top of page

Bramen plukken, bewaren en invriezen


Bramen plukken, bewaren en invriezen

Bramen plukken, bewaren en invriezen

Bramen, ieder jaar haal ik kilo’s van de struiken uit mijn tuin. Had ik oorspronkelijk maar één plant…., één van de takken vond de weg naar de grond en nu heb ik er twee. Genoeg vruchten dus om wat lekkers mee te maken. De vruchten hangen aan een tros en worden stuk voor stuk rijp, eigenlijk nooit allemaal tegelijk. Dus nadenken hoe je gaat oogsten is zinvol. Bramen plukken, bewaren en invriezen; dat doe ik op de volgende manier.

Wil je de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bramen plukken, bewaren en invriezen

Als de eerste braam eenvoudig loslaat, is de oogsttijd begonnen

De oogst begint meestal begin augustus. Dit jaar plukte ik de eerste bramen al rond 10 juli dat is echt heel vroeg maar dat zal welk omen omdat we al zoveel warme dagen gehad hebben dit jaar, want 10 juli is echt heel vroeg. De eerste bramen lijken nog wat klein, maar al snel worden de exemplaren groter en voller. Tijd om de bramen te plukken, bewaren en invriezen.


Hoe voller de bramen en hoe donkerder de kleur; hoe lekkerder ze smaken. Laat je vooral niet verleiden bramen te vroeg te plukken. Laat de braam nog niet los, laat hem dan hangen, want dan is hij nog niet rijp. Het duurt dan niet lang meer en 1-2 dagen later kun je hem alsnog plukken.


Verse bramen bewaren

Bramen zijn kwetsbaar en kun je het beste in de koelkast bewaren. Bewaar ze liever niet langer dan 2-3 dagen in de koelkast.  Fruitvliegjes vinden bramen ook verrukkelijk, dus ook om die reden is de koelkast aan te bevelen. 


Hou je van verse bramen?

Pluk ze dan en gebruik ze liefst meteen.

Bramen plukken, bewaren en invriezen

Bramen invriezen geeft meer sap

Persoonlijk hou ik erg van de volle smaak van bramen, maar ik ben minder gecharmeerd van de “dingetjes” in de bramen die soms wat stug zijn. Daarom maak ik van de bramen vooral sap, jam/gelei of siroop. Sap maken van bramen gaat het best als je ze een aantal dagen tot weken in de diepvries bewaard. De celwanden van de bramen zullen stuk gaan van de kou en de bramen zullen hun sap goed loslaten. Ideaal dus om sap te maken.

Steeds wat bramen bewaren in een ZIP-zakje in de diepvries: ideaal!

Uit de vriezer

Behalve dat bramen meer sap geven als ze in de vriezer zijn geweest is het ook een handige manier om kleine beetjes bramen te bewaren. Verzamel elke dag of om de dag de bramen die je geplukt heb, maak ze schoon en laat ze even uitlekken.

Bewaar de bramen vervolgens in een handig ZIP-zakje. ZIP-zakjes kun je heel gemakkelijk open en dicht doen en dat is ideaal. Zo kun je iedere keer iets toevoegen en als je zak vol is begin je aan een volgende. Op die manier kun je bramen sparen en in een keer een hele hoop bramen tegelijk verwerken.Bramen plukken, bewaren en invriezen
Bramen plukken, bewaren en invriezen

Hoe lang kun je bramen bewaren in de koelkast en diepvries

Bramen kun je in een goede diepvries zo’n 12 maanden bewaren. In de koelkast liever niet langer dan 2-3 dagen.
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page