top of page

Boter vs margarine


 Boter vs margarine
Boter, het komt toch in negen van de tien recepten bij mij terug. Vaak noteer ik bij de benodigdheden hoeveel gram je boter hebt en noem ik het echte boter. Maar is niet alle boter echte boter? Of heb je nep boter? Jazeker, je hebt boter wat geen boter is.

Ik heb jaren lang de plantaardige versie van boter gebruikt: Margarine. Mijn ouders leerden mij vroeger echte boter alleen voor de feestdagen is.


Als tuindersdochter vonden mijn ouders het heel erg raar als de visite vroeg of we echte boter hadden, als ze margarine niet lekker vonden. Het was eigenlijk een beetje een zonde om dat te vragen. Brutaal!

En dus heb ik tientallen jaren margarine gesmeerd op mijn brood. Gebakken in plantaardige blueband, Zeeuws meisje en vele andere merken. Weet je, als je niet beter weet ben je best tevreden met de smaak van plantaardige boter. En toen kwam de vloeibare variant. Handig, een kneepje in de fles, geen vieze vingers en klaar.


 Boter vs margarine

Boter

Maar als je echte boter hebt, heb je ook ook boter die niet echt is? Nepboter?

Echte boter is gemaakt van melk. Dit is per wet vastgelegd en echte boter mag dan ook alleen bestaan uit melkvet. Geen andere vetten. Het vetgehalte van boter ligt tussen de 80% en 90%. Zit er minder vet in de boter? Dan heet de boter halfvol-vet en ook dan mag de halfvolle boter alleen bestaan uit melkvet. Boter smeer je op je brood maar je kunt er ook goed mee bakken. Met halfvolle boter kun je minder goed bakken omdat het percentage water te hoog is.


Boter mag dan uit 50% verzadigd vet bestaan, steeds vaker blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat verzadigde vetten eigenlijk niet zo schadelijk zijn voor de gezondheid als dat lang beweerd werd.


Liever boter of toch margarine?

Margarine noemde men vroeger kunstboter en werd gebruikt om kalkoenen mee vet te mesten. Toen de kalkoenen hieraan overleden zochten de investeerders een alternatief om hun investering terug te verdienen en hebben de boter zo bewerkt dat het een goedkoop alternatief werd voor mensen.


 Boter vs margarine

Margarine is gemaakt van geraffineerde oliën. Er vinden allerlei processen plaats om van olie margarine te maken. Margarine mag dan smeerbaar zijn en je kunt er mee bakken. Het is geen natuurproduct meer omdat het een heel scala aan processen heeft ondergaan.

Onderstaand filmpje vertelt je hoe boter en margarine zijn opgebouwd. Een kleine college over butter vs margarine:


Opvallend: Op internet circuleert er een foto waarop je boter kunt zien en margarine. Het schoteltje met beide producten staat een tijdje in de garage.  De insecten komen alleen af op de boter. De margarine laten ze links liggen.


Sharon van het blog Voedzo heeft zelf ook een dergelijke test gedaan. Negen maanden lang  zette Sharon boter en diverse soorten margarine op zolder en ging toen kijken wat er met beide smeersels gebeurde.  Een leuk stukje om te lezen.


Roomboter is een natuurproduct. Het bevat allerlei natuurlijke vitaminen en mineralen. Als je grasboter gebruikt ben je nog een stapje dichter bij gezond gebruik van boter. Grazende koeien produceren gezondere vetten.


Boter is boter, margarine is margarine

En daarom: als je een recept leest bij Carola bakt zoethoudertjes en er zit boter in. Dan bedoel ik boter. Het woord echte is niet nodig.


“As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists.” Joan Dye Gussow”

 Boter vs margarine

Bronnen:


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page