Citroen suiker koekjes van Martha Stewart
top of page

Citroen suiker koekjes van Martha Stewart


Citroen suiker koekjes van Martha Stewart
Je hebt veel ingewikkelde recepten, maar het is ook leuk om een rij snelle klassiekers te hebben. Gewoon even koekjes bakken en een half uur later kun je ze proeven: Smakelijke en chewy.

Zo’n eenvoudig recept vond ik bij Martha Stewart.  Deze Amerikaanse titel klinkt alsof de oma’s van nu, de koekjes aten van hun moeders en oma’s. Lekker oud en vertrouwd.


Wat bakte jouw moeder vroeger en geeft je een warm gevoel als je eraan denkt?

Deze citroenkoekjes mogen eigenlijk koeken heten want ze zijn best aan de grote kant. Je kunt ze natuurlijk ook een beetje kleiner maken. Ze hebben de eigenschap die Amerikanen “chewy” noemen. Als je er op bijt blijft het lekker een beetje zoet, kleverig aan je kiezen plakken.


Citroen suiker koekjes van Martha Stewart

Citroen suiker koekjes van Martha Stewart

Een recept van Martha Stewart voor 10 stuks. Wil je meer? Verdubbel dan het recept.

Benodigdheden:

  1. 195 gram bloem

  2. 1/2 theelepel baksoda

  3. 120 gram boter

  4. 1 groot ei

  5. 1/2 theelepel geraspte citroen schil (liefst bio)

  6. 1 theelepel citroensap

  7. 175 gram suiker

  8. Wat suiker om over de koeken te strooien

  9. 25 gram licht bruine suiker


Vergeten ingrediënt

Op de een of andere manier kom ik steeds vaker recepten tegen met baksoda. Heb je geen baksoda in huis? Misschien is het toch een keer tijd dat je in een toko een doosje koopt. Het kost nog geen 2 euro en je doet er erg lang mee. Ik heb de laatste tijd veel goede ervaringen van bakrecepten met baksoda.


Daarbij kun je nog zoveel meer met baksoda. Zo ziet mijn oven er sinds tijden een stuk schoner uit, werkt het tegen jeuk bij insectenbeten, als tandpasta en zelfs als w.c. reiniger. Maar daarover een andere keer meer.

Citroen suiker koekjes van Martha Stewart

Recept citroenkoekjes volgens Martha Stewart

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven).  

  2. Zeef de bloem, de baksoda en het zout in een beslagkom en zet de kom even weg.

  3. Doe de 2 soorten suiker, de geraspte citroen en mix de twee even door elkaar.

  4. Voeg de boter toe en mix tot het geheel lekker romig is. Dat duurt ongeveer een minuutje.

  5. Voeg het ei toe en de citroensap.

  6. Mix het geheel om een matige stand zo’n vier minuten door elkaar. Nu mag de bloemmix erdoor.

  7. Mix heel voorzichtig tot alles door elkaar gemengd is. Mix niet langer dan nodig.

  8. Natuurlijk kun je balletjes maken, maar Matha gebruikt een ijslepel en dat vind ik ook erg handig. Maak bolletjes van deeg met de ijslepel.  Geef de ballen genoeg ruimte want ze gaan straks behoorlijk in elkaar zakken. Ik geloof dat ik niet meer dan 6 koeken per bakblik bakte.  Bestrooi de koekjes met wat suiker en strijk wat water over de koeken met een kwast.

  9. Duw de ballen naar beneden. Bijvoorbeeld met een glas. Strooi nogmaals wat suiker.

  10. Zet het bakblik zo’n 15-20 minuten in de koelkast. Het voorkomt overmatig inzakken van de koeken, ze moeten natuurlijk wel een beetje “chewy” blijven! Daarbij zal de zwaartekracht toch wel werken.

  11. Bak de koeken tot ze goudbruin zijn. Dat duurt zo’n 15 minuten. Hou je oven goed in de gaten, niet iedere oven is hetzelfde. Als de koeken te lang bakken worden ze te hard en dat zou jammer zijn.



Soms is eenvoud pure kunst

En dan heb ik het niet over de foto, maar de kunst van een gewoon ouderwets lekkere koek. De citroen suiker koekjes van Martha Stewart.

Gerelateerde posts

bottom of page