top of page

Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache


Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache
Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache
Terwijl Sinterklaas de routeplanner naar Nederland volgt en er vast weer van alles mis gaat met onze pakjes op de boot, heb ik besloten de bakpiet alvast wat op gang te helpen. Chocoladeletters, pepernoten, speculaas, appeltjes van oranje en taaitaai; lekker hoor maar kunnen die smaken niet verenigd worden in een lekker taartje? Die uitdaging wilde ik graag aangaan met deze chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache. Ik bakte ze lekker klein, zo heeft iedereen een eigen taartje!

Om de chocolade speculaascake niet te zwaar te maken, bakte ik ze van chocolade speculaasbiscuit. Subtiel heb ik het biscuit wat getremperd met cointreau likeur, een klein beetje maar, om de smaak wat op te liften. Gebruik bij kinderen geen likeur, maar volwassenen zullen smullen!  De vulling is gemaakt met slagroom, mascarpone en gekonfijte sinaasappel, maar wat geraspte sinaasappel lukt natuurlijk ook.


Het was de eerste keer dat ik gekonfijte sinaasappel maakte; wat is dat leuk om te doen. En niet te vergeten: wat is het lekker. Je kunt er van snoepen, je gebak mee versieren; ik maakte er een heerlijk vulling mee.


De magie van taart, maar dan eentje helemaal voor jezelf

Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganacheChocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache

Aan de bak met Jamie!

Over het algemeen kook en bak ik vaker met Jamie Oliver; want ja, Jamie is een inspirerend persoon en ik denk wel mijn favoriete tv-kok. Het assortiment van kook- en bakhulpjes van de tv-chef ken ik eigenlijk niet zo goed. Als enthousiaste thuis bakker was ik heerlijk aan het snuffelen tussen de bakvormen, toen mijn oog viel op deze cuties. Het zal vast de prachtige kleur zijn, de glanzende anti-aanbaklaag, maar wellicht ook omdat ze er zo stevig uit zien. En stevig zijn ze, Jamie durft 25 jaar garantie te geven op krom trekken. Wow, dat is wel erg lang.


Help de bakpieten een beetje en ga zelf taartjes bakken met de smaken van Sinterklaas


Met deze springvormpjes van 10 cm doorsnede, ga ik taartjes bakken om de bakpiet van Sinterklaas een handje te helpen. Die pieten kunnen natuurlijk niet alles zelf doen, dus laten we ze een handje helpen.


Je zou deze taartjes ook met kookringen kunnen maken, maar een springvorm geeft je de zekerheid dat je gebak altijd goed uit de vorm komt. Gelukkig is de keuze en diversiteit groot, van rond, tot vierkant, hartvormig en zelfs een tulbandvorm.


Sinaasappelvulling met slagroom en mascarpone
Sinaasappelvulling met slagroom en mascarpone

Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache

Benodigdheden voor 4 minitaartjes:

Voor het biscuit:

1 recept voor biscuit. Vervang de helft van de bloem door cacaopoeder en voeg eventueel 2-3 theelepels speculaaskruiden toe om de smaken van de decembermaanden te versterken. Je vindt het recept en de werkwijze hier.

Voor de sinaasappelvulling:

  1. 100 gram slagroom

  2. 100 gram mascarpone

  3. 1 zakje vanillesuiker

  4. Enkele stukjes gekonfijte sinaasappel of ongeveer 1 theelepel rasp van een sinaasappel

  5. Extra suiker naar smaak of sinaasappelsiroop uit de pot gekonfijte sinaasappel

Voor de ganache:

  1. 150 gram slagroom

  2. 150 gram pure chocolade

  3. Een paar stukjes gekonfijte sinaasappel on top of een toefje sinaasappelvulling

Eventueel Cointreau om het biscuit mee te tremperen voor volwassenen.


Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache
Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache

Zo maak je chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache

Vet je klein ronde vormen in met wat boter en bedek het met een weinig bloem. De springvormen van Jamie Oliver zijn zo glad, ik denk dat ze zonder insmeren ook wel loslaten, maar ik neem geen risico. Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak je biscuit volgens het recept dat je bij de benodigdheden kunt vinden, maar vervang de helft van de bloem door cacaopoeder.Vul de ronde vormen met het beslag en verplaats ze naar de oven. Verhoog na 5 minuten de temperatuur naar 175 graden. Na 20-24 minuten zijn de cakes klaar. Je kunt het checken door op de bovenkant te drukken. Veert het deeg terug, dan zijn je cakejes gaar. Natuurlijk kun je ook de bekende truck met de satéprikker proberen; komt het droog uit de cake, dat is het deeg gaar. Laat de cakejes afkoelen.


Tijd om de vulling te gaan maken. Deze is heel eenvoudig. Klop de slagroom stijf, klop de mascarpone los en voeg de slagroom in delen toe aan de mascarpone. Breng de mix op smaak met suiker en in kleine stukjes gesneden gekonfijte sinaasappel (lekker!) of geraspte sinaasappelschil en suiker naar smaak. Je kunt de smaak van de vulling natuurlijk ook met ander fruit op smaak brengen!Tremperen is het besprenkelen van je gebak met een likeur of andere vloeibare smaakmaker

Snij de cakes door de midden en tremper de binnenkant eventueel met een sinaasappellikeur. Spuit kleine toeven op de bodem en bedek dit met de bovenkant. Bewaar de cakes in de koelkast totdat de ganache klaar.


Verwarm voor de ganache de slagroom en zet het vuur uit zodra het kookt. Voeg de kleine stukjes pure chocolade toe en roer dit goed door de slagroom, net zo lang tot het egaal is geworden.


Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache
Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganache

Laat de ganache iets afkoelen. Het wordt dan iets steviger, maar als je de ganache te warm over de cakejes giet, kan de vulling te zacht worden. Laat de afkoelde, maar nog vloeibare ganache  over de bovenkant en laat het langs de randen van de cakejes druipen.


Versier de bovenkant met gekonfijte sinaasappel. Je zou ook wat geraspte sinaasappelschil om partjes sinaasappel zonder velletjes, als versiering kunnen gebruiken.


Een bakje pepernoten of een schaaltje vol brokken speculaas is heerlijk hoor, maar hoe denk je dat de gasten en Sinterklaas zullen reageren als ze een eigen taartje krijgen?

Chocolade speculaascake met sinaasappelvulling en ganacheDe kleine springvormen van Jamie Oliver, hebben een doorsnede van 10 cm. Een verpakking bevat vier stuks en kost 28,99.

Dit artikel is een samenwerking met fonQ. Meer weten? Lees hier mijn disclaimer.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page