Koekje met opgespoten chocoladeletter
- 22 nov 2017
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 24 nov

Ben jij op zoek naar een speels en verrassend Sinterklaas-recept waarmee je je koekjes extra feestelijk maakt? Dan is dit recept precies wat je nodig hebt: een koekje met opgespoten chocoladeletter. In plaats van een klassieke chocoladeletter bak je een kleine, kleurrijke letter van chocolade rechtstreeks op je koekje; twee lekkernijen in één! Ideaal om samen met kinderen te maken, als gezellig knutselproject tijdens de feestdagen. Met een paar eenvoudige ingrediënten, wat tempereren van de chocolade en een spuitzak tover je binnen no time schattige speculaasjes om tot echte sinterklaasklassiekers. Lees verder voor stap-voor-stap instructies en handige tips om je chocoladeletters stevig en glanzend te spuiten.
Omdat Sinterklaas inmiddels in ons land is, bakte ik speculaasjes volgens dit Belgische recept. Hiervan kun je al snel 15-20 koekjes bakken, een beetje afhankelijk van de diameter van je uitsteker die je gebruikt.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

Zit je echt heel krap in de tijd of zoek je een leuke, eenvoudige bezigheid met kinderen om samen te maken: je kunt de chocoladeletters natuurlijk ook koekjes spuiten die je koopt bij de bakker of supermarkt.
Mijn chocoladeletters versierde ik met rode en roze spikkels. Met al die grote en kleine mannen in huis heb ik af en toe behoefte aan een beetje roze! Is het niet een heerlijk koekje met opgespoten chocoladeletter geworden?
Koekje met opgespoten chocoladeletter
Benodigdheden:
15-20 koekjes naar eigen keuze. Ik maakte ronde speculaasjes
Voor de kleine chocoladeletters:
65 gram boter op kamertemperatuur
200 gram pure chocolade
Kleurige spikkels
Spuitzak met klein kartelmondje

Koekje met opgespoten chocoladeletter
Bak koekjes naar keuze. Ze mogen iedere vorm hebben die je leuk vind: rond, vierkant, hartvorm enzovoort.
Laat de koekjes goed afkoelen, zodat je chocoladeletter niet smelt.
Om een stevige chocoladeletter te krijgen is het prettig als je de chocolade tempereert. Dit kun je op twee manieren doen. Hoe je dit doet, kun je hier lezen. Zet de boter, de spuitzak en je mixer klaar voordat je gaat temperen.
Na het temperen wordt chocolade redelijk snel stevig en gaat het glanzen. Je hoeft niet gestrest te werken, maar doe je hier te lang over, dan is de vulling straks te hard in je spuitzak!
Tempereer je chocolade en mix dit door de boter tot het goed is opgelost. Vul je spuitzak en spuit de letters op de koekjes. Probeer eventueel op een mislukt koekje uit hoe je het zelf mooi vindt.
Word je vulling nu toch iets harder? Kneed de spuitzak met je handen. De warmte van je handen houdt de stolling tegen. Loopt je spuitmondje vast? Hou het 1-2 seconden onder een warme kraan, verwijder de eerste halve centimeter vulling en je bent weer klaar om te spuiten.
Versier de letter direct na het opspuiten, voordat de chocoladeletter te stevig wordt met spikkels of andere versiering naar keuze.
Tip: Ook als het geen Sinterklaas is zullen kinderen het leuk vinden deze koekjes te maken. Kies voor het koekje dat je zelf lekker vindt en versier de koekjes met de topping naar keuze: Letters, stipjes, een mooi randje, een hartje.




Opmerkingen