Fruity bread een recept van Rens Kroes
top of page

Fruity bread een recept van Rens Kroes


Fruity bread een recept van Rens Kroes
Bij het openslaan van het nieuwe boek van Rens Kroes, On the go, was dit recept de eerste foto die ik zag. En ik dacht meteen: “Dat ga ik maken”. De kans is groot dat ik dit bij andere pagina’s ook gedacht zou hebben, er staat namelijk zoveel lekkers in het boek. Het zoete Fruity bread recept van Rens Kroes zat al in mijn hoofd en wat zich daar eenmaal genesteld heeft, is er maar moeilijk uit te krijgen….

Een dag later lag het fruitige brood nog af te koelen op mijn bord. Hmmm, heerlijk zoet, brood? Nee, ik vind het meer een lekker tussendoortje of snel ontbijt. Wat over was ging de diepvries in. Dat is een beetje waar On the go van Rens Kroes op gebaseerd is: Maak in het weekend diverse lunches en tussendoortjes, zodat je onderweg altijd iets gezond en lekker kunt eten.


Chiazaden met water als vegan vervanger voor ei

Omdat je teveel fruity bread maakt voor één keer, is het in porties invriezen een goede en handige keuze. Rens Kroes noemt dit voorbereiden prepping.


Vind je ook niet dat het brood je aan roggebrood doet denken door de grove korrels? Toch lijkt het hier helemaal niet op. De korrels die je ziet zijn de zonnebloempitten. Ze hebben een lekkere zachte bite.


Chiazaden kun je eten omdat ze gezond zijn, maar je kunt het ook goed gebruiken als plaksel. In dit recept gebruik je chiazaden behalve het voedzame aspect, ook in plaats van ei.


Chiazaden hebben een beetje dezelfde werking als ei; indien geweekt in vocht zijn ze glibberig en binden de zaden je baksels, ontbijt of zelfs vruchten tot een jam. Je kunt het vervangen door ei.

Fruity bread een recept van Rens Kroes

Fruity bread een recept van Rens Kroes

Benodigdheden:

  1. 3 eetlepels chiazaden

  2. 100 vijgen (je zou ook ander gedroogd en zoet fruit kunnen kiezen) plus nog één voor bovenop

  3. 70 gram rozijnen

  4. 120 gram zonnebloempitten

  5. 30 gram psylliumvezels (ik gebruikte 4 eetlepels tarwevezels)

  6. 1,5 theelepel kaneel

  7. Mespuntje ongezoet vanillepoeder (ik koos vanille extract)

  8. 1 theelepel baking soda

  9. 150 gram havermout

  10. 160 gram appelmoes

  11. 1 eetlepel kokosolie

  12. Snufje zout (Rens gebruikt dit niet, ik miste het wel een beetje)

  13. Bakblik 20 x 13 cm


Fruity bread een recept van Rens Kroes

Zo maak je dit brood vol fruit van Rens Kroes

  1. Week de chiazaden 15 minuten met 150 ml water. Verwarm de oven voor op 180 graden bij een hete lucht oven of op 200 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Smeer een medium vorm in met olie en meel of met bakpapier. Het voordeel van bakpapier die goed onder het brood door gaat en het brood straks goed uit de vorm kunt halen.

  2. Snij de vijgen in stukjes en doe ze in een kom met alle droge ingrediënten. Roer alles door elkaar.

  3. Voeg de appelmoes, de geweekte chiazaden en de kokosolie toe. Roer alles goed door elkaar. Vul je bakvorm. Versier de bovenkant met wat stukjes vijg en havermout.

  4. Bak het fruitige brood in ongeveer 50 minuten gaar. Test je brood met een satéprikker. Als de prikker er droog uit komt is het brood klaar.

  5. Haal het brood uit de vorm. Dit gaat met bakpapier iets handiger. Het brood is een beetje vochtig maar zal een stuk droger worden bij het afkoelen.


Fruity bread een recept van Rens Kroes

Prepping is gewoon verstandig vooruitdenken.


Rens: Als je toch bezig bent, maak er dan meteen twee. Vries een brood in. Zo heb je altijd ontbijt, lunch of een snack achter de hand voor het geval je in tijdnood komt.

Het fruitige brood kun je 5 dagen goed afgesloten en droog bewaren.


Is het brood? Ik vind het zelf niet. Voor mij is het een gezond tussendoortje maar dat komt waarschijnlijk omdat ik af en toe gezonde keuzes maak en gewend bent om mijn tanden in echt brood te zetten. Ingepakt in porties pakt het heel makkelijk uit de diepvries.


Een handje nootjes of met een geraspte appel bij het deeg lijkt me ook heerlijk!


Fruity bread een recept van Rens Kroes is afkomstig uit het boek On the go. Een review over het boek vind je hier.



Je kunt Rens Kroes volgen op haar blog.



Gerelateerde posts

bottom of page