Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad
top of page

Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad


Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad
Niet iedereen is gecharmeerd met het gebruik van bonen of andere groente in je baksel en veel lezers zullen dit recept ook meteen weg swipen. Niet doen!!  Behalve voedzaam, zijn deze crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad bijzonder lekker door lekker veel smaakmakers! Daarbij zijn glutenvrij als je kiest voor een glutenvrije havermout. Een heerlijke gezondere keuze voor een knapperige cracker. Helaas waren ze hier erg snel allemaal op...

Ik krijg spontaan ideeën voor nog meer variaties; zowel zoet als hartig. Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad; ik vind ze zelfs lekkerder om zo los te eten dan te beleggen….

Kikkererwten in cake, in brood, in chocolade cakejes en crackers; de kikkererwt als super-hero tussen je bakingrediënten

Als je de ingrediënten van deze toastjes of crackers bekijkt, snap je misschien ook beter waarom ze zo lekker zijn. Naast de kikkererwten en de havermout, liften de peper, de knoflook, tahin en vooral de geroosterde sesamzaadjes de smaak enorm.

Eet jij graag glutenvrij, gebruik dan een glutenvrije havermout.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Prik het deeg in met een vork

Recept crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad

Benodigde ingrediënten:

  1. 1 klein blik kikkererwten (gooi het vocht niet weg maar bak er vegan meringues mee; binnenkort op dit blog een nieuw recept)

  2. 90 gram havermout (maal ze eventueel alvast fijn in een koffiemolen)

  3. 80 gram sesamzaad en nog extra voor bovenop (extra lekker; geroosterde sesamzaad uit een toko of bv. Turkse winkel)

  4. 3 eetlepels neutrale olie

  5. 3 eetlepels melk (eventueel iets meer als het deeg te stevig is)

  6. 2 theelepels  tahinpasta

  7. Peper naar smaak (proeven)

  8. 1 teen knoflook

  9. Snuf zout

  10. Ravioli- of pizzaroller, een mesje kan het natuurlijk ook



Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad

Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad

  1. Mix de kikkererwten in een keukenmachine, voeg de olie, de melk en de havermout toe. Heb je geen keukenmachine, dan is het handig om de havermout eerder iets fijner te malen; bijvoorbeeld met een koffiemolen en blender of een staafmixer en de losse ingrediënten met de hand tot een deeg te kneden.

  2. Verwarm de oven voor op 175 graden bij een hete lucht oven of 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

  3. Meng de 80 gram sesamzaadjes bij het deeg en voeg de kruiden en het zout toe. Kneed het deeg nu met de hand; zo heb je beter in de gaten hoe het deeg aanvoelt. Het moet handzaam en een beetje stevige aanvoelen en rolbaar zijn.

  4. Rol het deeg uit in een plak van enkele millimeters. Omdat het deeg zo plakt, vind ik het fijnst een vel bakpapier op het deeg te leggen en hier de plak mee plat te rollen.

  5. Strooi sesamzaad over de bovenkant en duw het een beetje in de crackers, zodat ze er vast in blijven zitten na het bakken.

  6. Snij het deeg in grote of kleine crackers naar eigen smaak en maak met een vork gaatjes in de crackers zodat ze goed plat bakken. Zo zien er er meteen ook extra mooi uit.

  7. Bak de crackers in ongeveer 45 minuten knapperig en goudbruin. Draai eventueel halverwege de bakplaat om, zodat de crackers overal egaal gebakken worden.



Crackers met kikkererwten, havermout en sesamzaad
Handig voor de grootverbruiker: Vermeerder het recept tweemaal en vries een deel in.

Bewaren

Bewaar je crackers goed afgesloten in een trommel of eventueel een deel in de diepvries. Hoe droger je crackers, hoe langer ze lekker knapperig blijven.




Gerelateerde posts

bottom of page