top of page

Bretonse koekjes van Rutger van den Broek


Bretonse koekjes van Rutger van den Broek
Zomaar een taart bakken doe ik niet heel erg vaak, want hij moet tenslotte ook op. Koekjes bakken is wat dat betreft eigenlijk altijd een goed idee. De meeste koekjes zijn goed afgesloten langdurig houdbaar. Ideaal dus als je last hebt van het bakvirus en je graag aan de slag wilt. Een koekje bij de koffie is een oud Hollandse traditie. Vroeger kreeg ik als mijn ouders een kopje koffie dronken (toen nog vaak een kop en schotel) één koekje. Daarna ging de trommel resoluut dicht.

De kleinste koekjes vond ik het lekkerst

Zou dat komen omdat je dan meer knapperige zijkant hebt (en je mag er twee)!

Hoe anders is het nu; zit de ene dag de trommel nog vol, de andere dag is hij soms bijna leeg. Dat geldt bij ons thuis zeker voor zelfgemaakte koekjes. Met deze Bretonse koekjes, een recept uit de koekjesbijbel van Rutger van den Broek, wisten de jongens thuis ook wel raad mee. Ik heb de koekjes in meerdere variaties gemaakt; met hazelnoten, pistachenootjes en blanco; lekker groot maar ook bescheiden klein en juist deze versie vond ik het lekkerst.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Rutger van den Broek: “Dit Franse koekje is het allerlekkerst als je hem bakt met gezouten Franse roomboter. Verder geen fratsen, gewoon een heel rijk, kruimelig koekje dat vol van smaak is door de boter. De koekjes worden gebakken in bakringen of zoals ik gedaan heb, in een cupcakevorm. Zonder vormpje of bakring zou het deeg tijdens het bakken te veel uitlopen, terwijl die gerezen zijkant juist zo mooi is!”

De cupcakevorm werkt heel goed. Ik gebruikte zowel de gewone cupcakevorm als de minivorm. Eenmaal bakte ik de koekjes die in de vorm met wat boter en bloem, gevolgd door een sessie met boter en paneermeel. Paneermeel werkte iets beter, de koekjes lieten zich na afkoelen makkelijker uit de vorm vallen. Daarbij; paneermeel geeft ook een knappertje aan de zijkant van de koekjes.

Bretonse koekjes van Rutger van den Broek bakken in een cupcake bakvorm
Bretonse koekjes van Rutger van den Broek bakken in een cupcake bakvorm

Brentonse koekjes bakken volgens Rutger van den Broek

Benodigdheden:

  1. 185 gram gezouten boter op kamertemperatuur

  2. 150 gram fijne suiker (of verminder de suiker en voeg 1 zakje vanillesuiker toe)

  3. 4 eidooiers

  4. 250 gram bloem

  5. 2 theelepels bakpoeder

  6. Gebruik je ongezouten boter, voeg dan een snuf zout toe

Verder nodig:

  1. Cupcakevorm; groot en/of klein

  2. Boter en bloem of paneermeel

  3. Eventueel gehakte noten als hazelnoten of pistachenoten


Bretonse koekjes van Rutger van den Broek

Bretonse koekjes van Rutger van den Broek

Mix de boter glad met de suiker. Meng vervolgens de overige ingrediënten erbij en kneed dit goed door elkaar met de handen. Verplaats het deeg, dat wat plakkerig is, naar de koelkast en laat het een uur rusten. Leg een stukje plastic folie over het deeg zodat het niet uitdroogt.


Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vet het (mini) cupcakeblik in met boter. Bestrooi de vorm met bloem of paneermeel zodat de koekjes niet vastbakken. Je kunt ook bakringen van ongeveer 5 cm gebruiken, maar dan moet je in het bezit zijn van vrij veel bakringen.


Kneed het deeg na het rusten kort door en rol het uit op een bebloemd werkblad. Het deeg moet ongeveer 6-8 mm dik zijn. Steek rondjes uit met een uitsteker of een glas dat net zo groot is als de binnenkant van je cupcakevorm.

Bretonse koekjes van Rutger van den Broek

Met of zonder gehakte noten, de koeken zijn heerlijk!

Versier de ronde deegvormen eventueel met gehakte nootjes. Bak de koekjes in ongeveer 19 tot 24 minuten goudbruin. De kleine koekjes zijn ongeveer 5-6 minuten eerder klaar.


Laat de Bretonse koekjes even afkoelen voordat je ze uit de vormt haalt, anders vallen ze uit elkaar omdat de boter nog te zacht is. Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze goed afgesloten in een trommel.


Koekjesbijbel van Rutger van den Broek

Deze Bretonse koekjes zijn afkomstig uit de koekjesbijbel, echt een superboek voor de enthousiaste koekjes bakker! Een aanrader, waarom? Je leest het in dit review.
Gerelateerde posts

Comments


bottom of page