top of page

Cakerol met citroenkwark


Cakerol met citroenkwark
Een cakerol is eigenlijk best gemakkelijk om te maken. Een dunne, gevulde cake wordt opgerold en ineens is het zo sierlijk als een taart. Inspiratie voor deze cakerol vond ik net over de grens is Duitsland met een kopje koffie. De cakerol is relatief licht omdat het biscuit geen vet bevat en de vulling die die voor meer dan de helft uit kwark bestaat. Door de citroensmaak van de citroen-kwarkvulling is de cakerol verrassend fris; wat een heerlijke combi. Als je het biscuit iets aan de dikke kant vindt zou je het cakebeslag iets breder kunnen spatelen dan 23 x 33 cm. Al met al een topper om meer variaties mee te verzinnen.

Fris of toch nog iets frisser

Zelf hou ik wel van een beetje citroen. Het geeft de enigszins vrij neutrale smaak van de cake en de kwark een upgrade. Daarom voegde ik er nog een eetlepel lemoncurd door de kwarkvulling. Heerlijk hoor, maar anderen thuis vonden het net een beetje te veel. Net als dat je suiker moet toevoegen naar smaak, kun je door proeven zelf beslissen of je wat extra citroen lekker vindt.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Meer of minder spiraal in de cakerol

Rol je de cake breed op, dan ontstaat er een lange rol met een kleine spiraal.

Rol je de cake op vanuit de smalle kant van het biscuit op, dan krijg je meer spiraal maar een korte cake. Zelf rol ik altijd vanuit de brede kant, maar jij kunt ervoor kiezen de smalle kant te nemen.

Cakerol met citroenkwark

Cakerol met citroenkwark

Benodigdheden:

Voor het cakebiscuit van 23 x 33 cm

 1. 75 gram bloem

 2. 30 gram maïzena

 3. 1/4e theelepel (ongeveer een mespuntje) bakpoeder

 4. 90 gram fijne suiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. 5 medium eieren

 7. Snufje zout

Voor de citroen-kwarkvulling:

 1. 350 gram kwark

 2. 250 gram slagroom

 3. 1 citroen

 4. 50 gram suiker (of meer naar smaak)

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. 5 bladeren gelatine (lijkt veel, maar is echt nodig)

 7. 2 zakjes slagroomversteviger

 8. 1 eetlepel lemoncurd (optie)

Ook nodig:

 1. Poedersuiker voor bovenop

 2. 2 schone theedoeken

 3. Slagroom en eventueel versiering

Na het bakken de cakerol oprollen in een theedoek

Cakerol met citroenkwark zelf maken

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte en bedek een plat bakblik met bakpapier.

 2. Scheid de eieren en klop het eiwit in schone, vetvrije kom. Voeg beetje bij beetje de helft van de suiker en de vanillesuiker toe. Klop tot het eiwit goed stijf is. Klop vervolgens het eigeel met de suiker die over is luchtig en romig in een andere kom. Spatel kort het eiwit door het eigeel om geen lucht te verliezen.

 3. Voeg de gezeefde bloem, de maïzena, het bakpoeder en het zout door het mengsel. Spatel het geheel door elkaar, maar niet langer dan nodig, anders verlies je de lucht in de mix.

 4. Strijk de cakemix over het bakpapier en bak het biscuit in ongeveer 10 minuten goudbruin.

 5. Leg een schone theedoek op het werkblad en bestrooi het met poedersuiker. Draai het bakblik met het biscuit om en laat de cake op de theedoek glijden. Laat het hier een kleine 5 minuten liggen. Probeer dan het bakpapier voorzichtig los te halen.

 6. Omdat er geen vet in biscuit zit gaat dit iets moeilijker dan normaal. Door met een koud-vochtig doekje over het bakpapier te deppen, laat het papier iets makkelijker los.

 7. Rol de cake in de theedoek; de bovenkant van de cake wordt straks de buitenkant. Laat de rol zo in de theedoek gerold afkoelen.

 8. Week de blaadjes gelatine minimaal 15 minuten in koud water. Rasp de citroenschil van de citroen en pers het sap eruit. Voeg dit bij de kwark.

 9. Klop de slagroom stijf met de suiker en spatel het door de kwarkmix.

 10. Knijp het water uit de gelatine en verwarm het kort in een pan of in de magnetron. Dit gaat heel snel, gelatine lost snel op. Roer de opgeloste gelatine door de kwarkmix. Laat de vulling steviger worden in de koelkast. Vul je de rol te voeg dan loopt de vulling eruit. De vulling zal iets steviger worden maar niet zo stevig als bij een kwarktaart.

 11. Test na ongeveer en half uur met een lepel of de vulling redelijk stevig is. Open de cakerol in de theedoek en smeer de vulling hier overheen.

 12. Rol de cake op en zorg ervoor dat het uiteinde aan de onderkant zit. Omdat de cake nog iets steviger zal worden in de koelkast verpakte ik de cakerol in nog een theedoek. Op die manier kun je de rol iets ronder stevig laten worden. Laat cakerol met citroenkwark-vulling minimaal 2 uur stevig worden.

 13. Strooi poedersuiker over de rol en spuit eventueel een baan slagroom over de bovenkant. Heb je nog mooie sprinkles in huis? Strooi eventueel wat sprinkles over de slagroom voor wat extra versiering.

Cakerol met citroenkwark


Poedersuiker? Poedersuiker maal ik met mijn koffiemolen. Deze molen wordt voor allerlei klussen gebruikt behalve voor koffie...

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page