top of page

Smaakmakers van Michiel Sloff


Smaakmakers van Michiel Sloff
Smaakmakers van Michiel Sloff
Michiel Sloff was behoorlijk populair tijdens de uitzendingen van Heel Holland Bakt in 2015. De gepassioneerde thuisbakker haalde het zelfs tot de finale; maar collega thuisbakker Sarena Solari won dat jaar de finale. Michiel was nog maar net aan het bijkomen van de uitzendingen toen hij zich liet strikken voor de kerst-editie van Heel Holland Bakt en yes; ditmaal was het Michiel die met de beker naar huis ging!

Fanatiek, gedreven. Dat was Michiel tijdens de uitzendingen. Zijn rode wangen, een bril die maar niet wilde blijven zitten (zijn lengte in combinatie met hard werken en een laag keukenblad is geen fijne combi); we leefden allemaal met hem mee. We kregen trek; want Michiel wist ons te verrassen met bijzondere baksels. Ik wist dat Michiel graag een bakboek wilde maken, maar ik was blij verrast met een compleet ander boek. Hoewel, er wordt in Smaakmakers ook veel gebakken!Smaakmakers; de perfecte combi van Michel—kruiden en specerijen— koken en bakken. Passie meets kennis.

Smaakmakers van Michiel Sloff

Michiel is een echte trotse Rotterdammer. Zelfs de banner van zijn website verklapt het: Michiel; Eten & bakken met een Rotterdams hart!

Michiel werkt bij een groot merk in kruiden & specerijen werkt in Rotterdam. Michiel daagde mij een paar jaar geleden uit om met kruiden en specerijen te gaan bakken. Dat resulteerde uiteindelijk tot dit pull apart brood met za’atar.


Na het volgen van een tweejarige bakkersopleiding wilde Michiel meer. Voedselmiddelentechnoloog, eigenlijk een technisch kok, dat is hij uiteindelijk geworden. Al 12,5 jaar is hij bezig met zoals hij het noemt: specerijen en het opbouwen van mijn smaakbibliotheek.


Smaakmakers van Michiel Sloff

Smaakmakers begint een soort spoedcursus over specerijen en kruiden. Wat is het verschil? Welke smaakmakers heb je allemaal? Waar komt het eigenlijk vandaan, wel deel van de plant gebruik je en vermoedelijk het allerbelangrijkst: wat kun je ermee in de keuken. De hoofdstukken staan vol met leuke weetjes!


Zowel het fornuis als de oven gaan regelmatig aan. Van klassieke recepten als: een smaakvolle bouillon, steak, stoofvlees, homemade sambal, carrotcake tot rode linzencurry en chili chocolade mousse.


Smaakmakers van Michiel Sloff

Als enthousiaste thuisbakker en liefhebber van worteltjescake, wil ik je met deze Carrotcake laten zien wat je kunt verwachten. Rechts een likkebaardend lekkere foto en links het recept.  Kijk eens goed hoe lekker zacht die cake eruit ziet!Weetje: Kauwen op de zwarte zaadjes uit de kardemompeul verfrist je adem. Een natuurlijk verfrissingssnoepje!

Smaakmakers van Michiel Sloff

Links: Stoofvlees, echt lekker stoofvlees; daar maak je vrienden mee toch? Wat een fijn recept.

Rechts: Zoete-aardappel-salade. Het zoete van de aardappel smaakt perfect bij de specerijen. Het lijkt mij heerlijk en ziet er visueel prachtig uit.


Smaakmakers van Michiel Sloff

Links: Pimp je nootjes en popcorn eens met specerijen!


Rechts boven: Op de netwerken las ik veel goede berichten over het chili Cornbread & honey-ginger-butter en ook Michiel zelf verklapt dat het brood zijn meest verrassende recept is.Recht onder: Zacht, kruidige geitenkaas: Een plak geitenkaas, lekker kruidig gebakken met een zelfgemaakte kruidenmix uit Smaakmakers.


Smaakmakers van Michiel Sloff

Vul je voorraad smaakmakers zelf aan thuis

Met smaakmakers leer je zelf verschillende soorten gekruide suikers te maken, je eigen mosterd en sambal, maar je leert ook hoe je diverse soorten groenten zuur kunt inmaken en op smaak brengen.


Smaakmakers van Michiel Sloff

Hoewel ik opgeroeid ben met een minimum aan smaakmakers, denk aan peper, zout en paprikapoeder, lijkt het wel of ik langzamerhand steeds meer verlang naar eten met veel smaak. Ik kan me geen maaltijd voorstellen zonder bijzondere smaken. Net als leren koken, is het handig om de weg tussen als die geurende specerijen te vinden.In Smaakmakers laat Michiel Sloff zien dat kruiden niet alleen een aanrader zijn bij je diner, maar ook bij je voorgerecht, dessert, je drankje, cakes en hartige tussendoortjes.

Een erg leuk boek dat inspireert je kruidige grenzen te verleggen in je kook- en bakkunsten.

Michiel twitterde mij deze tips: “Ik ben trots op veel recepten en tegenwoordig kan ik best heet eten! Maak de koekjes en de fudge! Oja en cornbread is het meest verrassend!”


Smaakmakers van Michiel Sloff

Is verkrijgbaar in de boekenwinkel of via Bol.com.

ISBN: 9789021567440-- DANK --

Graag wil ik Kosmos uitgevers bedanken voor de mogelijkheid om een review te schrijven van Smaakmakers van Michiel Sloff.  De fotografie is van José van Riele.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog

Gerelateerde posts

Komentarze


bottom of page