top of page

Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij


Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij
Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij
Een tijd geleden kreeg ik een vraag van een lezer of ik recepten had met tijgernotenmeel. Tijgernotenmeel? Ik had hier nog nooit van gehoord. Hoewel ik geen bepaald dieet volg, vind ik het erg leuk om nieuwe smaken en mogelijkheden te proberen. Bij de boekpresentatie van Marike Bol’s: “Bakken zonder tarwe”, stond er een tafel vol lekkers met de bijzondere meelsoorten. Er waren diverse baksels met tijgernotenmeel; lekker zeg! Meteen enthousiast had ik binnen een paar dagen tijgernotenmeel in huis.

Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij

Wat is tijgernotenmeel oftewel chufameel of aardamandel. De naam is wat verwarrend want de tijgernoot is geen noot maar een klein knolletje. Deze knolletjes die ongeveer net zo groot als een hazelnoot zijn, worden veel gekweekt rondom de middellandse zee. Tijgernoten werden al heel lang geleden door mensen gegeten.Hoe smaakt tijgernotenmeel en waarom je de fijne variant moet kiezen

Thuis ging de zak meel al snel open om het zo te proeven. Wow, dat was lekker zeg! Wat mij betreft zelfs lekkerder dan amandelmeel, maar dat komt vast ook omdat het iets zoeter. Ik vond het tijgernotenmeel heerlijk en het is ook glutenvrij, ook net iets meer smaak hebben dan amandelmeel.


Ik proefde wel af en toe iets dat zanderig aanvoelde dan daarom besloot ik Marike om advies te vragen. Zij vertelde me dat ze altijd de fijne variant kiest. Gelukkig heb ik een koffiemolen die voor alles wordt gebruikt behalve koffiebonen malen. Deze mag mijn meel wat fijner maken.

Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij

Kun je tijgernotenmeel ergens mee vergelijken

Ja, als je naar het meel kijkt lijkt het er zelfs een beetje op: Amandelmeel. Je kunt recepten met amandelmeel ook vervangen door tijgernotenmeel. Tijgernotenmeel vraagt wel om iets meer vocht, dus let hierop bij het vervangen in recepten en gebruik iets meer ei, vet, sap, melk, fruit of groentepuree.Waarom is tijgernotenmeel zo gezond

  1. Tijgernotenmeel is glutenvrij, maar vanwege de bijzondere smaak zijn de kleine knolletjes voor iedereen een leuke variant op amandelmeel.

  2. Het is ook iets zoeter en daardoor hoef je in veel recepten maar de helft van de benodigde hoeveelheid suiker toe te voegen. De suiker in de knol laten je bloedspiegel niet stijgen zoals andere sneller suikers vaak wel doen.

  3. Omdat de tijgernoot geen noot is kun je het ook eten als je een notenallergie hebt.

  4. De noten bevatten veel minder vet dan amandelen en meer koolhydraten dan amandelen.

  5. Gek op Omega 9? Dan zit je goed met chufameel.

Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij
Tijgernotenmeel heerlijk en glutenvrij

Wist je over tijgernotenmeel

  1. Dat in Spanje wordt er een hartverwarmende drank van de tijgernoot gemaakt: Horchata. De knolletjes worden een nacht geweekt. Hierna wordt het met het water gepureerd, gezeefd en iets gezoet gedronken. Dit hoop ik binnenkort een keer voor je te gaan testen, het lijkt me heerlijk.

  2. Wist je dat je gepelde tijgernoten zo kunt eten?

  3. Dat gekookte tijgernoten gebruikt worden bij het vissen op karpers?


Waar kun je tijgernotenmeel kopen

Tijgernotenmeel of chufameel is voornamelijk te koop in biologische winkels of winkels met gezondheidsproducten. Er zijn ook veel online winkels waar je het kunt bestellen.Bronnen:
Uit het boek Bakken zonder tarwe van Marike Bol gaf veel inspiratie en informatie, Chufafactory, InfoNU.nl.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page