Het bakboek van Yvette van Boven, Home Baked staat vol heerlijke recepten. Yvette durft vaak verrassende combinaties aan en dat zijn vaak de recepten die ik zo leuk vind om uit te proberen. Â Zoals deze cake met pastinaak en appel. Pastinaak? Dat heb ik nog nooit eerder geproefd. Tijd om ermee aan de slag te gaan.
Zo ingeburgerd als de aardappel nu is, was vroeger pastinaak. De aardappel echter verdrong de pastinaak en deze is een tijdje uit beeld geraakt. Inmiddels is de wortel weer redelijk goed verkrijgbaar in de supermarkt. De smaak vind ik moeilijk te omschrijven. Proef ik een vleugje anijs? Â Hoe dan ook, de combinatie pastinaak met zoete appeltjes is een match made in heaven.
Het recept is eigenlijk voor een mooie tulbandcake maar je kunt er natuurlijk ook kleine cakejes van maken. Al met al is deze cake naast pastinaak, appeltjes en havermout eigenlijk nog niet eens zo’n ongezonde cake, maak ik mezelf wijs. Ik ben echter nog wel vergeten te vermelden dat er ook nog 175 gram boter en de 300 gram suiker in gaat; moet kunnen voor een keertje… toch?
Het plezier van bakken, het genot van de geur in huis en de blijde gezichten bij het trakteren, zijn zeker heel gezond.
Pastinaak met appeltjes cake (of 12 kleine cakejes)
Benodigdheden:
175 gram boter op kamertemperatuur
80 gram havermout
200 ml. kokend water (lijkt me ook lekker om appelsap te gebruiken en dan iets minder suiker)
300 gram lichte bassterdsuiker of rietsuiker
1 theelepel vanille extract
4 eieren
250 gram (spelt) bloem
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel nootmuskaat, lekker vers geraspt/gemalen
50 gram geraspte kokos
2 appels in kleine stukjes gesneden
150 gram pastinaak, geschild en grof geraspt
wat poedersuiker (verse) nootmuskaat om straks je cakejes te versieren
Zo bak je Pastinaak met appeltjes cakejes
Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven) en vet je vorm of kleine vormpjes in. Bestrooi de vorm (en) met een beetje bloem of paneermeel.
Voeg het kokende water bij de havermout en laat zet het zo’n 15 minuten weg. Voeg na 15 minuten het vanille extract toe.
Klop de boter met de suiker tot het goed luchtig is. Voeg nu stuk voor stuk de eieren bij.
Meng de droge ingredienten door elkaar en spatel dit door het boter-met-suiker mengsel. Spatel voorzichtig om de lucht in het mengsel te houden.
Nu mag het havermout er doorheen, gevolgd door de appeltjes en de pastinaak. Spatel opnieuw voorzichtig.
Bak een grote cake in zo’n 45 minuten gaar. De kleine cakejes waren na zo’n 30 minuten gaar. De cake kun je testen door er een prikker in te stoppen. Blijft deze droog dan is de cake gaar. Ook kun je zachtjes op de caketjes drukken, veert deze terug dan is hij gaar.
Laat de cake eventjes kort rusten voordat hij uit de vorm gaat. Daarna mag hij volledig gekoeld worden.
Strooi voor het opdienen het poedersuiker en de gemalen nootmuskaat over de cake.
Yvette’s tip: Serveer hier liters thee. Hmmmmmmm.
Yvette is een chef met ballen met talent voor culinaire verleidingen als kok én bakker. Ze volgt haar eigen weg met soms gewaagde combinaties.
Liever zelf een exemplaar? Home Baked is verkrijgbaar in de boekenhandel.
Bestellen vanuit je luie stoel kan ook, het word je gratis toegezonden via Bol. com.
留言