top of page

Chocolade cake met meringuesneeuw en kerstbomen


Chocolade cake met meringuesneeuw en kerstbomen
Hoe maak je supersnel een leuke kerstcake? Versier een gewone cake. Ik bakte deze super smeuïge cake zelf maar heb je weinig tijd; koop dan een kant en klaar exemplaar op te pimpen. In no time heb je van een saaie maar lekkere cake, iets speciaal gemaakt.

Tip: Als ik meringues bak, maak ik er vaak wat extra. Of ik bewaar de “mislukte” exemplaren om later bijvoorbeeld een cake, een lekker dessert of tiramisu te mee te versieren.

Omdat meringues een andere structuur hebben pimp je een wat saaie cake of dessert een beetje op. Daarbij hou ik zelf wel van de rustieke, beetje artistieke uitstraling van wat fijner gehakte meringues.Een cake versieren? Leuk om met je kinderen te doen!

Hulp gezocht: Het is bijna Kerstmis en de kinderen hebben vakantie. Ook van hen is het leuk als ze met koken en bakken een beetje kunnen helpen. Zo zitten ze straks supertrots aan tafel. Ze kunnen helpen met de cake bakken, of de meringues fijner maken. Maar ook de cake insmeren met verdunde abrikozenjam of zelfs kerstbomen spuiten.


Een chocoladecake versieren met meringueschuim als sneeuw

Chocolade cake met meringuesneeuw en kerstbomen

Benodigdheden:

 1. Chocoladecake zelfgebakken of een kant en klaar uit de supermarkt

 2. Enkele handjes meringues wat fijner gehakt (zelfgemaakt of uit de supermarkt)

 3. 3 eetlepels abrikozenjam

 4. 150-200 gram pure chocolade voor de kerstbomenVan chocolade kerstboompjes maken

Feestelijk chocolade Kerstcake

 1. Bak een cake volgens recept en laat hem afkoelen. Eventueel kun je de cake een paar dagen eerder bakken en tot gebruik in de diepvries bewaren.

 2. Meringues kun je het best een dag eerder bakken met dit recept. Rond kerst zijn er in de supermarkt eventueel ook meringuekransjes te koop. Bak je zelf je meringues, bak ze dan op een lage temperatuur om de meringues zo wit mogelijk te houden. Ik bakte ze op 80 graden. Dit duurt als snel 4-5 uur. Dat klinkt heel lang, maar 80 graden is natuurlijk ook erg laag.

 3. De kerstbomen spuit je met een spuitzakje met een klein spuitmondje nr. 2, 3 of 4. Net was je mooi vindt en welke je in huis hebt. Eventueel kun je ook een snoepzakje vullen en een heel klein minipuntje onderin afknippen. De kerstbomen worden het mooist als je chocolade tempert. Ze worden sneller hard, hebben dan zo’n lekkere knak en gaan glanzen.

 4. Wat is het temperen van chocolade en welke methodes heb je? Je leest het hier.

 5. Als de cake goed is afgekoeld wordt de cake ingesmeerd met abrikozenjam.  Verwarm de abrikozenjam met ongeveer 1-1,5 eetlepel water in een pan. Los de abrikozenjam op in het water. Het wordt nu iets dunner en dat is handiger om de cake mee in te smeren. Eigenlijk gebruikte ik de gelei als plakmiddel, als eetbare lijm.

 6. Duw nu voorzichtig de Kerstbomen tegen de cake aan.

 7. Strooi voorzichtig de meringue-sneeuw bovenop de cake.


Chocolade cake met meringuesneeuw en kerstbomen

Makkelijke cake bakken?

Bijna iedereen lust cake. Daar kun je handig gebruik van maken door cake op tafel te zetten. Het is alleen…. tja, mag ik het zeggen; een beetje saai.Maak deze Kerst van een gewone, wat saaie chocolade cake een echte over de top kerstcake!


Fijne feestdagen!


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page