top of page

Cupcakes recept


Cupcakes recept
Cupcakes zijn kleine cakejes die de laatste jaren heel populair zijn. Vaak worden ze in een bakingcup gebakken, maar je kunt ze natuurlijk ook als cakeje eten. De kleine basis cakejes laten zich goed versieren door vaak prachtige en smakelijke toeven. Cupcakes komen uit Amerika waar met de cup (kop) als bakmaat wordt gewerkt. De ingrediënten van cupcakes hebben gelijke verhoudingen. Deze verhoudingen vind je ook terug in veel Nederlandse cakes: 1 deel boter, 1 deel suiker, 1 deel meel en 1 deel ei. Je kunt cupcakes in bakingcups bakken, dat ziet er heel gezellig uit en je kunt eindeloos variëren.

Bak je graag mini-cakejes zonder versiering, bak dan de cupcakes zonder bakpapiertje krijgt de buitenkant van de cake een lekker korstje. Met dit favoriete cupcakes recept bak je zelf thuis heel gemakkelijk de lekkerste cupcakes!


Verschil cupcakes en muffins

Van oorsprong is de cupcake iets kleiner en rijker van smaak en zij worden vaak versierd. De muffin is een iets grotere cake die als een paddenstoel boven het bakblik uitkomt. Muffins bevatten iets minder suiker en meer meel. De laatste jaren bevinden veel recepten zich in grijs gebied, dit doe ik zelf vaak ook, een beetje schuiven met de ingrediënten.


Zo laten je cupcake papiertjes niet los na het bakken

Als je cupcakes bakt in baking cups is het belangrijk om direct na het bakken de mini cakejes uit de bakvorm te halen. Omdat het vocht in de cakes een weg naar buiten zoekt duwt het tegen de bakpapiertjes aan en laten die los. Papieren vormpjes van goede kwaliteit houden dit iets tegen maar het belangrijkste is om de cakejes direct na het bakken uit de cupcake-bakvorm te halen en af te laten koelen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Cupcakes kun je naar eigen smaak varieren met toeven, sprinkles en andere versieringen

Cupcakes recept

Benodigdheden voor 12 stuks:

 1. 200 gram zachte boter

 2. 190 gram suiker

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 4 medium eieren

 5. 200 gram bloem

 6. 6 gram bakpoeder

 7. Snuf zout

 8. Eventueel 1 flinke theelepel lemoncurd of rasp van 1 citroen


Ook nodig:

 1. Cupcake bakblik

 2. Eventueel bakingcups of stukje bakpapier

 3. IJslepel of 2 gewone lepels


Schep het beslag in de cupcake bakvorm

Cupcakes basisrecept maken

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een heteluchtoven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 2. Vul je bakblik met bakingcups of smeer ze in met boter en bestrooi ze licht met wat bloem. Voor de zekerheid knip ik kleine rondjes uit bakpapier en leg ze onderin de bakvorm. Zo weet ik zeker dat de cakejes straks zonder problemen uit het bakblik komen.

 3. Klop de boter op kamertemperatuur met de suiker tot het romig en licht is; dit duurt al snel meer dan 5 minuten.

 4. Voeg hier een ei bij en meng dit door de boter met suiker tot het is opgenomen. Voeg nu ei voor ei erbij en mix het geheel tot een egale massa. Eventueel voeg je nu tevens wat citroenrasp of lemoncurd hierbij.

 5. Spatel de bloem, het bakpoeder en het zout door de mix tot alles goed verdeeld is. Spatel niet langer dan nodig.

 6. Verdeel het beslag in de bakvorm, met een ijslepel gaat dit het handigst.

 7. Bak de cakejes in ongeveer 18-22 minuten goudbruin en gaar.


Cupcakes recept

Cupcakes versieren

Cupcakes worden extra feestelijk met een mooie toef. De toeven kun je als je wilt ook weer verder versieren naar eigen inzicht. Ook kun je cupcakes versieren met marsepein of fondant. De kleine éénpersoons cakejes kun je helemaal naar eigen inzicht versieren. Kinderen vinden het geweldig en het is ook enorm populair om cakejes te versieren op een kinderfeestje.


Ben je op zoek naar inspiratie?

Bekijk deze link met heel veel cupcakes eens. Inspiratie voor toeven vind je hier.

Spinkles? Wat mij betreft is het altijd tijd voor spinkles. Ik heb een flinke voorraad die heel lang houdbaar is en altijd paraat om een baksel op te fleuren. Cupcakes zijn met sprinkles zijn in seconden lekker fleurig.


Kleine cakejes maken

Hoe lang kun je cake bewaren

Cake kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren. In de zomer als het warm is met een hoge luchtvochtigheid is dit iets korter. Je kunt cakejes ook heel goed maximaal 3 maanden invriezen voor later.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page