieren. Net wat je leuk vindt.

  5. Bak de schuimpjes in een kleine 2 uur gaar, maar toch nog smeuïg van binnen. Wil je ze lang bewaren dat is iets langer bakken wellicht verstandig.


Tja, testen is weten dus af en toe een klein exemplaar proeven is toegestaan. 

Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken?

Zoek de verschillen

Ik zie echt geen verschil met een gewone meringue, wat betreft structuur en smaak. De gespoten roos lijkt wel iets aan vorm te verliezen, zou een snufje maizena dat tegen gaan?


Bewaren

Het waren zoveel meringues. Het deel dat ik netjes afgesloten bewaarde bleef knapperig. De helft die los in een schaal op tafel stond werd iets minder knapperig.


Kun je met kikkererwtenvocht meringues bakken?

Vocht van kikkererwten.

Zonde om het zo door je afvoer te laten verdwijnen. Ik wil graag meer nuttige recepten gaan gebruiken. Zoet en wellicht ook hartig.


Wat dacht je van een mooie pavlova met mascarpone/slagroom en vers zomerfruit, maar ook wafels, nougat en macarons.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page