top of page

Cakerol kersttaart


Cakerol kersttaart
Het is Kerstmis en dat wil je gezellig vieren met zijn allen. Een feestelijk kersttaartje staat hoog op je to do list. En omdat we rond Kerstmis wat krap in de tijd zitten, is een makkelijk recept wel zo fijn. Een opgerolde cake is lekker snel klaar en je kunt het heerlijk versieren. De combinatie van een dun laagje biscuit en een romige vulling is heerlijk! Ik heb gekozen voor een slagroom vulling met mascarpone; de mascarpone is lekker fris en hierdoor wordt de vulling iets steviger. Wel zo handig dat je je geen zorgen hoeft te maken dat het taartje uiteenvalt. Meestal laat ik de potjes kleurstof dicht, maar het is bijna Kerstmis en dat mag gevierd worden!

Versier de cakerol kersttaart eventueel met een klein laagje sneeuw van glazuur, een flinke toef room en prachtige kerst-sprinkles bovenop. Sprinkles heb ik altijd op voorraad en ze blijven vele jaren goed; nvoor nog vele, vele kersttaarten.


Kun je de cakerol kersttaart eerder maken

Vers gebakken heeft mijn voorkeur; maar dat is vrijwel bij alle recepten. Deze cakerol kan eerder gemaakt worden, maar ik zou adviseren om de taart voor een deel eerder te maken en last minute af te werken. Zo ziet je taartje er ook bij het presenteren nog prachtig uit. De cakerol kun je eventueel eerder maken en vullen. Verpak het strak in plasticfolie; dit beschermt de taart en hiermee behoudt de kersttaart zijn vorm. De vulling die over is kun je in een spuitzak bewaren in de koelkast, net als de goed afgedekte glazuur. Vlak voor het presenteren smeer je de glazuur over de rol en spuit je de toef over de bovenkant. Ook sprinkles kun je het beste vlak voor het opdienen strooien, omdat sommige sprinkles wat kleur afgeven.


De cakerol is groen. Hier kun je groene kleurstof voor gebruiken. Zelf gebruikte ik enkele druppels pandan-gel. Dit kun je in een toko kopen. Omdat ik heel weinig gebruikte proef je de smaak van pandan heel subtiel.
Cakerol kersttaart

Recept cakerol kerstaart

Benodigdheden:

Voor het biscuit ongeveer 23 x 33 cm

 1. 75 gram bloem

 2. 25 gram maïzena

 3. 1/4e theelepel bakpoeder (mespuntje)

 4. 4 medium eieren

 5. 1 zakje vanillesuiker

 6. 80 gram fijne suiker

 7. Snuf zout

 8. Groene kleurstof of pandan-gel (te koop in toko)

Voor de vulling

 1. 250 gram slagroom

 2. 250 gram mascarpone

Ook nodig

 1. Sneeuw van glazuur

 2. Spuitmondje en spuitzak

 3. Sprinkles of andere eetbare kerstversiering

 4. Theedoek met poedersuiker


De cakerol haal je het makkelijkste van het bakpapier af met een vochtig doekje

Zo maak je deze feestelijke cakerol met Kerstmis

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een heteluchtoven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Bedek een bakblik met bakpapier.

 3. Scheid de eieren en klop de eiwitten in een vetvrije kom en voeg de helft van de suiker in delen toe. Klop nu het eigeel met de rest van de suiker in een andere kom tot het er luchtig en romig uit ziet. Spatel de twee door elkaar.

 4. Voeg de gezeefde bloem, maïzena, het bakpoeder, zout en een druppel kleurstof toe. Spatel het geheel door elkaar. Is het groen genoeg of wil je nog iets toevoegen? Voeg liever druppel voor druppel dan te veel kleurstof in één keer toe. Spatel voorzichtig en niet langer dan nodig; hierdoor verlies je de lucht in het biscuit.

 5. Verdeel het beslag over het bakpapier en bak het in ongeveer 10 minuten gaar en lichtbruin.

 6. Leg een schone theedoek op het werkblad en strooi hier poedersuiker overheen. Bestrijk de het bakpapier met een nat doekje. Hierdoor laat biscuit iets makkelijker los.

 7. Wat is jouw mooiste kant? Bij mij was de onderkant praktisch groen nadat ik het vel bakpapier verwijderde. Ik sneed nog wat restjes lichtbruin weg en hield een mooie groene basis over. Dit werd de buitenkant van de rol. De groene kant mocht op zijn kop op de theedoek met poedersuiker. De onderkant op de doek wordt straks de bovenkant. Rol het biscuit op en laat het goed afkoelen.

 8. Klop de mascarpone iets los. Klop in een andere kom de slagroom met een schep suiker tot het stijf is. Meng de mascarpone erdoor en voeg eventueel suiker naar smaak toe.

 9. Open de afgekoelde cakerol en verdeel de vulling over het biscuit. Hou iets meer dan 1/4e deel van de vulling over voor bovenop. Rol de cake op met de opening naar beneden.

 10. Wil je sneeuw van glazuur? Maak glazuur dat niet te dik is maar ook niet te dun en laat het langzaam langs de bovenkant naar beneden druppelen.

 11. Spuit toeven of een lange toef naar smaak over de bovenkant en versier de cakerol kerstaart met sprinkles. Snij een stukje van de buitenkanten van de rol af, het ziet er dan wat strakker uit.


Rol de nog warme cakerol op in een theedoek

Cakerol oprollen, is dat moeilijk?

Als je eenmaal een paar keer een cakerol hebt gemaakt merk je pas hoe makkelijk dat eigenlijk is. Vroeger was ik hier behoorlijk onder de indruk. Een cake oprollen; ik kon met er niet zoveel bij voorstellen. De laatste tijd maak ik het steeds vaker. Het is snel klaar, de oven hoeft maar 10 minuten aan en een slagroomtaartje doet het bij ons thuis altijd goed. Een cakerol kun je als een naked cakerol presenteren zonder topping, maar liever geef ik hem een flinke toef met wat versiering bovenop.

Cakerol kersttaart

Fijne kerstdagen!

Gezellig samenzijn met een feestelijk plakje cakerol.

Gerelateerde posts

Kommentare