top of page

Chocoladeletter maken

Chocoladeletter maken
Chocoladeletter maken
De tijd vóór de verjaardag van Sinterklaas is minstens zo leuk als pakjesavond zelf. De voorpret om een surprise te maken, cadeautjes uit te zoeken, wenslijstjes maken, wat lekkers maken voor pakjesavond of als cadeautje voor iemand. En wees eens eerlijk: het is zoveel leuker om een zelfgemaakte letter te geven dan een kant en klaar exemplaar?

Makkelijk!

Wat vind je van deze chique gespoten chocoladeletter, versierd met suikergoed naar keuze?

Wist je eigenlijk al dat een chocoladeletter maken heel eenvoudig is? En dat als je de chocolade goed tempert is hij ook in no time hard is?

Strooi de versiering over de chocoladeletter en laat het uitharden

Chocoladeletter maken

Benodigdheden:

 1. 130 gram boter op kamertemperatuur

 2. 400 gram pure chocolade

 3. Eventueel een flinke snuf chilipoeder (lekker)

 4. Suikergoed en kruidnootjes, ik gebruikte schuddebuikjes broodbeleg

 5. Spuitzak

 6. Spuitmondje, bijvoorbeeld Wilton 1M

 7. Thermometer of een marmeren plaat

De mix voor de chocoladeletter maken

Zo kun je een Chocoladeletter maken

 1. Klop de boter romig met mixer.

 2. De chocolade moet getempereerd worden, want getempereerde chocolade wordt snel hard en glanst mooi. Wat is tempereren? En hoe kun je chocolade tempereren? Je leest het hier. Ik gebruik soms een goede chocolade als Callebaut, maar ook heel regelmatig de basic chocolade van de Lidl. Deze laat zich ook temperen.

 3. Tempereren met een thermometer duurt wat langer, dus koos ik voor het uitsmeren over de marmeren plaat. Dit gaat soms zo snel dat ik bijna moet uitkijken dat de chocolade niet te snel hard wordt. Vaak verwarm ik in de winter de plaat kort voor onder de warme kraan om dit een beetje tegen te gaan. Opgelet: chocolade en water zijn geen vriendjes, je moet de plaat dan heeeeeel goed afdrogen.

 4. Als je chocolade zo’n 32 graden is geworden en is getemperd, kun je het door de boter mengen. Spatel eventueel wat chilipoeder erdoor en vul je spuitzak.

 5. Spuit de chocolade op een vel bakpapier. Begin op een punt en maak ronde bewegingen een richting op. Lukt het niet in één keer? Zolang de mix niet hard is kun je het opnieuw in je spuitzak doen en opnieuw proberen.

 6. Versier je letter en laat het hard worden in de koelkast. Je letter is na zo’n 15-25 minuten hard. Haal de letter daarna uit de koelkast en bewaar het afgedekt op kamertemperatuur.


Tempereren?

Vroeger wist ik niet wat temperen was en deed ik dit ook nooit. Temperen zal je chocoladeletter sneller stevige maken, met minder kans op witte stipjes. Maar wat als je het gewoon leuk vindt om een chocoladeletter te maken maar tempereren niet ziet zitten….  Je kunt ook overwegen de chocolade gewoon heel zachtjes au bain marie te smelten en bijna afgekoeld de chocolade door de boter te mengen. En dat het hard worden iets langer duurt? Ach, jij bent het hulpje van de Sint toch? Jij bepaald hoe je de letter wilt maken.

Ik vind chilipoeder en chocolade samen erg lekker. Je neemt een hap en proeft eerst niets  bijzonders. Tot ineens je tong een beetje begint te tintelen. Het ziet er ook betoverend uit. Durf jij het te proberen?


Veel plezier met het maken van de letter. Wedden dat jij ook iemand heel blij kunt maken?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page